Boulders Beach

Op dit strand bij Kaapstad sta je oog in oog met pinguïns

Boulders Beach in Kaapstad is wereldberoemd door honderden pinguïns die hier leven. Dit strand ligt middenin een woonwijk in het dorpje Boulders bij Simons Town. Het strand ligt ten zuiden van de stad en is zeker een excursie waard. Boulders Beach is uniek omdat hier mens en een kolonie pinguïns samen leven. De dieren leven onder auto's, huizen en vooral op het strand en de zee. Het is een wonderlijke plek om te bezoeken. In dit artikel vind je veel tips voor je bezoek. Dit zijn de bezienswaardigheden van Boulders Beach.

Op deze locatie leven honderden pinguïns die zich weinig van de toeristen aantrekken. Ze waggelen over het strand, door de straten en over de rotsen. En maken hun nesten in de struiken iets verderop. Ga rustig zitten en bekijk hun natuurlijke gedrag. Een bezoek aan Boulders Beach is zeer de moeite waard. Maar je moet het wel goed plannen merkte ik.

Pinguïns die een nes hebben gemaakt onder huizen. Of ze zitten graag onder auto’s. Je kunt bij Boulders Beach op aangelegde wandelpaden kijken naar de dieren. Met name tijdens het broedseizoen, van februari tot en met maart, is dit extra bijzonder. Let vooral op pinguïns die tussen de anderen door moeten laveren. Dat gaat niet altijd zachtzinnig, maar is wel komisch om te zien.

Welke pinguïn leeft bij Boulders Beach?

Het gaat om de zwartvoetpinguïn, deze soort leeft in heel Zuidelijk Afrika. Al zijn er maar weinig plekken war de dieren momentele nu nog kunnen overleven. Het is de enige soort in Afrika. De dieren zijn gewend aan mensen, al zullen ze je altijd vermijden als je te dichtbij komt.

Diverse kijkplatforms om de dieren te bekijken

Een van de platformen bij Boulders Beach. ©Corno van den Berg

Vroeger kon je gewoon over het strand lopen tussen de pinguïns. Maar het werd te druk. Er zijn inmiddels speciale kijkplatforms aangelegd zodat je op je gemak naar de dieren kunt kijken. een daarvan zit dichtbij een

Boek je excursie online

Zwemmen met pinguïns

Op het officiële strand met de speciale wandel platforms kun je niet bij de dieren komen. Maar op het strand naast Boulders Beach kun je goed zwemmen bij lekker weer. En zie je af en toe een pinguïn voorbij komen. Die een stuk handiger door het water gaat dan jij. Al moet je wel wat geluk hebben om ze te zien. Of geduld, dat helpt ook.

Kijk dus altijd even naar het water, alsook de strand als de dieren uit het water komen. In het bezoekerscentrum van Boulders Beach kun je veel informatie krijgen over deze grappige dieren. Waardoor je extra kunt genieten van de dieren. En zodat je niets mist.

Jonge pinguïns

Een pinguin met jong bij Boulders Beach.

Bijna altijd kun je wel jonge dieren zien als je hier bent. De meeste pinguïns maken hun nest in de omliggende heuvels. Deze zijn vaak beschut door de struiken. Ze graven hun holen in het koelere zand. Sommigen zitten in hun hol te wachten. Ze worden door hun ouders gevoerd als deze terug komen van hun tocht op zee.

Maar niet alle pinguïns hebben de mazzel van een est in de struiken. Sterker nog, sommige nesten zijn midden op het strand. Met als gevolg dat ook de jongen dieren op het strand zitten, vaak in de volle zon. Dit kun je goed vanaf de diverse houten paden zien.

Je kunt zowel nesten als een plek zien waar de jongen samen komen om te worden gevoed. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Kaapstad

Kaapstad is de plek om te verblijven als je de pinguïns van Boulders Beach wilt bezoeken. Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze heerlijke stad. Er zijn talloze kleine hotels, goedkope hostels, luxe villa's en vakantiehuizen, maar ook veel handige appartementen. Deze kun je allemaal online boeken. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties

Beste tijd voor Boulders Beach

Boulders Beach is populair bij toeristen. En het kan hier druk worden op de speciale uitkijkpunten die hier zijn gemaakt. Ga extra vroeg in de ochtend op pad, dan zie je ook hoe de pinguïns wakker worden en zich voorbereiden op een dagje op zee om vis te zoeken. 

Ook aan het einde van de dag kun je hier goed rondlopen als het licht zachter wordt. Veel pinguïns komen dan terug van hun vistocht op zee. En zoeken ze hun nest op, meestal met luid kabaal. Zodat je ze niet kunt missen. Daarnaast zie je hoe ze met elkaar om gaan. Wat zowel lief als ruw kan zijn.

Betty's Bay is alternatief voor Boulders Beach

Een pinguïn bij Stony Point Nature Reserve. ©Corno van den Berg

Maar ook op andere plaatsen rond Kaapstad langs de kust heb je de kans om deze guitige dieren te zien. Wie langs het strand loopt kan ze hier eigenlijk overal tegen komen. Zowel als ze aan land komen om uit te rusten van hun avonturen op zee.

Tijdens mijn rondreis hoorde ik over Stone Point Nature Reserve, dat ook wel bekend staat als Betty's Bay. Ook hier leven pinguïns op stranden en de omliggende rotsen. Je kunt ze van dichtbij zien vanaf een houten pad. Het is hier vaak veel minder druk dan bij Boulders Beach. Persoonlijk vind ik deze plek authentieker. Je vindt Stony Point Nature Reserve op zo'n 100 kilometer ten oosten van Kaapstad.
Lees mijn artikel over Stony Point Nature Reserve

Meer artikelen over Kaapstad en omgeving