Great Ocean Road

Een van de mooiste routes in Australië

De Great Ocean Road is een beroemde weg langs de zuidkust van Australië. De weg van 243 kilometer ligt tussen de steden Torquay en Warrnambool, beiden liggen in de staat Victoria. Het is een autoroute die overdag, maar ook bij nacht wel extreem mooi is. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road. 


Het is mooi om te zien hoe er boten voorbij komen, net als af en toe wat wolken. Terwijl het water continu beweegt, net als de hemel. In dit artikel krijg je veel informatie over leuke stops, excursies en andere attracties voor jouw reis. Neem de tijd voor deze route, denk aan minimaal 2 tot 3 dagen. Er is meer te zien dan je denkt.

Een bezoek aan de Great Ocean Road inspireert veel mensen. Denk aan de Melkweg, de rustige Australische kust en de zee. Het is overdag prachtig, maar ’s nachts zeker ook. Terwijl de meeste toeristen avond na avond gingen slapen, ontvouwt zich ’s nachts ook een waar spektakel.

Torquay

Bells Beach in Torquay langs de Great Ocean Road.

Torquay is voor velen het vertrekpunt langs The Great Ocean Road. Dit is een populair surfdorp, wat je al ziet aan de vele surfwinkels. Loop even naar het strand en je ziet talloze ervaren en beginners de golven trotseren. Je kunt het ook zelf proberen. Torquay heeft zelfs het Australian National Surfing Museum, dat een ode is aan de sport en de surfcultuur. Vergeet ook het beroemde Bells Beach niet, net buiten het stadje.

Lorne

Zo ziet rijden bij Lorne er uit langs de Great Ocean Road.

Lorne rij je snel voorbij, maar dat is zonde. Hier begint volgens velen het mooiste stuk van de Great Ocean Road. Dat door loopt tot Apollo Bay. Het is slechts 47 kilometer lang, maar heeft veel vergezichten. Waarbij je langs de ruige rotsen kijkt. Je vindt hier veel wandelpaden om de kust te verkennen. Het is ook een goede plek om te overnachten, zodat je zonsondergang kunt meemaken.

Apollo Bay

Ook Apollo Bay is geliefd als plek om te overnachten. Je vindt er talloze accommodaties in alle prijsklassen. Met onder meer zicht op zee, midden in het stadje of juist in alle rust. Apollo Bay heeft diverse stranden voor een stevige wandeling. En lekkere restaurants met veel vis en zeevruchten. Ook kun je hier shoppen bij de winkels in het centrum.

Otway National Park

Otway National Park langs The Great Ocean Road.

The Otways is de populaire naam voor Otway National Park. Dit natuurgebied staat bekend om zijn dichte bossen met watervallen. Waar je heerlijk kunt wandelen. Zoals op de Maits Rest Rainforest Walk. Let onderweg op, want je kunt talloze dieren tegen komen. Zoals de koala, mierenegel en talloze soorten kangoeroes.

Twelve Apostles

De zonsondergang bij Twelve Apostles langs de Great Ocean Road.

De rotsen in zee worden liefkozend The Twelve Apostles genoemd, oftewel de Twaalf Apostelen. Ook al zijn het er nog maar acht; de rest is ingestort. De reden van de afkalving is erosie door weer en wind. En de zee natuurlijk. In de toekomst zullen ook de andere rotsen verdwijnen. Al kunnen er ook nieuwe ontstaan als delen van het vasteland los komen. De rotsen zijn van kalkzandsteen en steken voor het Port Campbell National Park op uit zee. 

Deze rotsen in zee zijn op elk moment van de dag mooi. Maar de zonsondergang heeft iets heel speciaals. Of eigenlijk het moment ervoor, als de zon daalt en het licht zachter wordt. Neem wat te drinken mee en geniet van het uitzicht. De rotsen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen van Jezus, al is niet helemaal duidelijk waarom.

Warrnambool

Ook in de zee bij Warrnambool zie je vaak surfers. De kust staat bekend als Shipwreck Coast door de vele schepen die hier zijn vergaan. Een paar torenen nog boven de zeespiegel uit.

Port Fairy

De vuurtoren van Port Fairy langs de Great Ocean Road.

De route van The Great Ocean Road eindigt officieel bij Warrnambool. Maar als je tijd hebt is Port Fairy nog een leuke stop. Ooit was dit de plek waar schepen uitvoeren voor de walvisjacht. Waarmee een groot fortuin werd verdiend. Wat nog te zien is in het oude centrum. Waar je talloze historische gebouwen kunt zien. Ook lopen hier talloze wandelroutes langs de kust om te genieten van de stranden en de ruige kusten. Neem dan ook even de vuurtoren mee.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Great Ocean Walk

The Great Ocean Walk is de beste manier om dit gebied te beleven. Het is een 100 kilometer lange wandeling van Apollo Bay naar de 12 Apostelen. Je kunt er zeven dagen over doen, maar natuurlijk ook een deel lopen zoals ik deed. Dan is het deel bij de Twaalf Apostelen het mooist. Als je hier rijdt zie je vanzelf bordjes op de diverse parkeerterreinen. Doe je wandelschoenen aan en ga op pad.

Walvissen langs de Great Ocean Road

Een bultrug langs de Great Ocean Road.

Van mei tot oktober komen hier opvallend veel walvissen voorbij zwemmen. Tijdens het walvisseizoen kun je ze zelfs vanaf de kust spotten. Let dus op het water als je hier rijdt. En zeker bij rustige golven heb je een grote kans om een staart of meer te zien.

De sterrenhemel

Wie naar Australië gaat en de Great Ocean Road gaat bekijken, moet toch echt ook eens ’s nachts omhoog kijken. Door de geringe lichtvervuiling heb je hier een ongekend zicht op het universum. Dan zie je goed de diversiteit van dit machtige gebied.

Tips om de Great Ocean Road te rijden

De meest reizigers komen aan in Melbourne. Vanuit Melbourne is het slechts 100 kilometer tot Torquay. Vanwaar het dus 240 kilometer rijden naar het westen is. Je kunt hem op je gemak in een dag rijden. Mijn advies is minimaal drie dagen te nemen voor deze heerlijke route. 

Het rijden kan eenvoudig in een huurauto, maar ook in een camper. Je vindt onderweg diverse campings. Dus kun je goed kamperen of er je camper neer zetten. Of een hotel of appartement zoeken natuurlijk. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Australië

Lees mijn Tips

alle 22 artikelen over Australië

Bekijk alle artikelen