Waarom moet ik hier heen?

De Dolomieten zijn synoniem voor steile pieken, uitgestrekte alpenweides en heerlijk eten. Een wonderlijk gebergte in het noorden van Italië, waar je in alle seizoenen los kunt. Een bijzondere mix van actief buiten zijn en heerlijk eten in Michelin-restaurants.

De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies van Italië: Zuid-Tirol en Trentino. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen.

Berghut in de Dolomieten.
Berghut in de Dolomieten. Pio Geminiani

Bezienswaardigheden van de Dolomieten:

Pragser Wildsee / Lago di Braies

De Pragser Wildsee is een beroemd meer in de Dolomieten. Dat bekend werd door sociale media, alsook door een langlopende televisieserie in Italië. En inderdaad, het is een prachtig meer. Waar je goed kunt wandelen tussen de steile bergen. Het water van het meer is vaak opvallend groen van kleur, maar kan ook blauw zijn door de vele mineralen. Let er op als je hier bent. Je zult niet teleurgesteld worden. Sterker nog, dit is ten eerste ruig Italië. En ten tweede is zelfs bewolking hier zelfs fraai.

Lees meer over de Pragser Wildsee.

Drei Zinnen

De Drei Zinnen zijn drie steile toppen middenin de Dolomieten. Het laat goed de ruigheid zien van dit gebergte in Italië. Je kunt er eenvoudig naar toe wandelen en de bergen bekijken. Alsook idyllisch overnachten in een berghut met uitzicht op de bergen. Aan jou de keuze dus. Waarbij je het eigenlijk nooit verkeerd kunt doen.

Lees meer over de Drei Zinnen

Seiseralm / Alpe di Siusi

De Seiseralm is de grootste Alpenweide van Europa. Meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. En dat op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. Die je dus zelf kunt ontdekken.

Lees meer over de Seiseralm

Val di Fassa

Val di Fassa is beroemd bij wandelaars en wintersporters. Het is een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Dit is een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar.

Lees meer over Val di Fassa

Adamello Brenta Natuurpark

Adamello Brenta Natuurpark is een van de grootste beschermde gebieden in de Alpen. Het natuurgebied is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino.

Lees meer over Adamello Brenta Natuurpark

Molvenomeer

Jet Molvenomeer wordt al jaren uitgeroepen tot schoonste meer van Italië. Het meer is een meer in het hart van de Dolomieten. Het is volgens velen het mooiste meer van dit berggebied. En opvallend schoon. Een ideale plek om te wandelen, zwemmen of te relaxen. In elk seizoen.

Lees meer over het Molvenomeer

Zwevende infinity pool in de Dolomieten

Hotel Hubertus in het plaatsje Geiselsberg in de Dolomieten heeft een unieke infinity pool. Oftewel een zwembad waar het water tot aan de horizon loopt en je dus ook het omliggende landschap goed kunt bekijken. Alsof je zwemt in het landschap om je heen. Ze noemen het zelf een Sky Pool, wat ook wel een passende naam is.

Lees meer over het Zwevende Infinity pool

UNESCO-Werelderfgoed

De UNESCO heeft de Dolomieten uitgeroepen tot werelderfgoed. De diversiteit van het landschap met een perfecte keuken maakt het tot één van de meest bijzondere plekken in Europa. Waar je een heerlijke rondreis kunt maken. Te voet of op de fiets. Al biedt dat laatste wel een echte uitdaging. Maar dan biedt de elektrische fiets uitkomst.

Wandelen in de Dolomieten.
Wandelen in de Dolomieten. Pio Geminiani

Hoe zijn de Dolomieten ontstaan?

Het is lastig voor te stellen, maar de Dolomieten was ooit een oerzee. De bergen zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de bleke bergen genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesiumhoudend kalksteen.

De bergen van de Dolomieten.
De bergen van de Dolomieten. Pio Geminiani

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, al is het best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Mooiste bergen ter wereld?

Deze bergen behoren tot de steilste bergen ter wereld. En volgens velen ook tot de mooiste. Doordat het een voormalige zeebodem is, zijn de bergen uniek van kleur. Het is dan ook een heerlijke plek om te wandelen. Waarbij je verbaasd zult zijn.

Dolomieten in Italië
Dolomieten in Italië. Daniele Lire

Het klinkt gek: Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. De Dolomieten biedt ruim 300 dagen zon, alsook de geneugten van Italië.

De Dolomieten van Zuid-Tirol

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.

Reisverhaal
Alpe di Siusi Dolomieten

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.


Actief in de Dolomieten

De ruige Dolomieten, eindeloze alpenweiden en het Gardameer. Maar dit deel van Italië biedt meer.

Reisverhaal

Trentino ken ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Net als de vele meren. Deze buitenspeeltuin biedt een bonte mix van fiets- en wandelpaden. Zelfs de natuur heeft hier het verfijnde temperament van Italië.

Gebergte