Waarom moet ik hier heen?

Het jaarlijkse Oktoberfest in München is wereldberoemd. En ook wel berucht. Het grootste bierfestival ter wereld is wel een belevenis. In grote tenten kun je feest vieren met live-muziek en bier. Ook is er een kermis.

Het Oktoberfest in München is wereldberoemd. Dit wekenlang durende festival behoort tot de grootste feesten op aarde. Gemiddeld komen er zo’n 6 miljoen mensen op af, waarvan ongeveer 20 procent buitenlands is.

Bijzonder bier

Volgens traditie wordt hier bijzonder bier geserveerd. Volgens het Duitse Reinheitsgebot bevat het bier slechts drie ingrediënten: hop, gerst en water. Het wordt geserveerd in een Maß; een bierglas (of eigenlijk pul) van een liter. Wettelijk mogen alleen in München gebrouwen bieren worden geschonken: Paulaner, Hacker-Pschorr, Augustiner, Spaten, Hofbräu München en Löwenbräu.

De beste tenten voor het Oktoberfest:

Er zijn talloze tenten. Al jaren zijn deze erg populair en zeer gezellig: Augustiner, Ochsenbraterei, Schútzenfestzelt, Schottenhamel, Löwenbräu, zur Bratwurst, Winzerer Fähndl, Käfer en Hacker-Pschorr.

Kaartjes voor tenten

Je kunt vooraf kaartjes kopen voor de stamtafels in de diverse tenten. Dit kan handig zijn voor met name de populaire tenten en zeker voor de weekenddagen. Bestellen kan online.

De kleding van het Oktoberfest

De mannen trekken traditioneel hun ‘lederhosen’ aan. De vrouwen doen de ‘dirndl’ aan. Bij de mannen horen daar officieel ook ‘loferl’ bij. Dit lijken op sokken, maar zijn eigenlijk ‘kuitenwarmers’.

De vrouwen dragen boven hun jurk een taillestrik. Deze heeft een belangrijke functie. Als een vrouw deze strik rechts draagt is ze getrouwd of verloofd. Links daarentegen dat ze vrijgezel is. Zit de strik in het midden dan wil de vrouw zeggen: ‘Mijn relatiestatus gaat je niets aan…’

Oktoberfest bezoeken.
Oktoberfest bezoeken.

Geschiedenis van het Oktoberfest

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober.

De opening gebeurt door de burgemeester van München. Hij (of zij) slaat die zaterdag om precies 12 uur het eerste vat bier aan. Hij roept daarbij de wereldberoemde spreuk ‘O’zapft is!’. Dit is Beiers voor ‘De tap is los’.

Waar is het Oktoberfest?

De locatie voor het Oktoberfest in München heet de Theresienwiese. Het is een enorm feestterrein dat niet zo ver van het centrum van München ligt. Het wordt in de volksmond liefdevol ‘Wiesn’ genoemd.

Meer informatie: www.oktoberfest.de

Corno’s reistips:

München kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Vanuit München kun je ook vrij eenvoudig naar Oostenrijk doorreizen of andere delen van Beieren ontdekken. Hieronder een aantal handige tips om je trip te regelen.