Waarom moet ik hier heen?

De Dolomieten zijn synoniem voor steile pieken, uitgestrekte alpenweides en heerlijk eten. Een wonderlijk gebergte in het noorden van Italië, waar je in alle seizoenen los kunt. Een bijzondere mix van actief buiten zijn en heerlijk eten in Michelin-restaurants.

Wandelen hiken Dolomieten

De Dolomieten; een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept. Dit gebergte biedt een heerlijke mix van de Alpen en het Mediterrane leven. Dit gebergte ligt in twee noordelijkste provincies van Italië: Zuid-Tirol en Trentino. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de bergen.

De UNESCO riep de Dolomieten uit tot werelderfgoed. De diversiteit van outdoor met een perfecte keuken maakt het tot één van de meest bijzondere plekken in Europa. Waar je een heerlijke rondreis kunt maken. Te voet of op de fiets. Al biedt dat laatste wel een echte uitdaging…

berghut Dolomieten
Pio Geminiani

Hoe zijn de Dolomieten ontstaan?

Het is lastig voor te stellen, maar de Dolomieten was ooit een oerzee. De bergen zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de ‘bleke bergen’ genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesiumhoudend kalksteen.

Dolomiti di Brenta

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, al is het best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Beste video Dolomieten

Deze bergen behoren tot de steilste bergen ter wereld. En volgens velen ook tot de mooiste. Doordat het een voormalige zeebodem is, zijn de bergen uniek van kleur. Een heerlijke plek om te wandelen.

Kasteel Drena dolomieten

Het klinkt gek: Voormalige koraaleilanden die nu een van de meest beroemde gebergten in Europa vormen. Zuid-Tirol biedt ruim 300 dagen zon, de Dolomieten en de geneugten van Italië.

De Dolomieten van Zuid-Tirol

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.

Reisverhaal
Alpe di Siusi Dolomieten

Ruim 300 dagen zon per jaar. In combinatie met de verfijnde Italiaanse keuken. In een bizar decor; de Dolomieten, uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bizar ja, want deze bergen waren ooit een immense oerzee.


Actief in de Dolomieten

De ruige Dolomieten, eindeloze alpenweiden en het Gardameer. Maar dit deel van Italië biedt meer.

Reisverhaal

Trentino ken ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Net als de vele meren. Deze buitenspeeltuin biedt een bonte mix van fiets- en wandelpaden. Zelfs de natuur heeft hier het verfijnde temperament van Italië.

Gebergte