blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

De Dolomieten

De mooiste bergen van Europa?

De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies van Italië: Zuid-Tirol en Trentino. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Dolomieten.

De bergen van Dolomieten zijn synoniem voor steile pieken, uitgestrekte alpenweides en heerlijk eten. Een wonderlijk gebergte in het noorden van Italië, waar je in alle seizoenen los kunt. Een bijzondere mix van actief buiten zijn en heerlijk eten in Michelin-restaurants.

Pragser Wildsee / Lago di Braies

De Pragser Wildsee is een beroemd meer in de Dolomieten. Dat bekend werd door sociale media, alsook door een langlopende televisieserie in Italië. En inderdaad, het is een prachtig meer. Waar je goed kunt wandelen tussen de steile bergen. Het water van het meer is vaak opvallend groen van kleur, maar kan ook blauw zijn door de vele mineralen. Let er op als je hier bent. Je zult niet teleurgesteld worden. Sterker nog, dit is ten eerste ruig Italië. En ten tweede is zelfs bewolking hier zelfs fraai.

Lees meer over de Pragser Wildsee 

Drei Zinnen

De Drei Zinnen zijn drie steile toppen middenin de Dolomieten. Het laat goed de ruigheid zien van dit gebergte in Italië. Je kunt er eenvoudig naar toe wandelen en de bergen bekijken. Alsook idyllisch overnachten in een berghut met uitzicht op de bergen. Aan jou de keuze dus. Waarbij je het eigenlijk nooit verkeerd kunt doen.

Lees meer over de Drei Zinnen

Seiseralm / Alpe di Siusi

De Seiseralm is de grootste Alpenweide van Europa. Meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. En dat op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. Die je dus zelf kunt ontdekken.

Lees meer over de Seiseralm

Val di Fassa

Val di Fassa is beroemd bij wandelaars en wintersporters. Het is een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Dit is een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar.

Lees meer over Val di Fassa

Adamello Brenta Natuurpark

Adamello Brenta Natuurpark is een van de grootste beschermde gebieden in de Alpen. Het natuurgebied is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino.

Wandelen in de Dolomieten.

Molvenomeer

Het Molvenomeer wordt al jaren uitgeroepen tot schoonste meer van Italië. Het meer is een meer in het hart van de Dolomieten. Het is volgens velen het mooiste meer van dit berggebied. En opvallend schoon. Een ideale plek om te wandelen, zwemmen of te relaxen. In elk seizoen.

Lees meer over het Molvenomeer

Overnachten in de Dolomieten

Je hebt een grote keuze aan locaties om te slapen in dit gebied. Zo zijn er veel hotels in de stad, maar ook hostels. Daarnaast vind je veel Bed & Breakfasts op het platteland om van de natuur te genieten. Ik heb op diverse locaties geslapen, zowel in een dorp als op het platteland en in de bergen. Aan jou de keus.

Dit zijn de leukste accomodaties in de Dolomieten   

Zwevende infinity pool in de Dolomieten

Hotel Hubertus in het plaatsje Geiselsberg in de Dolomieten heeft een unieke infinity pool. Oftewel een zwembad waar het water tot aan de horizon loopt en je dus ook het omliggende landschap goed kunt bekijken. Alsof je zwemt in het landschap om je heen. Ze noemen het zelf een Sky Pool, wat ook wel een passende naam is.

Lees meer over het Zwevende Infinity pool

Mooiste bergen ter wereld?

Deze bergen behoren tot de steilste bergen ter wereld. En volgens velen ook tot de mooiste. Doordat het een voormalige zeebodem is, zijn de bergen uniek van kleur. Het is dan ook een heerlijke plek om te wandelen. Waarbij je verbaasd zult zijn.

Een van de vele wandelroutes in de Dolomieten.

Het klinkt gek: Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. De Dolomieten biedt ruim 300 dagen zon, alsook de geneugten van Italië.

UNESCO-Werelderfgoed

De UNESCO heeft de Dolomieten uitgeroepen tot werelderfgoed. De diversiteit van het landschap met een perfecte keuken maakt het tot één van de meest bijzondere plekken in Europa. Waar je een heerlijke rondreis kunt maken. Te voet of op de fiets. Al biedt dat laatste wel een echte uitdaging. Maar dan biedt de elektrische fiets uitkomst.

Hoe zijn de Dolomieten ontstaan?

Het is lastig voor te stellen, maar de Dolomieten was ooit een oerzee. De bergen zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de bleke bergen genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesium houdend kalksteen.

Een berghut bij de Drei Zinnen in de Dolomieten.

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, al is het best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 62 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen