blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Koala

Heerlijk traag en pluizig dier in Australië

Koala's zijn anders dan welk dier dan ook. Hun lieflijke uiterlijk, hun slome gedrag en het feit dat ze alleen in Australië voorkomen maakte ze extra bijzonder. Een ontmoeting met dit dier zul je niet snel vergeten. Zelfs als ze slapen.

De koala is een heerlijk beest. En relatief zeldzaam, zelfs in het enige land waar deze buideldieren voorkomen: Australië. Je kunt ze niet overal in het land vinden; eigenlijk alleen in het zuidelijk deel. Dit zijn de beste tips om het dier te spotten in het wild.

Wat is de kans op uitsterven van de koala?

Deze dieren zijn het boegbeeld van Australië. Deze dieren zijn officieel beschermd, maar hun aantal loopt toch nog terug. Zeker door de recente bosbranden zijn duizenden koala’s gedood. Hoe het precies met de soort gaat is onduidelijk.

Diverse onderzoekers zijn bang dat de koala zal uitsterven in de toekomst. Zij pleiten al jaren bij de Australische overheid om betere maatregelen. Zowel om bosbranden tegen te gaan als bijvoorbeeld om het leefgebied van het dier te beschermen. En om onder meer om de kap van hun favoriete eucalyptusbomen tegen te gaan.

De koala valt volgens hen tussen wal en schip, ook al omdat er nooit echt goed onderzoek is gedaan naar het aantal dieren dat op het immense eiland leeft. Een oplossing zou zijn om geld van toeristen te gebruiken voor de bescherming van de dieren. Bijna elke toerist die naar Australië reist wil deze dieren zien, dus daar liggen genoeg mogelijkheden.

Waar kan ik een koala in het wild zien?

In het wild een koala zien is veel mooier natuurlijk. Maar je moet geluk hebben. Deze dieren leven met name in eucalyptusbomen en bewegen niet al te vaak. Volgens kenners zijn dit de beste plekken om een koala te zien in het wild:

 • Kennett River – Victoria: Dit natuurgebied ligt langs The Great Ocean Road. In Kennett River Coastal Reserve heb je een grote kans, met name langs de Grey River Road.
 • Tucki Tucki Nature Reserve – New South Wales: Een klein gebied waar je een grote kans hebt om koala’s te zien in het wild.
 • Bimbi Park – Victoria: Ook dit ligt aan The Great Ocean Road. Bimbi Park is een heerlijke plek om tussen de dieren te kamperen, waardoor je een grote kans hebt ze te zien.
 • Raymond Island – Victoria: Dit kleine eiland is beroemd om zijn vele koala’s die hier actief op zoek zijn naar voedsel.
 • Kangaroo Island – Zuid-Australië: En dan met name in Hanson Bay Wildlife Sanctuary en Flinders Chase National Park.
 • Healesville Sanctuary – Victoria: In dit natuurgebied is een wandelpad aangelegd dat je zelfs tot het bladerdak brengt. Zodat je ze goed kan zien.
 • Koala Conservation Centre – Phillip Island; Dit eiland is beroemd om zijn pinguïns, maar heeft ook opvallend veel koala’s. Met name bij het Koala Conservation Centre.
 • Port Stephens – New South Wales: Vanuit Tilligerry Habitat Environment Centre kun je zelf op zoek gaan, maar ook met een gids deze dieren spotten.
Een slapende koala.

Waar kan ik een koala in een opvangcentrum zien?

Australië heeft diverse opvangcentra voor deze dieren waar ze worden opgevangen. Hier kun je op je gemak koala’s bekijken, vaak van dichtbij. Mits ze wakker zijn natuurlijk, want deze dieren slapen zo’n 20 uur per dag. En dus heb je een redelijke kans een slapende koala te zien. Wat op zich ook erg aandoenlijk is.

 • Lone Pine Koala Sanctuary – Brisbane
 • Port MacQuarie – New South Wales
 • Currumbin Wildlife Sanctuary – Gold Coast
 • Australia Zoo – Gold Coast
 • Tidbinbilla Nature Reserve – Canberra
 • Featherdale Wildlife Park – Doonside Sydney
 • Healesville Sanctuary – Melbourne
 • Wild Life – Hamilton Island

Koala’s behoren volgens velen tot de liefste dieren ter wereld. Vooral door hun pluizige vacht en lieve uitstraling. Maar ook deze dieren hebben wel eens een ruzie onderling. En dat ziet er dan zo uit. Een man filmde het tafereel in The Great Otway National Park. En eerlijk is eerlijk, ik zou ook moeten lachen. Zet wel je geluid aan, want dit wil je niet missen…

Beste tijd om koala's te zien

Koala’s zijn meestal actief vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag. Dan zijn ze op zoek naar eten of, in het paarseizoen, naar een partner. Deze dieren slapen bijna 20 uur per dag, dus de grootste kans heb je als ze slapen. Met name op het heetst van de dag slapen ze. Dus zonsopgang en zonsondergang is het beste moment.

alle 100 artikelen over Dieren

Bekijk alle artikelen