Waarom moet ik hier heen?

De Dolomieten zijn synoniem voor steile pieken, uitgestrekte alpenweides en heerlijk eten. Een wonderlijk gebergte in het noorden van Italië, waar je in alle seizoenen los kunt. Een bijzondere mix van actief buiten zijn en heerlijk eten in Michelin-restaurants.

De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. In de noordelijkste provincies van Italië (Zuid-Tirol en Trentino) gaan alpiene tradities hand in hand met mediterrane levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen.

De UNESCO riep de Dolomieten uit tot werelderfgoed. De diversiteit van outdoor met een perfecte keuken maakt het tot één van de meest bijzondere plekken in Europa. Waar je een heerlijke rondreis kunt maken. Te voet of op de fiets. Al biedt dat laatste wel een echte uitdaging…

Pio Geminiani

De Dolomieten zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de ‘bleke bergen’ genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesiumhoudend kalksteen.

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, al is het best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

De Dolomieten behoren tot de steilste bergen ter wereld. En volgens velen ook tot de mooiste. Doordat het een voormalige zeebodem is, zijn de bergen uniek van kleur.

Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië.

Gebergte