Witte neushoorn

Grootste neushoorn ter wereld, wordt ook wel breedlipneushoorn genoemd

De witte neushoorn is de meest geziene soort in Afrika. Als je op safari gaat is de kans groot dat je deze tegen komt. Deze log uitziende dieren kunnen opvallend hard rennen, waarbij ze ook nog wel eens jeep uitdagen.

De witte neushoorn is de grootste van de vijf soorten neushoorns op aarde. En dit is ook de meest voorkomende. Het dier wordt op safari’s geregeld gespot. In diverse nationale parken en in talloze landen in Afrika. Al is het wel moeilijker geworden de laatste jaren. Dit zijn de beste tips voor jouw safari om de witte neushoorn te zien.

Stroperij en de witte neushoorn

Het aantal witte neushoorns neemt af. Of hun aantal blijft, in het gunstige geval, gelijk. De teruggang met name door de voortdurende stroperij. De dieren worden gedood voor hun hoorn. De hoorn wordt in de traditionele geneeskunde in delen van Azië gebruikt. Onder meer tegen kanker en andere ziektes. Al is het nooit bewezen dat het middeltje werkt.

De wonderlijke naam van de witte neushoorn die eigenlijk grijs is

De naam is een verbastering van het door de koloniale Afrikaners gebruikte woord wyd. Het slaat op de brede bovenlip van het dier. Wat je vaak al van ver kunt zien. En die heel anders zijn dan de puntlip van de zwarte neushoorn. De Engelsen vertaalden dit abusievelijk met het Engelse white.

Vandaar dat de verwarrende Engelse naam white rhino is. De Latijnse naam is ceratotherium simum. Wij maakten van die Engelse naam witte neushoorn. Maar als je deze dieren ziet zul je het snel begrijpen. Ze zijn grijs en niet wit. Sterker nog, de zwarte neushoorn is net zo grijs. Eigenlijk zou de naam moeten worden aangepast.

Beste plekken om de witte neushoorn te zien