Waarom moet ik hier heen?

De Bevrijdingshal in Kelheim is een uniek gebouw. Hij staat boven op een heuvel net buiten het stadje en is erg opvallend. De buitenkant, die geel is, is maar liefst 45 meter hoog. De beelden van bijna zes meter aan de buitenkant geven het een statig geheel. Maar het is vooral het interieur dat bijzonder is.

De Bevrijdingshal in Kelheim is gebouwd door koning Lodewijk I van Beieren, bekend als liefhebber van oude gebouwen. Hij staat al meer dan 150 jaar op de Michelsberg in Duitsland te pronken.

De overwinning op Napoleon

Het unieke gebouw is een herinnering aan de gewonnen oorlogen tegen Napoleon tussen 1813 en 1815. Doordat hij in die periode in diverse veldslagen werd verslagen, werden grote delen van Duitsland en Oostenrijk bevrijd van het Franse juk. Waarbij ook Nederland een (kleine) rol speelde.

Het interieur van de Bevrijdingshal in Kelheim
Het interieur van de Bevrijdingshal in Kelheim. Corno van den Berg

De wonderlijke geschiedenis van Bevrijdingshal Kelheim

Het is een controversieel gebouw, met name door het wilde leven van koning en vrijbuiter Lodewijk. Destijds kreeg de 60-jarige Ludwig een affaire met de 25-jarige danseres Lola Montez. Waardoor zijn faam als sneeuw voor de zon verdween. Al weerhield hem dat niet om de Bevrijdingshal te bouwen.

Lodewijk begon de bouw in 1842 en de bouw werd pas in 1875 afgerond, jaren nadat Ludwig was overleden. Zijn zoon nam de taak op zich om het immense project af te maken. En dat lukte, al was dat met diverse tegenslagen.

Ik huurde voor mijn bezoek een lokale gids. De reden is simpel; ik wilde meer te weten komen over het gebouw, de architectuur, koning Lodewijk I van Beieren en zijn roemruchte leven. Maar ook de veldslagen waarin wordt gerefereerd. Pas dan gaat zo’n gebouw voor mij ‘echt’ leven.

De Bevrijdingshal met de engelen.
De Bevrijdingshal met de engelen. Corno van den Berg

Recente restauratie

De Bevrijdingshal is recent gerestaureerd. Het is overigens geen rond gebouw, maar bestaat uit 18 hoeken. Binnenin zie je alle veldslagen met Napoleon. Met natuurlijk de wereldberoemde Slag bij Waterloo en meer. Het is een duik in de geschiedenis, maar vooral een blik op de ‘andere kant’ van Napoleon.

Wandelen en rondvaart

Je kunt vanuit Kelheim naar de hal lopen, via een pad dat omhoog loopt. Maar je kunt een bezoek ook combineren met de rondvaartboot door de beroemde Donaudurchbruch. Als je van de boot afstapt zie je de Bevrijdingshal al boven de bomen uit torenen.

Je kunt er ook per fiets naar toe. Al moet je dan wel omhoog klimmen, waardoor een e-bike misschien slimmer is. Alle soorten fietsen kun je in Kelheim huren. Na de Bevrijdingshal kun je eenvoudig dwalen door de bossen er om heen.

Fietsen bij Kelheim en de Bevrijdingshal.
Fietsen bij Kelheim en de Bevrijdingshal. Corno van den Berg

Meer info: www.kelheim.de/befreiungshalle