Zwarte neushoorn

Zeldzaam, schuw en zeer bijzonder dier

De zwarte neushoorn laat zich niet snel zien. Het dier houdt van het struikgewas en is erg schichtig. Waardoor je geluk moet hebben. Wat een safari met een jeep in Afrika extra interessant maakt toch?

De zwarte neushoorn was ooit de meeste voorkomende neushoorn. Maar inmiddels is het de meest bedreigde neushoorn van de twee soorten die Afrika telt. Dit komt voornamelijk door de jacht. De neushoorn, dus beide soorten, behoren tot de Big Five van Afrika. Al wordt de witte neushoorn veel vaker gezien dan de zwarte. Waardoor het zien van een zwarte neushoorn extra bijzonder is.

Hoe herken ik een zwarte neushoorn?

Een zwarte neushoorn lijkt erg op de witte neushoorn. Er zijn diverse kleine verschillen, zoals het formaat. De zwarte neushoorn is iets kleiner dan de witte. Maar ja, je ziet ze nooit bij elkaar. De dieren mijden elkaar bewust. En hebben ook eigenlijk een ander leefgebied, al loopt dit wel in elkaar over.

Het beste kun je een zwarte neushoorn herkennen aan zijn puntige bovenlip. Zijn broertje, de witte neushoorn, heeft een brede lip. Al is dit lang niet altijd eenvoudig te zien in het dichte struikgewas heb ik gemerkt.

De vreemde naam

Kleuren hebben niets te maken met de neushoorns, al lijkt dat wel zo als je naar de soortennaam kijkt. De witte neushoorn komt van wyd in het Afrikaans. Dit verwijst naar hun brede bek. De Engelse vertaling werd abusievelijk white. De Engelse naam van de zwarte neushoorn werd dan dus black rhinoceros. Die wij in het Nederlands simpelweg vertaalden. De Latijnse naam is diceros bicornis. Al zijn ze beiden grijs.

Let op

Zwarte neushoorns zijn bijna blind. Maar deze dieren kunnen wel heel goed horen. En dus zie je ook altijd hun oren heen en weer gaan om alle geluiden maar goed op te kunnen pakken.

Beste plekken om een zwarte neushoorn te zien