Zwartvoetpinguïn

Deze pinguïn is de enige soort die broedt in Afrika

De zwartvoetpinguïn is een guitige en bijzondere vogel. Het is de enige pinguïn die in Afrika leeft. Je komt deze guitige dieren alleen tegen langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië. En je kunt ze vrij eenvoudig zien op diverse plekken. Wat een bijzondere ontmoeting is. Elke keer weer als je ze ziet. Dit zijn de beste plekken om de zwartvoetpinguïn in het wild te zien.

Er zijn diverse plekken waar je relatief eenvoudig deze dieren kunt zien. Deze locaties zijn aan land, waar de dieren leven op de stranden en rotsen langs de kust. Soms kent het een bijzondere geschiedenis, zoals bij Betty's Bay. Ook op het beroemde Dyer Island leven duizenden zwartvoetpinguïns, die je bij een witte haaienexcursie tegen kunt komen. Al ben je dan waarschijnlijk meer aan het zoeken naar haaien.

Wel of geen vleugels?

De zwartvoetpinguïn is een wonderlijke vogel. Hij heeft nog steeds vleugels, maar kan al eeuwenlang niet meer vliegen. Door evolutie is hij de capaciteit om te vliegen kwijt geraakt. Maar ze zijn nog steeds heel behendig in het water, wat je ziet als ze zwemmen. Op het land ziet het er wat klungelig uit. Maar het is wel zeer vermakelijk. Met name als ze over het strand waggelen. Of omhoog proberen te klimmen op rotsen of een heuvel.

Boulders Beach

Boulders Beach met pinguïns bij Kaapstad.

De pinguïns bij Boulders Beach zijn wereldberoemd. Dit strand ligt middenin een woonwijk in het dorpje Boulders bij Simons Town. Het strand ligt ten zuiden van Kaapstad en is een excursie waard. Wel is het hier vaak opvallend druk, waardoor de beleving wat minder is. Maar dit kun je voorkomen door je trip goed te plannen.

Lees mijn artikel over Boulders Beach

Stony Point Nature Reserve (Betty's Bay)

Een pinguïn bij Stony Point Nature Reserve. ©Corno van den Berg

Stony Point Nature Reserve staat ook bekend om zijn kolonie van de guitige zwartvoetpinguïn. Dit natuurgebied staat in de volksmond ook bekend als Betty's Bay, zoals het gelijkname stadje heet waar de dieren leven. Je kunt de enige soort pinguïn in Afrika zien op de stranden en rotsen. Ze broeden hier, komen hier rusten, maar spelen ook. Je kunt hier honderden pinguïns zien van dichtbij, zonder ze te verstoren.