Waarom moet ik dit dier zien?

De Indische neushoorn is een bijzondere verschijning op safari. Deze dieren zijn schuw, maar worden toch wel geregeld gespot door toeristen. Waarbij je zelfs hebt om jonge dieren te zien. Wat extra bijzonder is.

Engelse naam: Indian rhinoceros, Latijnse naam: rhinoceros unicornis

De Indische neushoorn wordt ook wel pantserneushoorn genoemd. De reden is overduidelijk; het lijkt er op alsof dit dier speciale pantserplaten op zijn lijf heeft. Deze dieren zijn erg slechtziend en schichtig, dus pas op dat je ze niet letterlijk tegen het lijf loopt. Ze kunnen opeens gaan rennen, waarbij ze soms ook aanvallen. Al zijn ongelukken schaars. De Indische neushoorn komt voor in Nepal en het noorden van India.

Verschil met neushoorns in Afrika

De Indische neushoorn verschilt van zijn Afrikaanse broertjes; de zwarte neushoorn en witte neushoorn. Het belangrijkste verschil is dat hij maar één hoorn heeft. Terwijl zijn dikke geplooide huid op een pantser lijkt. Het is één van de drie neushoornsoorten in Zuid-Azië. Dit is de meest voorkomende. En dus heb je bij dit dier de meeste kans om hem te zien.

Anti-Stroperij: Op stap met het WNF in Nepal

Een unieke kans. Als reisjournalist mag ik zien hoe natuurbescherming werkt. Ik ga op stap met het leger van Nepal, zie eco-drones en ontmoet een veroordeelde stroper.

Reisverhaal
Anti-stroperij in Nepal

In Nepal woedt een ‘oorlog’. Anti-stroperij is bijna hetzelfde als moderne natuurbescherming. Ik ga op stap met het leger van Nepal om te zien hoe groot de problemen zijn in de diverse nationale parken. Een intrigerend kijkje achter de schermen.

 

De beste plek om de Indische neushoorn te zien: