Waarom moet ik hier heen?

De Todtnau-Waterval in het Zwarte Woud is een heerlijk natuurspektakel. Het water uit de bergen valt hier in totaal 97 meter naar beneden. Je kunt er eenvoudig naar de voet van de waterval  toe wandelen. Maar bijvoorbeeld ook het water van diverse uitkijkpunten bekijken.

Duits: Todtnauer Wasserfälle

De Todtnau-waterval is één van de mooiste watervallen van Duitsland. Buiten het stadje Todtnau valt het water in totaal zo’n 97 meter naar beneden. Dit gaat in verschillende fases. De meest opvallende zijn 4 meter, nog eens 4 meter, dan 11 meter en tot slot het meest imposante deel: 60 meter naar beneden.

De Todtnau-waterval.
De Todtnau-waterval.Corno van den Berg

Hoe kom ik hier?

De Todtnau, zoals hij vaak liefkozend wordt genoemd, kun je eenvoudig bereiken. Net buiten het stadje Todtnau op de heuvel is een parkeerplaats. Vandaar kun je in tien minuten lopen naar de waterval. De wandeling voert door het bos, waarbij hij ineens opdoemt na een bocht.

Daarna kun een wandelpad volgen dat naar de voet van de waterval leidt. Waarbij je een grote kans hebt om nat te worden. Met name na een regenbui is hij extra imposant. Via een wandelpad kun je langs de waterval omhoog lopen. Onder meer naar de top. Dit is de moeite waard, want je ziet dan het natuurgeweld van alle kanten.

Wandelen bij de Todtnau.
Wandelen bij de Todtnau.Corno van den Berg

Je kunt ook langere wandelroutes kiezen om meer van de omgeving te kunnen zien. Zo kun je onder meer wandelen naar de stad Todtnau (2,4 km) of naar het hoger gelegen Skigebied Muggenbrunn (3,4 km).

De Todtnau in het Zwarte Woud.
De Todtnau in het Zwarte Woud.Corno van den Berg

 

Corno’s reistips:
Beste tijd:
Het meest imposant is de waterval in de winter (als hij gedeeltelijk bevriest) en in het voorjaar (als de sneeuw smelt). Maar ook in de zomer en herfst is hij nog indrukwekkend.

 

Beste tijd:

Je kunt de waterval altijd bezoeken, mits de verharde weg er naar toe niet is afgesloten. Al is het zelfs dan mogelijk via het wandelpad vanuit het stadje zelf. In de winter kun je hier sneeuw tegen komen, alsook veel ijs voor de vrieskou.

In de lente zie je hier opvallend veel bloemen, waaronder orchideeën. Alsook veel vlinders. In de zomer is de waterstroom kleiner, soms zelfs heel veel kleiner. In de herfst zwelt deze door regenbuien weer aan.