blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Jaguar

Grootste roofdier van Zuid-Amerika wordt op diverse plaatsen opvallend vaak gezien

De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.

De jaguar is het grootste roofdier van Zuid-Amerika. Deze katachtige leeft in grote delen van dit continent, waaronder de Amazone en het immense Pantanal-moeras. Veel toeristen die naar Zuid-Amerika gaan hopen dit dier te zien. Weinig mensen weten dat het dier ook in delen van Midden-Amerika voorkomt, al wordt hij daar veel minder vaak gezien. Al weet je het nooit, hou je ogen dus altijd open.

Hoe groot is de kans om een jaguar te zien?

Ik ben op diverse plekken wezen zoeken naar de jaguar. Ik heb hem in een regenbui zien lopen langs een rivieroever in Peru. Het was mazzel hebben, maar zo wordt hij veel vaak gezien. Het is niet zoals op een safari in Afrika, waar je een grote kans hebt om een leeuw te zien. Maar als je meerdere dagen naar de jungle van Zuid-Amerika gaat heb je een kleine kans.

Maar er is een aantal plekken waar de kans groter is dan normaal. Waar de dieren veel worden gezien en waar deze roofdieren (een beetje) gewend zijn geraakt aan mensen. Ook kennen de gidsen precies het gedrag van de dieren alsook van hun prooidieren.

Jaguar; waar leven ze?

De jaguar wordt in het wild opvallend vaak gezien. Zowel in de Amazone (vooral Peru) als de Pantanal (Brazilië). En er zijn nog meer plekken waar je oog in oog met dit roofdier kunt staan. Ondanks zijn geelzwarte kleuren valt hij wel op als hij beweegt.

In diverse plekken kan je op pad vanuit een bootje, maar ook vanuit een auto en zelfs vanuit je lodge of hotel kun je het dier spotten. De gidsen die je begeleiden zijn zeer ervaren. Ze zien het dier vaak al van een afstandje, omdat ze het gedrag kennen.

In de Amazone wordt dit roofdier ook vanuit een boot geregeld gezien. Met name als het dier langs een rivieroever loopt en op zoek is naar voedsel.

Maar het kan geen kwaad om zelf ook goed op te letten en je fotocamera gereed te houden. De dieren zijn over het algemeen niet echt schuw. Redelijk vaak laten zich dan ook goed bekijken en vastleggen. Zodat je kunt kennis maken met een van de meest illustere roofdieren van onze wereld.

Beste plekken om de jaguar te zien