De Dolomieten

De mooiste bergen van Europa?

De Dolomieten in Italië is een beroemd gebergte om te ontdekken. Het biedt een bijzondere mix van de Alpen en het Mediterrane leven. De Dolomieten liggen in twee noordelijkste provincies: Zuid-Tirol en Trentino. Volgens velen is het ook het mooiste gebergte ter wereld door de steile pieken. Waar je heerlijk kunt wandelen, voor één dag of meerdere dagen via een huttentocht. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Dolomieten.

De bergketen in Italië is een synoniem voor uitgestrekte alpenweides, bergtoppen boven de 3.000 meter en lokaal eten. Hier gaan alpiene tradities hand in hand met de Italiaanse levensstijl, culturele veelzijdigheid en de hoge rotsen. Het is een wonderlijk gebergte in het noorden van Italië, waar je in alle seizoenen los kunt. Dit artikel is de basis voor een perfecte rondreis door de Dolomieten. 

Deze regio biedt een bijzondere mix van actief buiten zijn en heerlijk eten in Michelin-restaurants. Of juist genieten bij lokale eettentjes. De Dolomieten is op het eerste gezicht een naam die bij veel reizigers iets bijzonders op roept, en terecht.

De leukste excursies in de Dolomieten zijn met name wandelen, dat kan op verschillende niveaus. Zowel beginners als ervaren hikers kunnen hier los. Als je de Dolomieten kaart erbij pakt, zie je veel slingerende bergwegen, meren en dorpjes. Hieronder vind je de mooiste plekken van de Dolomieten om te bezoeken. Het zijn er genoeg, en er zijn er nog veel meer.

Waar liggen de Dolomieten?

De Dolomieten liggen in het noorden van Italië. En dan in het uiterste noorden op de grens met Oostenrijk, waar de bergen overgaan in de Alpen. De grote stad in de Dolomieten zijn Bolzano (dat ook Bozen wordt genoemd). De oudste stad is Bressanone (Brixen), terwijl ook de Middeleeuwse stad van Chiusa (Klausen) de moeite waard is. Ook Brunico (Bruneck) is fraai om te bezoeken. Wat zeker geldt voor Cortina d'Ampezzo, dat de parel van de Dolomieten wordt genoemd.

Pragser Wildsee / Lago di Braies

De schoonheid van de Pragser Wildsee.

De Pragser Wildsee is een beroemd meer in het noorden van Italië. Het wordt ook wel Lago di Braies genoemd en bekend werd door sociale media, alsook door een langlopende televisieserie in Italië. En inderdaad, het is een fraai meer. Op deze locatie kun je goed wandelen tussen de bergen die om het meer heen liggen. Het water van het meer is vaak opvallend groen van kleur, maar kan ook blauw zijn door de vele mineralen. Let er op als je er bent. Je zult niet teleurgesteld worden. Ten eerste, dit is mooi Italië. Ten tweede is zelfs bewolking bij Lago di Braies fraai.
Lees meer over de Pragser Wildsee 

Drei Zinnen

Drei Zinnen in de Dolomieten.

Drie steile toppen middenin de Dolomieten, dat zijn de Drei Zinnen. Het laat goed de schoonheid zien van dit gebergte in Italië. Je kunt eenvoudig naar deze pieken wandelen en de bergen bekijken. Ook is er een wandelroute rond de Drei Zinnen. Je kunt in de omgeving idyllisch overnachten in een berghut met uitzicht op de bergen. Aan jou de keuze dus. Waarbij je het eigenlijk nooit verkeerd kunt doen. Behalve als je de trip te kort maakt.
Lees meer over de Drei Zinnen

Seiser Alm / Alpe di Siusi

De fraaie alpenweide Seiser Alm of Alpe di Siusi. ©Sudtirol Marketing

De Seiser Alm is de grootste Alpenweide van Europa. Meer dan 360 bergweiden, berghutten en herdershutten, met een oppervlak van 8.000 voetbalvelden. En dat op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter. Dit gebied kun je eenvoudig zelf ontdekken vanuit de diverse bergdorpen in de omgeving.
Lees meer over de Seiser Alm

Val di Fassa

Genieten bij Val di Fassa.

Val di Fassa is beroemd bij wandelaars en wintersporters. Het is een van de mooiste plekken van de Dolomieten, met overal indrukwekkende uitzichten op de steile bergen. Dit is een bijzonder natuurgebied, in elk seizoen van het jaar.
Lees meer over Val di Fassa

Adamello Brenta Natuurpark

Wilde paarden in Adamello Brenta Natuurpark.

Adamello Brenta Natuurpark is een van de grootste beschermde gebieden in de Alpen. Het natuurgebied is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino.
Lees meer over Adamello Brenta Natuurpark

Molvenomeer

Het azuurblauwe water van het Molvenomeer. ©Marco Simonini

Het Molvenomeer wordt al jaren uitgeroepen tot schoonste meer van Italië. Het meer is een meer in het hart van de Dolomieten. Het is volgens velen het mooiste meer van dit berggebied. En opvallend schoon. Een ideale plek om te wandelen, zwemmen of te relaxen. In elk seizoen.
Lees meer over het Molvenomeer

Huttentocht in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten.

Een van de meest populaire activiteiten is een huttentocht, waarbij je overnacht in een berghut. Overdag pak je weinig tot veel hoogtemeters, al naar gelang de route. Er zijn meerdaagse trektochten voor beginnende wandelaars, maar ook voor ervaren bergwandelaars. Ik heb de 6 mooiste wandelroutes op een rij gezet.
Lees meer over een Huttentocht Dolomieten

Ledromeer

Het Ledromeer in Italië. ©Trentino Marketing

Dit meer is minder bekend, maar het Ledromeer is een van de mooiste meren in de Dolomieten. Het ligt opvallend dichtbij het Gardameer, maar wordt te vaak overgeslagen. De Italianen zijn dol op dit meer waar goed omheen kunt wandelen. Ook kun je er zwemmen en nog veel meer excursies doen. 
Lees meer over het Ledromeer

Overnachten in de Dolomieten

Je hebt een grote keuze aan locaties om te slapen in dit gebied. Zo zijn er veel hotels in de stad, maar ook hostels. Daarnaast vind je veel Bed & Breakfasts op het platteland om van de natuur te genieten. Ik heb op diverse locaties geslapen, zowel in een dorp als op het platteland en in de bergen. Aan jou de keus.
Dit zijn de leukste accommodaties   

Zwevende infinity pool in de Dolomieten

De Infinity Pool van Hotel Hubertus in de Dolomieten. ©©Alex Filz

Hotel Hubertus in het plaatsje Geiselsberg in de Dolomieten heeft een unieke infinity pool. Oftewel een zwembad waar het water tot aan de horizon loopt en je dus ook het omliggende landschap goed kunt bekijken. Alsof je zwemt in het landschap om je heen. Ze noemen het zelf een Sky Pool, wat ook wel een passende naam is.
Lees meer over het Zwevende Infinity pool

Mooiste bergen ter wereld?

Deze bergen behoren tot de steilste bergen ter wereld. En volgens velen ook tot de mooiste. Doordat het een voormalige zeebodem is, zijn de bergen uniek van kleur. Het is dan ook een heerlijke plek om te wandelen. Waarbij je verbaasd zult zijn. De Dolomieten biedt ruim 300 dagen zon, alsook de geneugten van Italië.

Een van de vele wandelroutes in de Dolomieten.

Het klinkt gek. De Dolomieten zijn voormalige koraaleilanden, dit was ooit een zee. Iets wat je nog op divers plekken kunt terug zien als je naar de rotsen kijkt. Sterker nog, soms zie je de fossielen van de zeedieren nog zitten. Let er maar eens op.

UNESCO-Werelderfgoed

De UNESCO heeft de Dolomieten uitgeroepen tot werelderfgoed. De diversiteit van het landschap met een perfecte keuken maakt het tot één van de meest bijzondere plekken in Europa. Waar je een heerlijke rondreis kunt maken. Te voet of op de fiets. Al biedt dat laatste wel een echte uitdaging. Maar dan biedt de elektrische fiets uitkomst.

Hoe zijn de Dolomieten ontstaan?

Het is lastig voor te stellen, maar de Dolomieten was ooit een oerzee. De bergen zijn eigenlijk versteende algen- en koraalriffen die 250 miljoen jaar geleden in een warme oerzee groeiden. Toen het water zakte, kwamen de riffen omhoog. Door de lichtgrijze kleur, worden ze vaak de bleke bergen genoemd. De reden: In 1788 ontdekten onderzoekers dat de rotsen bestaan uit magnesium houdend kalksteen.

De berghut bij de Drei Zinnen in de Dolomieten.

Alpen of Dolomieten?

De namen Alpen en Dolomieten lopen continu door elkaar. Officieel zijn de Dolomieten de Zuidelijke Alpen, al is het best logisch. Een regio met zo’n eigen identiteit verdient wel een bergketen met een eigen naam. Zeker als ze zo indrukwekkend zijn.

Meer artikelen over de Dolomieten