Waarom moet ik dit dier zien?

De jaguar wordt in het wild opvallend vaak gezien. Zowel in de Amazone (vooral Peru) als de Pantanal (Brazilië). En er zijn nog meer plekken waar je oog in oog met dit roofdier kunt staan. Ondanks zijn geelzwarte kleuren valt hij wel op als hij beweegt.

De jaguar is het grootste roofdier van Zuid-Amerika. Deze katachtige leeft in grote delen van dit continent, waaronder de Amazone en het immense Pantanal-moeras. Veel toeristen die naar Zuid-Amerika gaan hopen dit dier te zien. Weinig mensen weten dat het dier ook in Midden-Amerika voorkomt, al wordt hij daar veel minder vaak gezien. Al weet je het nooit, hou je ogen dus altijd open.

Hoe groot is de kans om een jaguar te zien?

Ik ben op diverse plekken wezen zoeken naar de jaguar. Het is niet zoals op een safari in Afrika, waar je een grote kans hebt om een leeuw te zien. Maar als je meerdere dagen naar de jungle van Zuid-Amerika gaat heb je een redelijke kans. En er is een aantal plekken waar de kans groter is dan normaal. Waar de dieren veel worden gezien, (een beetje) gewend zijn geraakt aan mensen en de gidsen precies weten wat het gedrag is van de dieren.

In de Pantanal (Brazilië) kan het vanuit een bootje, maar ook vanuit een auto en zelfs vanuit je lodge kun je het dier spotten. De gidsen die je begeleiden zijn zeer ervaren. Ze zien het dier vaak al van een afstandje, omdat ze het gedrag kennen.

In de Amazone wordt hij onder meer in Tambopata (Peru) en Manu National Park (ook Peru) vanuit een boot geregeld gezien. Met name als het dier langs een rivieroever loopt.

Maar het kan geen kwaad om zelf ook goed op te letten en je fotocamera gereed te houden. De dieren zijn niet echt schuw en laten zich dan ook goed bekijken en vastleggen.

 

De beste plekken om de jaguar te zien:

Roofdieren