Yasuni National Park

Ontdek de Amazone vol wilde dieren

Yasuni National Park is een stuk Amazone in Ecuador. Het immense natuurgebied is vooral bekend door het beroemde Napo Wildlife Center. Deze ecolodge ligt aan een meer in de jungle, maar biedt ook Community Based Tourism. Dit zijn de beste tips om Yasuni National Park in de Amazone te bezoeken. In dit artikel vind je alle bezienswaardigheden, hoe je vanuit het plaatsje Coca hier naar toe kunt reizen en veel informatie over de wilde dieren die je kunt spotten.

De Amazone heeft iets magisch. Het is het grootste regenwoud ter wereld, dat bekend is van talloze natuurdocumentaires. Er leven talloze intrigerende inheemse volkeren en opvallend veel soorten dieren. Waaronder veel mooi gekleurde, maar ook veel angstaanjagende. In het Yasuni Nationaal Park kun je diverse excursies maken om de rijke natuur te ontdekken.

Hoe Yasuni National Park te bezoeken?

Het gebied is immens, maar zeker niet al te makkelijk te bereiken. De meest populaire plek is Coca, dat officieel Puerto Francisco de Orellana heet. Dit stadje ligt aan de rand van de jungle op de kruising van de Cocarivier en de Naporivier.

Vanuit de hoofdstad Quito kun je met het vliegtuig naar Puerto Francisco de Orellana, dit duurt iets meer dan een uur. Ook kun je met een auto reizen, maar dat duurt minimaal 6 uur. Dit komt vooral door de slechte wegen.

De heerlijke boottocht er naar toe

Met de boot op zoek naar wilde dieren. ©Corno van den Berg

Vanuit de stad kun je met snelle boten het regenwoud in, deze tocht duurt nog wel enkele uren. Maar dit is al een genot, waarbij je al diverse dieren kunt zien. Denk aan krokodillen, capibara's en diverse soorten vogels. Het is een heerlijke introductie in deze groene wereld.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Napo Wildlife Center

Veel reizigers verblijven meerdere dagen in het hoog gewaardeerde Napo Wildlife Center, dat middenin het regenwoud ligt. Deze lodge is gericht op duurzaam ecotoerisme, in een omgeving die op zich al uniek te noemen is. De tours bestaan uit diverse wandelingen, waaronder ook 's nachts. Maar ook zijn er boot trips en bezoek aan de beroemde clay licks met papegaaien.

De nog mooiere tweede boottocht

Zo vaar je door de jungle op zoek naar wilde dieren. ©Corno van den Berg

Je kunt de lodge alleen per boot bereiken, of eigenlijk per kano. Dit is vooral omdat de rivier opvallend smal is. En dat mag alleen met handmatig, dus zonder motor. Je reist met een gids en een kapitein, die beiden de boot voortbewegen met peddels. Al legt de gids onderweg ook veel uit over het ecosysteem en de dieren. Er wordt gestopt als je dieren tegen komt.

Dieren die je kunt zien

Een reuzenotter eet een vers gevangen visje. ©Corno van den Berg

De lijst met dieren die je kunt zien is ongekend groot. Natuurlijk zijn er dieren die je zelden kunt zien, maar bij de meeste dieren heb je een redelijke kans. Volgens biologen leeft zo'n 35% van alle dieren in de Amazone in dit deel. In het park leven 610 soorten vogels, 150 soorten amfibieën, 100.000 soorten insecten en meer dan 60 zoogdieren.

Waaronder de jaguar (zelden), reuzenotter (vaak), drievingerige luiaard (vaak), groene anaconda (af en toe), diverse soorten apen en veel soorten papegaaien en ara's. Maar ook: rode brulaap, kapucijnaap, doodshoofdaap, grijze springaap en slingeraap. En met geluk de tapir, gordeldier, stekelvarken, halsbandpekari. Van de voegels is vooral de hoatzin bijzonder, het is een wonderlijke mix van een vogel en reptiel. Daarnaast zie je altijd wel iets bijzonders, zo zag ik de zeldzame zigzagreiger en de Amazone-parasolvogel.

Activiteiten Napo Wildlife Center

Ik ben 5 dagen bij het Napo Wildlife Center geweest en heb talloze excursies gemaakt. Meestal zijn dit er meerdere per dag, al heb je ook dagexcursies. Dit is een selectie van de leukste tours. Hou er rekening mee dat het weer roet in het eten kan gooien. Ik doe altijd de excursies die ik het liefst wil doen als eerste, zodat ik zeker ben dat ze door gaan.

Clay Licks

Geelvleugelara’s bij een Clay Lick. ©Corno van den Berg

Een clay lick is een open plek in het bos met een kleibodem. Deze  bevatten mineralen die veel soorten papegaaien nodig hebben, onder meer om hun eten te verteren. Ze zijn perfect om ara's, papegaaien en parkieten te zien. Er zijn vaak meerdere soorten te zien. Je hoort deze dieren al van ver in de bomen, al duurt het dan nog even voordat ze komen. Ze moeten afdalen naar de bodem, wat niet hun favoriete plek is.

Als er een vogel geland is volgt de rest snel. Er zijn diverse clay licks, die door verschillende soorten vogels worden gebruikt. Zoveel kleuren en het gekwetter overstemt de andere heerlijke geluiden van het regenwoud. De reden is dat ze bang zijn voor roofdieren, waaronder slangen. En terecht, ik zie ook een boa constrictor die een papegaai heeft gevangen. De gids laat het zien via zijn telescoop. 

Wandelroutes

Er zin diverse wandelroutes, die je ook alleen kunt maken. De nadruk ligt op alles wat kruipt, loopt, vliegt of zwemt. Denk daarbij aan diverse vogels en apen, maar ook bloemen, vlinders en meer. Deze wandelingen kun je op je gemak doen en er is altijd wel iets bijzonders te zien. Er zijn kortere, maar ook langere wandelingen. Aan jou de keus.

Vraag ter plekke naar de mogelijkheden en de staat van de paden. Het regent hier geregeld, waardoor sommige paden soms niet te doen zijn. Je kunt laarzen in de lodge, zodat je droge voeten houdt. Daarnaast beschermt het ook tegen slangen.  

Boottochten

Een boa constrictor met een papegaai. ©Corno van den Berg

Tijdens de diverse boottochten worden de meeste dieren gezien. Een van de redenen is dat de dieren het water nodig hebben om te drinken. Maar ook rond de rivier staan veel bomen en struiken in bloei wat ze populair maakt bij apen bijvoorbeeld. Ook kom je vaak dichtbij de dieren, die vaak opvallend nieuwsgierig zijn. Deze tochten bieden goede kansen voor foto's en video's, omdat er vaak licht door de bomen valt. 

Uitkijktoren

De gids zoekt naar dieren vanaf een uitkijktoren. ©Corno van den Berg

Er zin diverse uitkijktorens om te bezoeken. De hoogste is 39 meter hoog, waarbij je in een immense boom klimt. Je kunt met een gids op pad die tevens een verrekijker en telescoop meeneemt. Zodat je bijvoorbeeld vogels als toekans en papegaaien kunt zien. Ik zag ook gieren, ara's en andere vogels. Je kunt zowel vroeg in de ochtend als aan het einde van de dag gaan. In beide gevallen zie je opvallend veel vogels in de lucht. Ze gaan op zoek naar eten of juist weer naar hun slaapplaats. 

Nachtsafari

De nachtsafari kan best spannend zijn. ©Corno van den Berg

De nachtsafari is ideaal voor minder populaire dieren, zoals talloze insecten als torren, krekels, mieren en meer. Maar ook gevaarlijke spinnen zoals tarantula's en slangen. Deze wandeling is daarom niet voor iedereen geschikt. Ik zag ook een gordeldier, die zich opvallend goed liet bekijken hoe hij op zoek was naar eten. Meestal ga je in een groepje op pad, waarbij je vaak ook ziet hoe vogels slapen. 

Community Based Tourism in Napo Cultural Center

Op bezoek bij de school van de Kichwa Añangu. ©Corno van den Berg

In dit gebied leeft al eeuwenlang het Kichwa Añangu volk. Ook nu nog hebben ze toestemming om hier te wonen, en te jagen bijvoorbeeld. Maar wel alleen wat ze nodig hebben. In het Napo Cultural Center kun je het volk bezoeken. En bij ze overnachten, ook ik heb het een nacht gedaan. Dit was in een luxe kamer, net als bij het Wildlife Center.

Daarnaast heb ik een school bezocht. Ook demonstreren vrouwen hun kookkunsten, laten ze een dans zien en maken ze ze sieraden die je kunt kopen. Ook heb ik de beruchte weevil larvea, oftewel een immense larve van een snuitkever, gegeten. Een bezoek aan deze gemeenschap is eigenlijk wel een must als je het regenwoud bezoekt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Ecuador

Lees mijn Tips

alle 15 artikelen over Ecuador

Bekijk alle artikelen