Jaguar: Beste plekken om dit dier te zien - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jaguar

Grootste roofdier van Zuid-Amerika wordt op diverse plaatsen opvallend vaak gezien

53

TOP 1.687

De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.

De jaguar is het grootste roofdier van Zuid-Amerika. Deze katachtige leeft in grote delen van dit continent, waaronder de Amazone en het immense Pantanal-moeras. Veel toeristen die naar Zuid-Amerika gaan hopen dit dier te zien. Weinig mensen weten dat het dier ook in delen van Midden-Amerika voorkomt, al wordt hij daar veel minder vaak gezien. Al weet je het nooit, hou je ogen dus altijd open.

Hoe groot is de kans om een jaguar te zien?

Ik ben op diverse plekken wezen zoeken naar de jaguar. Ik heb hem in een regenbui zien lopen langs een rivieroever in Peru. Het was mazzel hebben, maar zo wordt hij veel vaak gezien. Het is niet zoals op een safari in Afrika, waar je een grote kans hebt om een leeuw te zien. Maar als je meerdere dagen naar de jungle van Zuid-Amerika gaat heb je een kleine kans.

Maar er is een aantal plekken waar de kans groter is dan normaal. Waar de dieren veel worden gezien en waar deze roofdieren (een beetje) gewend zijn geraakt aan mensen. Ook kennen de gidsen precies het gedrag van de dieren alsook van hun prooidieren.

Jaguar; waar leven ze?

De jaguar wordt in het wild opvallend vaak gezien. Zowel in de Amazone (vooral Peru) als de Pantanal (Brazilië). En er zijn nog meer plekken waar je oog in oog met dit roofdier kunt staan. Ondanks zijn geelzwarte kleuren valt hij wel op als hij beweegt.

In diverse plekken kan je op pad vanuit een bootje, maar ook vanuit een auto en zelfs vanuit je lodge of hotel kun je het dier spotten. De gidsen die je begeleiden zijn zeer ervaren. Ze zien het dier vaak al van een afstandje, omdat ze het gedrag kennen.

In de Amazone wordt dit roofdier ook vanuit een boot geregeld gezien. Met name als het dier langs een rivieroever loopt en op zoek is naar voedsel.

Maar het kan geen kwaad om zelf ook goed op te letten en je fotocamera gereed te houden. De dieren zijn over het algemeen niet echt schuw. Redelijk vaak laten zich dan ook goed bekijken en vastleggen. Zodat je kunt kennis maken met een van de meest illustere roofdieren van onze wereld.

Beste plekken om de jaguar te zien

Atlantisch Regenwoud

Atlantisch Regenwoud
Het Atlantisch Regenwoud ligt aan de kust van Brazilië. Met uitgestrekte bossen die eindigen op goudgele stranden. Met talloze bijzondere dieren. Waarvan een deel alleen maar hier voorkomt.Het Mata Atlântica, zoals het in het Portugees heet, is veel minder bekend dan de Amazone. Wat geheel onterecht is. Dit kustbos ligt als een groene deken langs de gehele kust. Het natuurgebied is vanuit diverse plekken te bezoeken via excursies. Er zijn talloze wandelpaden het regenwoud in. Dit geldt ook voor andere plekken langs de kust.
Lees verder

Canaima National Park

Centraal Suriname Natuurreservaat

Centraal Suriname Natuurreservaat
Het Centraal Suriname Natuurreservaat is het grootste natuurgebied in Suriname. In dit afgelegen deel van het regenwoud zie je de mix van natuur en de cultuur van de bosnegers. Het is synoniem voor het Centraal Suriname Natuurreservaat, waar mens en dier samen leven.Het Centraal Suriname Natuurreservaat is Werelderfgoed van UNESCO. Midden in de Zuid-Amerikaanse jungle vind je niet alleen veel dieren, maar ook de rijke cultuur van de bosnegers en lokale indianenstammen.
Lees verder

Los Llanos

Los Llanos
Los Llanos is een immens moerasgebied in het zuiden van Venezuela. In het regenseizoen overstroomt de savanne rondom de Orinoco-rivier. Dit is een immens moeras en het leefgebied van de llaneros. Dit zijn keiharde cowboys die het vee mennen. Maar dit is ook het leefgebied van opvallend veel wilde dieren.Los Llanos is een gebied dat elk jaar maandenlang volledig onder water verdwijnt door de overstromende Orinoco-rivier. Complete bossen en savannes verdwijnen. Kenmerkend voor het gebied is de grote diversiteit aan dieren die hier leven.
Lees verder

Madidi National Park

Madidi National Park
Madidi National Park in Bolivia is volgens wetenschappers één van de meest rijke gebieden ter wereld. Zowel wat dierenleven als plantenleven betreft. Je kunt Madidi bezoeken, of althans kleine delen er van. Wat een heerlijk avontuur is. Zeker omdat je niet weet welke van de bezienswaardigheden je gaat zien. Want veel van de attracties zijn de dieren die hier leven.Dit is de plek waar de Andes overgaat in de Amazone, oftewel besneeuwde bergen die overgaan in nevelwoud en via droge wouden uiteindelijk uitmonden in laagland regenwoud en pampa. Waardoor je een grote diversiteit aan landschappen kunt zien.  Met ongekend veel dieren.
Lees verder

Manu National Park

Manu National Park
Manu National Park is het meest bekende natuurgebied in Peru. Denk aan jungle, een uitbundige flora en fauna en lokale stammen die hun leven midden in de natuur in stand houden. Met veel wilde dieren die zich relatief makkelijk laten zien. Dit is bijvoorbeeld een van de beste plekken om de jaguar te zien.Manu National Park is het toonbeeld van de Amazone. Een park dat pas recent bekend is geworden door de papegaaien die hier massaal klei eten om zo de giftige stoffen uit hun lichaam kwijt...
Lees verder

Tambopata National Reserve

Tambopata National Reserve
Tambopata National Reserve is een van de mooiste natuurgebieden in Peru. Het is geen nationaal park, maar een reservaat. Dit is het beroemde Amazone-regenwoud, vol met leven.Tambopata National Reserve ligt net als Manu National Park in het Amazonegebied. Volgens kenners is het een van de beste plekken om een jaguar in het wild te zien. Alsook klei-etende papegaaien en talloze andere dieren.
Lees verder

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.