Waarom moet ik hier heen?

Boulders Beach in Simon's Town (net buiten Kaapstad) is uniek omdat hier mens en zwartvoetpinguïns samen leven. De dieren leven onder auto's, huizen en vooral op het strand. Een wonderlijke plek.

De pinguïns bij Boulders Beach zijn wereldberoemd. Dit strand ligt middenin een woonwijk in het dorpje Boulders bij Simons Town. Het strand ligt ten zuiden van Kaapstad en is een excursie waard. Hier leven honderden zwartvoetpinguïns die zich weinig van de toeristen aantrekken. Ze waggelen over het strand, door de straten en over de rotsen. En maken hun nesten in de struiken iets verderop. Ga rustig zitten en bekijk hun natuurlijke gedrag. Het is dus zeer de moeite waard.

Pinguïns die onder huizen leven. Of onder auto’s zitten. Je kunt bij Boulders Beach op aangelegde wandelpaden kijken naar de dieren. Met name tijdens het broedseizoen, van februari tot en met maart, is dit extra bijzonder. Let vooral op pinguïns die tussen de anderen door moeten laveren. Dat gaat niet altijd zachtzinnig, maar is wel komisch om te zien.

Er zijn speciale kijkplatforms aangelegd zodat je op je gemak naar de dieren kunt kijken. Het is een goede plek voor foto’s, al kan het hier wel druk worden. Vermijd dus de weekenden bijvoorbeeld. An ga vroeg op de dag. Dan zijn de dieren ook lekker actief. Net als aan het einde van het dag.

Zwemmen met pinguïns

Op het officiële strand met de speciale wandel platforms kun je niet bij de dieren komen. Maar op het strand naast Boulders Beach kun je goed zwemmen bij lekker weer. En zie je af en toe een pinguïn voorbij komen. Die een stuk handiger door het water gaat dan jij. Al moet je wel wat geluk hebben om ze te zien. Of geduld, dat helpt ook.

Maar ook op andere plaatsen rond Kaapstad langs de kust heb je de kans om deze guitige dieren te zien. Wie langs het strand loopt kan ze hier eigenlijk overal tegen komen. Zowel als ze aan land komen om uit te rusten van hun avonturen op zee. Een van de beste andere plekken om deze dieren goed te zien is Betty’s Baai.

Een pinguïn met jong bij Boulders Beach.
Een pinguïn met jong bij Boulders Beach.

Kijk dus altijd even naar het water, alsook de strand als de dieren uit het water komen. In het bezoekerscentrum van Boulders Beach kun je veel informatie krijgen over deze grappige dieren. Waardoor je extra kunt genieten van de dieren. En zodat je niets mist.

Beste tijd voor Boulders Beach

Boulders Beach is populair bij toeristen. En het kan hier druk worden op de speciale uitkijkpunten die hier zijn gemaakt. Ga extra vroeg in de ochtend op pad, dan zie je ook hoe de pinguïns wakker worden en zich voorbereiden op een dagje op zee om vis te zoeken.

Ook aan het einde van de dag kun je hier goed rondlopen als het licht zachter wordt. Veel pinguïns komen dan terug van hun vistocht op zee. En zoeken ze hun nest op, meestal met luid kabaal. Zodat je ze niet kunt missen. Daarnaast zie je hoe ze met elkaar om gaan. Wat zowel lief als ruw kan zijn.

Corno’s reistips:

Je reis naar en door Zuid-Afrika kun je zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.