De Blauwe Kamer

Bijzonder natuurgebied langs de Rijn bij Rhenen aan de Grebbeberg

De Blauwe Kamer bij Rhenen laat zien hoe mooi uiterwaarden kunnen zijn. En hoe divers. Met veel bijzondere bloemen en dieren die je via diverse wandelroutes kunt verkennen. Het natuurgebied ligt precies op de grens van de provincie Utrecht en Gelderland.

Deze plek is wat nieuwe natuur wordt genoemd. Hier krijgt de Rijn vrij spel. Waardoor de Blauwe Kamer geregeld onder water komt staan. Om daarna ook weer droog te vallen. En dat een paar keer per jaar. Wat bijzonder is ons land. Planten en dieren ontdekken het gebied meer en meer.

De Blauwe Kamer is hoe Nederland was eeuwen geleden. En eeuwenlang hoe ons landschap rond de grote rivieren er uit zag. Oftewel ruig, met her en der meren, bosschages van meidoorns en ongekend veel wilde bloemen. Waar je Konikpaarden en Galloways tegen kunt komen.

De Rijn in de Blauwe Kamer. ©Corno van den Berg

De Blauwe Kamer is een waterrijk natuurgebied dat tegen de bekende Grebbeberg aan ligt. Waardoor het uitzicht hier in vele opzichten bijzonder te noemen is. het bestaat uit uiterwaarden (100ha), fortificaties van de Grebbelinie (12ha) en het terrein van de voormalige steenfabriek (8ha). En hier ontmoeten de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe elkaar. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Blauwe Kamer.

Informatiecentrum

Als je hier voor het eerst komt is het handig om het infocentrum te bezoeken. Waar je met name informatie kunt krijgen over de wandelingen, maar ook welke dieren recent zijn gezien. En je kunt hier tientallen bijzondere plantensoorten zien. Waaronder rietorchis, gewone agrimonie, karwijvarkenskervel, kattendoorn, kruisbladwalstro, kweekdravik en sikkelklaver. Het Bezoekerscentrum vind je bij de ingang. Net als het restaurant waar je na afloop wat kunt drinken.

Steenfabriek

De Steenfabriek zie je al als je aan komt lopen of rijden. De steenfabriek De Blauwe Kamer werd gebouwd rond 1880 en was operationeel tot 1975. Hier werden voornamelijk bakstenen gebakken. Van het oude pand is weinig over, op de 27 meter hoge schoorsteen na. Ook het onderste deel van de fabriek is nog zichtbaar. Net als enkele half vergane gebouwen. De fabriek wordt nu bewoond; door drie soorten vleermuizen.

Het restaurant is gesitueerd in een van de voormalige droogschuren. Wat je nog kunt zien als je binnen bent. Een van de wandelingen in de Blauwe Kamer voert langs de steenfabriek.

Vogelkijkhut

Lepelaar in Blauwe Kamer.

De Vogelkijkhut is de beste manier om de veel vogels in het gebied te bekijken. Waarbij je een goede kans hebt om lepelaars te zien, die hier sinds 2004 broeden. Maar ook om de zeldzame kwak te zien, een kleine soort reiger. Vogelaars komen speciaal naar deze plek om die vogel te zien. 

Via een speciaal wandelpad kun je naar de vogelhut lopen. Waarbij je eerst over een vlonder loopt. Hou onderweg je ogen open. Want ook de zilverreiger, ijsvogel en talloze andere vogels worden hier vaak gezien. Zoals in het voorjaar de visarend. Net als de Europese bever af en toe. 

De Rijn

Je loopt hier vanzelf tegen de Rijn aan. Met diverse strandjes, maar vooral veel bloemen in het voorjaar en de zomer op de oevers. Met veel vlinders, bijen en talloze andere insecten. Let ook op de meidoorns die iets hoger staan. Daar zitten ongekend veel vogels in als grasmus, braamsluiper, nachtegaal, kramsvogel, matkop en cetti’s zanger. Dit is een heerlijke plek voor een rustpauze tijdens je bezoek.

Overnachten bij de Blauwe Kamer

Dit natuurgebied ligt aan de oevers van de Rijn bij Rhenen. Je kunt in de omgeving goed blijven slapen. Er zijn leuke Bed & Breakfasts, hotels en appartementen online te boeken.

Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Rhenen

Blauwe Wandelroute (1,2 Km)

Het wandelpad naar een van de strandjes langs de Rijn. ©Corno van den Berg

De Blauwe route voert je met name door het open landschap. Waarbij je op een uitkijkpunt komt, vanwaar je het gebied kunt overzien. Met op de achtergrond de Grebbeberg en aan de andere kant de Rijn. Ook kun je naar de Vogelhut lopen. Je eindigt langs de rivier met al zijn bloemen.

Rode Wandelroute (3 km)

De Rode wandeling is een verlenging van de Blauwe route. Waarbij je ook de Steenfabriek aandoet met talloze graslanden. hier zie je veel rolklaver. Wat gebruikt wordt door rupsen van de icarusblauwtje. Dit is een van de fraaie vlinders in ons land. Ook loop je door een bosrijk gedeelte met talloze wilgen. Let op de knaagsporen van de paarden en runderen die dol zijn op de bast van deze bomen.

De Rijn bij de Blauwe Kamer. ©Corno van den Berg

Let op!

n dit gebied krijgt de rivier de Rijn vrij spel. Wat betekent dat het hier erg nat kan worden. En je dus laarzen nodig hebt. Dit is met name na regen het geval. In de zomer kun je hier met wandelschoenen lopen, al blijven sommige delen nat.

De Blauwe Kamer bezoeken

Het natuurgebied is eenvoudig met de auto bereikbaar. Je kunt parkeren bij restaurant De Blaauwe Kamer dat ligt aan de soortgelijke straat. Het is een afslag van de Grebbedijk naar de veerboot naar Opheusden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nederland

Lees mijn Tips

alle 96 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen