Waarom moet ik hier heen?

Het Zwarte Woud is wereldberoemd; dit natuurgebied is ideaal om te wandelen, te fietsen of om van de natuur te genieten. Met bergen, rivieren, watervallen, kloven en veel meer. Oh en lekker Schwarzwalder Kirsch: een kersentaart met chocoladecake, slagroom, kersen en kirschwasser.

Het Zwarte Woud in Duitsland is wereldberoemd geworden door de sprookjes van de gebroeders Grimm; ook nu nog spreekt het tot de verbeelding. Het is een uitgestrekt gebergte met opvallend veel bossen van dennen- en sparrenbomen. dit zijn de beste tips voor het Schwarzwald, zoals de Duitsers het noemen.

Het is ook de bron van de Donau, al is niet helemaal duidelijk waar hij precies begint. Waardoor er nog steeds discussie over wordt gevoerd. Maar dit kun je zelf ontdekken, want dit is een gebied met opvallend veel water.

Bezienswaardigheden Zwarte Woud:

Todtnau-waterval

De Todtnau-waterval behoort tot de mooiste van Duitsland. Hier valt het water 97 meter de diepte in.

De Todtnau-waterval.
De Todtnau-waterval.Corno van den Berg

Wutachschlucht

De Wutachschlucht is de grootste bergkloof van Duitsland. Hier slijt de rivier de Wutach al eeuwenlang door het landschap. Deze natuurlijke kloof is een fijn wandelgebied met watervallen en rotswanden. En ook perfect voor foto’s. Neem hier dus de tijd.

De Wutachschlucht.
De Wutachschlucht.Corno van den Berg

Feldberg

De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1.493 meter. De top van de berg heeft geen bomen en is ideaal om te wandelen. Volgens diverse wetenschappers vormt het regenwater op de berg de echte bron van de Donau.

Het ruige deel van de Feldberg.
Het ruige deel van de Feldberg. Corno van den Berg

Feldsee

Halverwege op de berg ligt de Feldsee, die het water opvangt van de berg. Je kunt er eenvoudig naar toe wandelen. Vraag ter plekke hoe van de Feldberg naar de Feldsee loopt. Dit is een heerlijke wandeling. En je kunt er zelfs in zwemmen als je wilt. Al kan het water wel fris zijn, maar in de zomer is het zeer aangenaam.

Wandelen bij de Feldsee.
Wandelen bij de Feldsee. Corno van den Berg

St. Blasien

In het stadje St. Blasien staat een immense dom. Deze voormalige abdijkerk heeft een indrukwekkende façade. Het is tevens één van de grootste koepels van Europa.

De Dom van St. Blasien.
De Dom van St. Blasien. Corno van den Berg

Uitgeroepen tot Nationaal Park Zwarte Woud

In 2014 is een groot deel van het gebied uitgeroepen tot nationaal park. Waardoor het extra bescherming kreeg. Dit betekent onder meer dat in sommige delen de jacht is verboden. Terwijl op andere plekken de bouw van huizen wordt beperkt. Net als de houtkap bijvoorbeeld.

In dit natuurgebied leven opvallend veel bijzondere wilde dieren als wolf, vos, wild zwijn, wilde katten en Europese lynx. Hierdoor is het een belangrijk natuurgebied voor Europa. De wolf, wilde kat en lynx worden echter zelden gezien. De vos en wild zwijn vaker, net als ree.

Het is nu vooral een plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Het immense natuurgebied ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en de Franse grens.

Meer informatie: www.zwartewoud.info

Corno’s reistips:

Duitsland is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar Duitsland te regelen.

Bossen