Waarom moet ik dit dier zien?

De zwarte neushoorn laat zich niet snel zien. Het dier houdt van het struikgewas en is erg schichtig. Waardoor je geluk moet hebben. Wat een safari met een jeep extra interessant maakt toch?

De zwarte neushoorn was ooit de meeste voorkomende neushoorn. Maar inmiddels is het de meest bedreigde neushoorn van de twee soorten die Afrika telt. De neushoorn, dus beide soorten, behoren tot de Big Five van Afrika. Al wordt de witte veel vaker gezien dan de zwarte.

Hoe herken ik een zwarte neushoorn?

Een zwarte neushoorn lijkt erg op de witte neushoorn. Er zijn diverse kleine verschillen, zoals het formaat. De zwarte neushoorn is iets kleiner dan de witte. Maar ja, je ziet ze nooit bij elkaar. De dieren mijden elkaar bewust. En hebben ook eigenlijk een ander leefgebied, al loopt dit wel in elkaar over.

Het beste kun je een zwarte neushoorn herkennen aan zijn puntige bovenlip. Zijn broertje, de witte neushoorn, heeft een brede lip. Al is dit lang niet altijd eenvoudig te zien in het dichte struikgewas heb ik gemerkt.

Zwarte neushoorns zijn bijna blind. Maar deze dieren kunnen wel heel goed horen. En dus zie je ook altijd hun oren heen en weer gaan om alle geluiden maar goed op te kunnen pakken. De Engelse naam van de zwarte neushoorn is black rhinoceros. De Latijnse naam is diceros bicornis.

 

De beste plekken om de zwarte neushoorn te zien: