Ooijpolder

Uiterwaarden met veel dieren en planten onder de rook van Nijmegen

De Ooijpolder is een natuurgebied aan de rivier de Waal bij Nijmegen in de provincie Gelderland. Het is vooral bekend van de uiterwaarden, stranden, meren en wandelpaden langs de vele bloemen in het voorjaar en zomer. Je kunt hier heerlijk wandelen door de natuur en fietsen over de beroemde Ooijse Bandijk. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Ooijpolder.

Dit gebied werd pas rond het jaar 2000 als natuurgebied aangewezen. Tegenwoordig is de Ooijpolder een ruig rivierenlandschap langs de Waal. Waar je goed kunt dwalen door de Nederlandse natuur. Met kans op een ontmoeting met bijzondere dieren.

Op de hoger gelegen delen zie je veel planten en veel typisch Nederlandse struiken. Op de lager gelegen delen vind je vooral planten met veel vlinders, bijen en andere insecten. Het strand heeft veel planten, waaronder talloze planten die een overstroming kunnen overleven. 

Het is een opvallend groot gebied langs de Waal; meer dan 2.000 hectare. Voordat de dijken werden gebouwd was dit een ruig moerassig gebied. Waar de rivier stevig huis hield. Nu is dat veel minder, al overstromen delen nog steeds. Dit is Nederland op zijn mooist. De Ooijpolder maakt onderdeel uit van de Gelderse Poort, een grensoverschrijdend natuurproject met Duitsland.

Paarden in de Ooijpolder. ©Corno van den Berg

In dit gebied kun je bijzondere dieren als bever en otter zien. Al moet je daarvoor wel geluk hebben. Iets makkelijker zijn de konikpaarden en Gallowayrunderen. Deze grazers kwamen nadat hier eerder Przewalski-paarden werden uitgezet. Dit zijn de oerpaarden die zo goed als waren uitgestorven in Mongolië. In 1998 werden de dieren overgebracht naar een nationaal park in dat land.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Ooyse Schependom

De Ooyse Schependom is een wijk van Nijmegen. Waar je van de Waalkade zo het natuurgebied in loopt. Wat een bijzondere belevenis is. Via een speciale voetgangersbrug over Het Meertje loop je ineens in de natuur. Met links het Waalstrand met opvallend wit zand. Waar je goed kunt relaxen en zwemmen in de Waal. Er is nog een brug: ’t Zeumplankje. Dit gebied wordt ook wel de Stadswaard genoemd, omdat het zo dicht bij de stad ligt. 

Hier lopen zowel konikpaarden als Gallowayrunderen. Ze moeten het gras hier kort houden, zodat andere planten goed kunnen groeien. Deze dieren laten zich redelijk makkelijk van een afstandje bekijken en fotograferen. Hou er wel rekening mee dat het wilde dieren zijn. Geef ze dus altijd de ruimte. 

Bloemen op het strand in de Ooijpolder. ©Corno van den Berg

Meer Oude Waal

De Oude Waal; de naam zegt het al. Dit was ooit de Waal, maar door de eeuwen heen is de rivier anders gaan stromen. Ook nu nog is dit een erg nat gebied met onder meer een meertje. Waar bijvoorbeeld lepelaars zich graag laten zien in de zomermaanden. Maar je vindt hier ook vogels als roerdomp, grote zilverreiger en grote karekiet. Het meer ligt langs de Ooijse Bandijk en is goed te bekijken.

Vlietberg

De Vlietberg is vooral bekend vanwege de oude steenfabriek. Dit buurtschap aan de Waal ligt middenin de natuur. Je vindt hier enkele Bed & Breakfasts om te overnachten. Zodat je tot laat op pad kunt in het gebied. En ook weer vroeg kunt gaan wandelen. Er zijn wandelpaden genoeg.

De Groenlanden

De Groenlanden is een deel van het achterland van de Ooijpolder. Je kunt hier lekker wandelen; er zijn diverse wandelroutes. De Vogelkijkhut bij de Langstraat kijkt uit over het water. En bied je een kans om bijzondere vogels als havik, ijsvogel en boomvalk te spotten.

Bizonbaai

Een jong Gallowayrund komt even kijken. ©Corno van den Berg

De Bizonbaai is een van de beste plekken om konikpaarden en Gallowayrunderen te ontmoeten. Je wandelt zowel binnendijks als buitendijks. Je passeert onder meer de Bizonbaai, dit is een plas die is ontstaan door zandwinning. Wat de grote grazers een fijne plek vinden. Ook kom je uit bij de Waal. Dit is een van de mooiere wandelingen volgens veel wandelaars.

De Bastei

De Bastei aan de Waalkade in Nijmegen is een centrum voor natuur en cultuur in de stad. Waarbij je veel uitleg krijgt over hoe de mensen hier al eeuwenlang leven met rivier. En ook hoe de mens een omslag heeft gemaakt in het denken. Waarbij de polders tegenwoordig een natuurgebied is om te relaxen in plaats van te vrezen. Ook worden vanuit De Bastei diverse excursies georganiseerd naar de Ooijpolder.
Meer informatie: debastei.nl 

Overnachten in de Ooijpolder

Dit gebied is perfect voor een lang weekend of midweek. Er zijn diverse plekken om te verblijven, maar kunnen snel volgeboekt zijn in de vakantieperiodes. Online kun je leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen vinden. 
Bekijk de leukste accommodaties in de Ooijpolder

Wandelen in de Ooijpolder

Wandelen in de Ooijpolder. ©Corno van den Berg

De Ooijpolder is een gebied dat je te voet moet verkennen. Er zijn diverse wandelingen. Van hele kleine naar bijvoorbeeld een strand, maar ook enkele langere. En je kunt hier eenvoudig zelf op pad, oftewel zelf een pad uitzoeken. De kans dat je verdwaald is minimaal. Ik heb enkele bekende, maar ook minder bekende wandelingen op een rij gezet.

Oude Waal en Groenlanden (10 km)

Bij deze wandeling loop je vanuit de stad Nijmegen zo het natuurgebied in. Eenmaal over de wandelbrug beland je in een andere wereld. Via deze wandeling kun je eerste route langs de weg volgen, om daarna via de rivier terug te lopen. Je komt onder meer langs de Oude Waal met veel vogels. Maar je wandelt ook dwars door de Groenlanden. Je kunt simpelweg de paaltjes langs de route volgen.

Wandeling Bizonbaai (5,5 km)

De Bizonbaai is een van de parels van het gebied. De wandelroute loopt langs de randen van het meer, zodat je onderweg veel verschillende uitzichten hebt. Onderweg kom je ook bij het voormalige Kasteel Ooij, waarvan alleen nog de restanten over zijn. Het vertrekpunt van deze route is Hotel en Restaurant Oortjeshekken.

Persingen (6,5 km)

De wandeling rond het dorp Persingen laat goed zien hoe open sommige delen van de polder zijn. Waarbij je langs rietlanden loopt en moerasgebieden. En Het Meertje kruist, een smalle rivier. Het vertrekpunt is Dorpshuis De Ubburgh in Ubbergen.

Boswachterspad Ooijpolder (12 km)

Het Boswachterspad Ooijpolder is een combinatie van meerdere wandelingen. Ook bij deze wandeling vertrek je vanuit Nijmegen en loop je via De Oude Waal naar de Bizonbaai. En dwars door het gebied terug, waarbij het laatste deel langs de oevers van de Waal gaat. Het vertrekpunt is bij de Bastei aan de Waalkade. en je hoeft alleen maar de bruine bordjes te volgen.

Een gehakkelde aurelia in de Ooijpolder. ©Corno van den Berg

Fiets huren in de Ooijpolder

Een van de beste manieren om het gebied te verkennen is per fiets. Op diverse plekken kun je een fiets huren. Waaronder ook een elektrische fiets en een racefiets bijvoorbeeld. Het kan bijvoorbeeld in Nijmegen, waarbij je zo het gebied in rijdt.

Fietsroute Ooijroute (37 km)

De Ooijroute laat een grote diversiteit aan landschappen zien. Waarbij je langs rivierlopen, uiterwaarden, kleiputten en moerassen fietst. Let op de diverse schoorstenen onderweg van de oude steenfabrieken. Deze fietsroute is combinatie van de Ooijpolder en de iets verderop gelegen Millingerwaard. Ook dit is een uiterwaardengebied langs de Waal. 
Meer informatie: visitnijmegen.com/ooijroute

Restaurants in de Ooijpolder

De Oude Waal

Koffiehuis De Oude Waal heeft waarschijnlijk het beste uitzicht in de gehele polder. Vanaf het terras kijk je uit over het meer van de Oude Waal. Met opvallend veel vogels. Je kunt hier zowel lunchen als dineren.
Adres: Ooijse bandijk 4a, Ooij
Meer informatie: koffiehuisdeoudewaal.nl

Hotel Oortjeshekken

Zowel bij wandelaars als fietsers is Oortjeshekken een begrip. En dan met name het ontbijt, dat zeer riant is. Je kunt hier eenvoudig een picknickpakket meenemen voor als je gaat wandelen. Dit restaurant is gebouwd op een vroegere dijk. Met dichtbij het water aan de overkant.
Adres: Erlecomsedam 4, Ooij
Meer informatie: oortjeshekken.nl

Terras Roosje van Ooij

Het Terras Roosje van Ooij heeft een weids uitzicht over de uiterwaarden. Het is een goede stop voor een lunch na een lekkere wandeling. Of juist om energie te tanken voordat je op pad gaat. 
Meer informatie: roosjevanooy.nl

Een van de stranden in de Ooijpolder. ©Corno van den Berg

Hollands-Duits Gemaal

Als je hier rond rijdt, fietst of loopt zie je vanzelf oude gebouwen. Die herinneren aan het gevecht tegen het water. Zo vindt je aan de rand van Nijmegen het Hollands-Duits Gemaal uit 1933. Het werd gebouwd in de stijl van de Delftse School, wat nog duidelijk te zien is. Het werd gebruikt om het water af te voeren uit de Ooijpolder.

Terpboerderijen

Veel boerderijen werden gebouwd op zogeheten terpen, oftewel heuvels. Zodat ze bij hoog water droog bleven. Een paar bekenden terpboerderijen zijn de Plezenburg in Leuth en de Plak in het plaatsje Ooij. 

Transformatorhuisjes

Trafohuisjes zijn kleine gebouwen met een of meerdere transformatoren om hoogspanning om te zetten naar laagspanning voor de huizen. Deze karakteristieke gebouwtjes zie je nog aan de Thornestraat tussen Persingen en Leuth en in de buurt van het dorp Ooij.

Ooijpolder bezoeken

Je kunt de Ooijpolder op diverse manieren bereiken; te voet vanuit de stad, per fiets en met de auto.

Vanuit Nijmegen

In tegenstelling tot veel andere natuurgebieden ligt dit letterlijk naast de beroemde Waalburg in Nijmegen. Waardoor je van de Waalkade zo de natuur in loopt.

Vanuit Ooij

Het plaatsje Ooij in het oosten is ook een bekende ingang voor de Ooijpolder. Via de Erlecomsedam ga je zo het gebied in. Ook via de Hezelstraat kun je het natuurgebied in. Dit is meer het bosgebied, wat vaak rustiger is dan de uiterwaarden.

Meer artikelen over Gelderland