Canaima National Park

The Lost World', een van de mooiste gebieden op aarde met de hoogste waterval ter wereld en veel meer

Canaima National Park behoort tot de mooiste landschappen ter wereld. Dit natuurgebied in Venezuela werd bekend door het boek van Sir Arthur Conan Doyle. Zijn The Lost World uit 1922 is de perfecte omschrijving van Canaima.

Een titel die ook nu nog geldt. Canaima is een afgelegen en ruig gebied, waar de natuur een eigen weg gaat.

In het boek The Lost World wordt Ned Malone opgevoerd. Hij is een journalist van de London Gazette. Samen met professor Challenger reist hij af naar een plateau in Zuid-Amerika waar nog dinosauriërs blijken te leven. 

In 2001 maakt de BBC er nog een film van. Het verhaal boeit opnieuw een miljoenenpubliek. Parque Nacional Canaima trekt nu avontuurlijke toeristen van over de hele wereld. En eerlijk is eerlijk veel mooier dan dit worden landschappen niet. Dit is ontoegankelijk mooi.

De schoonheid van Canaima National Park.

De tafelbergen van Canaima National Park

Canaima National Park was lang ontoegankelijk, maar toen wetenschappers de immense tafelbergen opklommen zagen ze een wereld die zich door de bijzondere ligging net even iets anders had ontwikkeld. Dit is ook het gebied van de hoogste waterval ter wereld.

Natuurlijk komt iedereen hier om Angel Falls te zien. Maar Canaima biedt veel meer, dus neem de tijd. Zodat je het gebied echt beleeft. Lees hier meer over mijn tips voor bezienswaardigheden en excursies in Canaima.

Bezoek een indianendorp

Canaima telt diverse dorpjes waar met name de Pemón leven. Hun levensstijl is inmiddels redelijk ‘verwesterd’, maar veel van hun cultuur is hier nog wel te zien. Ga rustig zitten en kijk om je heen. Vaak genoeg willen zij zelf ook wel weten wie hun dorp bezoekt, waardoor je een blik in hun leven krijgt.

Proef een typische indiaanse maaltijd

Wie een indiaans dorp bezoekt kan ook blijven eten. Het is wel aanschuiven en eten wat de pot schaft. Je maakt een grote kans op een maaltijd met ‘tuma’, een stevige vissoep, met ‘casabe’, oftewel cassavebrood, ‘kumache’ (een scherpe saus) en een echte uitdaging: ‘bachaco’ (mieren). Als de jagers van het dorp succesvol zijn geweest kun je je tanden zetten in een stuk hert, agouti of elk ander dier dat ze kunnen pakken. Vraag in je hotel of je gids of deze bijzondere excursie kan worden gemaakt. Als je het aandurft tenminste.

Zoek naar goud

Nog steeds wordt hier goud gevonden. Onder meer in de rivieren, waar je met een pan al geluk kunt hebben. Sommige inwoners proberen dit nog steeds. Je kunt zelf je geluk beproeven door eens in het water te vissen of in het rivierzand te wroeten.

Zie Canaima vanuit een vliegtuig

Canaima National Park met een vliegtuig.

Wie de magie van Canaima wil zien moet eigenlijk in een helikopter stappen. En dit vreemde landschap zien zoals een vogel het ziet. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder ook de mogelijkheid om te landen op Angel Falls en Roraima. En rond te wandelen. Deze tours zijn wel behoorlijk prijzig. Gelukkig kom je als toerist hier ook al aan met het vliegtuig. Zorg dat je bij een raam zit zodat je het landschap ook van bovenaf kunt zien. De meeste vliegtuigen maken rond Angel Falls een extra rondje.

Zoek de dieren van Canaima

Canaima telt veel bijzondere wilde dieren. Denk aan: jaguar, rode brulaap, margay, witlippekari, witschoudercapucijnaap, reuzenmiereneter en drievingerige luiaard. Maar ook vogels als harpij, groenvleugelara, geelvleugelara, roodbuikara en koningsgier. Hou je ogen dus open hier. In de bossen, langs de rivier, op de tafelbergen en op de vlaktes.

Duik in de plantenwereld

Het klinkt vaak wat stoffig, maar Canaima is zo’n plek waar planten een zeer interessant verhaal kunnen opleveren. En waar je struikelt over planten die alleen hier voor komen of zelfs alleen op één tafelberg. De meeste gidsen weten opvallend veel over bijvoorbeeld de insectenetende planten op de tafelbergen. Maar daarvoor moet je wel een tafelberg op. Al weten ze ook veel van het regenwoud en zul je zien dat deze plek met zijn twee ecosystemen wel heel apart is.

De tafelbergen van Canaima.

Let op de mineralen in het water

Door een overvloed aan mineralen heeft het water en het strand hier opvallende kleuren. Het water is opvallend rood, terwijl het strand bijna lichtroze is door de aanwezigheid van kwarts. Wat een heel vreemd effect geeft. Je kunt dit fenomeen overal zien, ook bij de Canaima lagune en de diverse watervallen.

Vraag het een Pemóngids

De lokale gidsen zijn indiaans, waarschijnlijk Pemón. En als je een excursie maakt kun je veel van hem (of haar) leren. Over het gebied, de planten en dieren, maar ook over hun cultuur. Let op de lokale namen die zij voor de rivieren, tafelbergen en watervallen hebben gegeven. Er zit vaak een heel verhaal achter. En vraag ze eens hoe zij kijken naar hun leefgebied. En ook naar de toekomst, die de meeste bewoners hier redelijk zonnig in zien. Neem wel wat mee voor ze, zodat ze naast het geld wat extra’s hebben.

Ontdek talloze watervallen

De beste manier om de Canaima lagune te verkennen is per boot. Je vaart dicht langs diverse brede en wilde watervallen en krijgt talloze fotomomenten. Ook kun je uitstappen en op sommige plekken zwemmen. Zorg dat je de tijd neemt voor deze excursie, zodat je het natuurgeweld goed kunt ervaren. Probeer deze tour vroeg in de ochtend of in de namiddag te doen als het licht zachter is, waardoor het landschap een warme gloed krijgt.

Bezoek het orchideeëneiland

Je kunt het gehele jaar naar dit eiland vol kleurrijke bloemen, maar wie in mei gaat moet dit eiland bezoeken. Je zult versteld staan over de vele orchideeën, de diversiteit en de intense kleuren. Vraag de gids hoe deze bloemen zich voortplanten en hoor hoe schimmels hierin een sleutelrol spelen. De route voert over de Carrao rivier, terwijl op de achtergrond de Kurún, Venado en Kuravaina tafelbergen te zien zijn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Venezuela

Lees mijn Tips

alle 8 artikelen over Venezuela

Bekijk alle artikelen