Harz

Uitgestrekte bossen met fraaie dorpen en heuvels

De Harz is een ruim 247 km groot bosgebied vol beuken en sparren. Je vindt hier ook talloze opvallend oude dorpen en steden. De berg Brocken is met 1.142 meter het hoogste punt in het noorden van Duitsland.

Het Harz gebergte, zoals dit gebied vaak liefkozend wordt genoemd, heeft iets magisch. Je kunt hier de talloze heuvels, beken en pittoreske dorpjes zelf ontdekken. De Harz leent zich perfect om er op uit te trekken; te voet of met de auto. Al kun je hier ook goed fietsen. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de Harz, met opvallend veel plekken die op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staan. In dit artikel vind je ook enkele leuke excursies om te doen tijdens je verblijf.

Titan RT

De Titan RT is de langste hangbrug van Duitsland.

De hangbrug Titan RT is de langste hangbrug in Duitsland. Hij ligt middenin de Harz. De Titan RT hangt parallel aan de grote stuwdam van het Rappbodetal. Deze attractie ligt ten zuiden van de plaatsjes Hüttenrode en Wernigerode.

Zie mijn artikel over de Titan RT

Brocken

De berg Brocken in de Harz.

De Brocken is met 1141,1 meter de hoogste berg van de Harz. En de Brocksberg, zoals hij soms wordt genoemd, is ook het hoogste punt van Noord-Duitsland. Bijzonder is dat de top boven de boomgrens ligt en een alpien klimaat heeft. Dit komt door het extreme weer zoals stormen. In de winter ligt er maandenlang sneeuw, waardoor ook dan de berg erg populair is.

Je kunt de Brocken beklimmen, er lopen diverse wandelpaden naar boven. Zeker in het voorjaar vind je hier talloze bijzondere bloemen en planten. Ook rond de top zijn er diverse wandelroutes. Een van de meest populaire wandelingen is naar het lager gelegen plaatsje Schierke. Daarbij volg je een klein beekje en loop je langs het spoor van de Brockenbahn, de beroemde stoomtrein.

Bekijk mijn video van Brocken in de winter

Brockenbahn: Beroemde stoomtrein naar de top

De trein naar Brocken in de winter.

Een van de meest bijzondere excursies is met de ouderwetse stoomtrein naar boven. De zogeheten Brockenbahn is de enige stoomtrein in Duitsland. Het is met name in de winter een zeer bijzondere excursie. Dan jaagt de trein de berg op in de sneeuw. De top van de berg Brocken is dan totaal bevroren. Al kun je opwarmen in het restaurant. Maar ook in de zomer is het landschap imposant.

Het vertrekpunt van de Brockenbahn is Wernigerode en de totale route is 19 kilometer. Al kun je ook bij Drei Annen Hohne en Schierke opstappen. De prijs van een kaartje is stevig; deze excursie is zeker niet goedkoop. Maar de rit is wel zeer de moeite waard merkte ik. Ik ging in de winter en vond het magisch.

Lees mijn tips voor de Brockenbahn

Harzer-Hexen-Stieg (100 km)

De Teufelsmauer of Devil’s Wall in de Harz.

Als je de Harz echt wilt beleven moet je gaan wandelen. De Harzer-Hexen-Stieg is een beroemde wandeling in de regio en zelfs in heel Duitsland. Hij begint aan de rand van het stadje Osterode in de Harz. Via talloze heuvels loop je naar Thale, het eindpunt. Waar je onder meer de beroemde Teufelsmauer ziet. En je neemt onder meer de beroemde berg Brocken. Bij de lokale VVV’s kun je meer informatie krijgen over deze wandelroute.

Bezoekerscentra

In het Harz National Park zijn diverse bezoekerscentra. Je kunt hier veel informatie verkrijgen over wandelroutes en bezienswaardigheden. Je vindt er onder meer een op de Brocken, maar ook bij de Sankt Andreasberg als je veel over de geologie wilt weten. In het bezoekerscentrum Torfhaus leer je veel over de dieren die hier leven.

Dieren in Harz National Park

De kop van een lynx.

Een groot deel van de Harz is beschermd natuurgebied. In het Harz National Park leven enkele bijzondere dieren. Naast edelhert, ree en wild zwijn kun je ook een glimp opvangen van de lynx, de wilde kat, het auerhaan, dwerguil, ruigpootuil, notenkraker, slechtvalk, beflijster en de zwarte ooievaar.

Quedlinburg

Quedlinburg in de Harz.

Het stadje Quedlinburg is zo’n 1.000 jaar oud. Maar het is vooral bekend door de bijna 2.000 vakwerkhuizen die je hier in alle soorten en maten kunt zien. Het historische centrum is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Bezoek ook de fraaie Sint-Servaaskerk met talloze kerkschatten. Dit stadje kan wel erg druk worden, dus vermijd de weekenden en schoolvakanties bij voorkeur.

Goslar

Goslar in Duitsland.

Goslar is een bekend vakwerkstadje in Duitsland. Je kunt hier lekker rond lopen en zelf het stadje verkennen. De historische binnenstad van Goslar staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. In het stadje zijn opvallend veel vakwerkhuizen te vinden. Ook kun je hier veel beelden van kunstenaars zien.

Lees mijn tips voor Goslar

De mijnen van de Harz

De mijnen van Rammelsberg.

Jarenlang werd hier in de mijnen gezocht naar zilver, goud, koper, tin en ijzer. Een paar ervan kun je bezoeken. Waaronder de beroemde Rammelsberg bij Goslar, die meer dan 1.000 jaar is gebruikt. Maar ook de Grube Samson in St. Andreasberg en de Kupferhütte Mansfeld bieden rondleidingen en andere excursies aan.

Halle

Halle is een gezellig stadje, dat net buiten het nationaal park ligt. Je vindt hier bijvoorbeeld de fraaie Marktplatz met de 84 meter hoge Roter Turm en de bijzondere Marktkerk Onze-Lieve-Vrouwe.

Uitkijktoren Josephskreuz

Het Josephskreuz in de Harz.

Het Josephskreuz is een bijzonder uitkijkpunt op de Grote Auerberg bij Stolberg. Dit imposant bouwwerk staat op een hoogte van 759 en is gebouwd van staal. Hij werd tussen 1832 en 1834 gebouwd. De toren is 38 meter hoog. Vanaf de uitkijktoren heb je een heerlijk uitzicht over de Harz, met onder meer de Brocken.

Wernigerode

Het Stadhuis van Wernigerode.

Het stadje Wernigerode is bijzonder fraai door de vele vakwerkhuizen. Met name het Marktplein met het Stadhuis en het Kasteel van Werningerode is zeer de moeite waard voor een bezoek. Je kunt lekker door het stadje wandelen, al kan het hier druk worden met toeristen. Vroeg op de dag is de beste tijd als je de meeste mensen wilt vermijden.

Overnachten in de Harz

Je hebt talloze leuke stadjes om de nacht door te brengen. Denk aan Goslar, Wernigerode en Halle. Al vind je ook leuke landelijke Bauernhofs, die speciale gastenkamers hebben. Ik heb een rondreis lange meerdere hotels en Bed & Breakfasts gemaakt, zodat ik alle attracties kon bezoeken.

Bekijk de beste accommodaties voor Harz

Locatie van de Harz

De Harz ligt tussen de grote steden Hannover en Leipzig in. Het middelgebergte ligt op een kleine 500 kilometer van Utrecht. Het is iets meer dan vijf uur rijden. Je kunt diverse steden aan het rand van het gebied met de trein bereiken zoals Wernigerode bijvoorbeeld. Vandaar kun je verder reizen met lokale bussen.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen