Stony Point Nature Reserve (Betty's Bay)

Minder druk dan Boulders Beach, met opvallend veel zwartvoetpinguïns

Stony Point Nature Reserve in Zuid-Afrika staat bekend om een dier: de guitige zwartvoetpinguïn. Dit natuurgebied staat in de volksmond ook bekend als Betty's Bay, zoals het gelijkname stadje heet waar de dieren leven. De enige soort pinguïn in Afrika leeft hier op de stranden en rotsen. Ze broeden hier, komen hier rusten, maar spelen ook vaak in het water. Het is een bijzonder schouwspel. Daarnaast zijn er nog andere dieren te zien. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Stony Point Nature Reserve.

Het natuurreservaat Stony Point ligt op 90 kilometer van Kaapstad. Het is daarom een eenvoudige trip naar Betty's Bay, de thuisbasis van een grote kolonie Afrikaanse pinguïns. Deze vogels worden op deze locatie goed beschermd, waardoor hun aantallen weer langzaam toenemen.

In deze Afrikaanse pinguïnkolonie leven ongeveer 3.600 Afrikaanse pinguïns. Als je deze plek bezoekt zie je er slechts een deel van. Veel dieren zijn op zee om voedsel te zoeken. Wel kun je ze, meestal in de middag, zien als ze terug komen van hun tocht. Stony Point Nature Reserve is samen met Boulders Beach in Kaapstad de twee locaties op het vasteland in de West-Kaap waar je deze dieren kunt ontmoeten.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Beste manier om de dieren te zien

Je kunt deze dieren eenvoudig observeren, zonder ze te storen of te verstoren. Vanaf de parkeerplaats zie je aan de linkerkant diverse stranden. Daar zijn meestal wel wat pinguïns in of bij het water. Voor foto's is dit een zeer goede plek. De loopvogels steken met hun zwartwitte verenpak sterk af bij het geleze zand en blauwe water. van dichtbij te zien, via de promenade door de kolonie, waardoor het publiek de pinguïns hun dagelijkse bezigheden in hun natuurlijke omgeving kan observeren, zonder ze te storen of te verstoren.

Toen ik ze bezocht heb ik er tientallen gezien en kon ik allerlei soorten gedrag zien. Zo zag ik enkele dieren bij elkaar slapen, terwijl anderen hun veren aan het poetsen waren. Een paar jonge dieren waren aan het zwemmen, terwijl anderen juist naar hun nest aan het waggelen waren. Je moet een kleine toegangsprijs betalen voor het onderhoud van het natuurgebied.

Penguin Walk

Pinguïns op een strand bij Stony Point. ©Corno van den Berg

Natuurbeschermers hebben een houten boardwalk aangelegd dat over de nesten van de pinguïns voert. Het pad slingert door de kolonie, tot je bij de rotsen en de zee uitkomt. Door middel van de houten loopbrug kun je op je gemak rond lopen, zonder de dieren te storen. De wandeling wordt liefkozend Penguin Walk genoemd. Daarnaast zijn er diverse informatieborden over de plek, de dieren en hun gedrag.

Bijzondere geschiedenis

De afgelopen decennia nam het aantal pinguïns op diverse eilanden af. In 1982 kwamen plotseling tientallen dieren naar deze rotsachtige locatie op het vasteland om er te leven. Snel kwamen verschillende natuurbeschermingsorganisaties in actie. Het gebied van Beacon Bay tot Stony Point werd uitgeroepen tot Stony Point Nature Reserve en de toegang werd beperkt. En dat gebeurt met succes.

Twee slapende pinguïns bij Betty’s Bay. ©Corno van den Berg

Overige dieren

Naast de pinguïns zijn er nog andere dieren te zien. Ik zag hier enkele Kaapse klipdassen, oftewel Dassies. In het Engels worden deze bijzondere dieren Rock Hyrax genoemd. Hier leven ook diverse soorten aalscholvers, die je hier eenvoudig kunt spotten. Dit zijn de kroonaalscholver (crowned cormorant), Kaapse aalscholver (Cape cormorant), witborstaalscholver (white-breasted cormorant) en de minder bekende kustaalscholver (bank cormorant). Alle vier broeden ze op de rotsen aan de zeekant. Ook kun je hier de Hartlaubs meeuw en de kelpmeeuw zien. Soms worden hier daarnaast otters gezien, terwijl je altijd de zee kunt afspeuren naar dolfijnen en walvissen.

Overnachten bij Betty's Bay

Dit deel van Zuid-Afrika is ideaal om zelf te ontdekken. Het ligt relatief dichtbij allerlei bezienswaardigheden als Kaapstad, Stellenbosch en de wijnlanden. In en rond Betty's Bay zijn veel kleinschalige hotels, hostels, vakantiehuizen en appartementen te vinden. Deze kun je makkelijk online boeken. Wees er wel op tijd bij in de vakanties. Ook de weekenden lopen vaak snel vol.
Bekijk de leukste accommodaties bij Betty's Bay

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Locatie van Stony Point Nature Reserve

Neem vanuit Kaapstad de N2 naar het noorden. Sla net voor Sir Lowry's Pass rechtsaf naar Sir Lowry's Pass Road. Sla bij de T-splitsing in Gordon's Bay linksaf de R44 (Clarence Drive) op en volg de weg langs de kust, langs Rooi Els en Pringle Bay. Sla rechtsaf bij het eerste bord voor Betty's Bay, Porter Road op. Volg Porter Road gedurende 2,5 km en sla dan rechtsaf naar Crassula Avenue. Sla rechtsaf naar Disa Road bij de vierweghalte 600 meter verderop aan Crassula Avenue en volg de borden naar Stony Point, dat aan je linkerhand ligt. De reis vanuit Kaapstad duurt tussen de 70 en 90 minuten, afhankelijk van het verkeer in Somerset West.

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving