Waarom moet ik hier heen?

Het Zwarte Woud is wereldberoemd; dit natuurgebied is ideaal om te wandelen, te fietsen of om van de natuur te genieten. Met bergen, rivieren, watervallen, kloven en veel meer. Oh en lekker Schwarzwalder Kirsch: een kersentaart met chocoladecake, slagroom, kersen en kirschwasser.

Het Zwarte Woud in Duitsland is wereldberoemd geworden door de sprookjes van de gebroeders Grimm; ook nu nog spreekt het tot de verbeelding. Het is een uitgestrekt gebergte met opvallend veel bossen van dennen- en sparrenbomen. Dit zijn de beste tips voor het Schwarzwald, zoals de Duitsers het noemen.

Het is ook de bron van de Donau, al is niet helemaal duidelijk waar hij precies begint. Waardoor er nog steeds discussie over wordt gevoerd. Maar dit kun je zelf ontdekken, want dit is een gebied met opvallend veel water.

Bezienswaardigheden Zwarte Woud:

Todtnau-waterval

De Todtnau-waterval.
De Todtnau-waterval.Corno van den Berg

De Todtnau-waterval behoort tot de mooiste van Duitsland. Hier valt het water 97 meter de diepte in.

Wutachschlucht

De Wutachschlucht.
De Wutachschlucht.Corno van den Berg

De Wutachschlucht is de grootste bergkloof van Duitsland. Hier slijt de rivier de Wutach al eeuwenlang door het landschap. Deze natuurlijke kloof is een fijn wandelgebied met watervallen en rotswanden. En ook perfect voor foto’s. Neem hier dus de tijd.

Schiltach

Het plaatsje Schiltach in het Zwarte Woud.
Het plaatsje Schiltach in het Zwarte Woud.

Het plaatsje Schiltach is schilderachtig mooi. Het is een heerlijke plek om te wandelen door het historische centrum. Ook kun je hier natuurlijk overnachten en dit dorp als uitvalsbasis gebruiken voor je bezoek aan het Zwarte Woud. Het ligt namelijk centraal. Ook vind je hier veel restaurants en bars.

Een paar van de meest imposante vakwerkhuizen zijn het Raadhuis en het Marktplein. Ook de brug over de Schiltach rivier is fraai.

Feldberg

Het ruige deel van de Feldberg.
Het ruige deel van de Feldberg. Corno van den Berg

De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1.493 meter. De top van de berg heeft geen bomen en is ideaal om te wandelen. Volgens diverse wetenschappers vormt het regenwater op de berg de echte bron van de Donau.

Feldsee

Wandelen bij de Feldsee.
Wandelen bij de Feldsee. Corno van den Berg

Halverwege op de berg ligt de Feldsee, die het water opvangt van de berg. Je kunt er eenvoudig naar toe wandelen. Vraag ter plekke hoe van de Feldberg naar de Feldsee loopt. Dit is een heerlijke wandeling. En je kunt er zelfs in zwemmen als je wilt. Al kan het water wel fris zijn, maar in de zomer is het zeer aangenaam.

St. Blasien

De Dom van St. Blasien.
De Dom van St. Blasien. Corno van den Berg

In het stadje St. Blasien staat een immense dom. Deze voormalige abdijkerk heeft een indrukwekkende façade. Het is tevens één van de grootste koepels van Europa.

Watervallen van Triberg

De Watervallen van Triberg in het Zwarte Woud.
De Watervallen van Triberg in het Zwarte Woud.

De Watervallen van Triberg behoren tot de hoogste van Duitsland. Het water valt in 7 stappen maar liefst 163 meter naar beneden. Volgens veel bezoekers is de derde val het meest imposant, terwijl de vierde de mooiste is. Maar je kunt zelf bepalen welke je het mooist vindt.

Je kunt een wandelroute volgen van zo’n 2,5 kilometer. Waarbij je langs de mooiste stukken loopt. Wat het meest opvalt zijn de granieten rotswanden waar het water tussendoor valt. Het water komt van de Gutach rivier. Ook vind je hier het Zwarte Woud Museum, oftewel het Schwarzwaldmuseum. Hier kun je alles te weten komen over het bosgebied, de dieren en meer. De Watervallen in het dorp Triberg in het zuidelijk deel van het Zwarte Woud.

Grootste koekoeksklok ter wereld

De grootste koekoeksklok ter wereld staat ook in Triberg. Een groot deel van een koekoeksklok is hier op een schaal van 60:1 nagebouwd. Waardoor het de grootste ter wereld is. Die je kunt bezichtigen. In het park kun je er nog meer zien, waaronder ook de kleinste. Deze is slechts 13,5 centimeter en werkt nog steeds.

Gengenbach

Het stadje Gengenbach in het Zwarte Woud.
Het stadje Gengenbach in het Zwarte Woud.

Gengenbach is van de meest gezellige stadjes in het Zwarte Woud. Je vindt hier talloze vakwerkhuizen in de historische oude stad. Ook kun je hier naar het Narrenmuseum Niggelturm. Waar je alles kunt leren over de narren, die je hier met namen rond Fastnacht ziet.

Fastnacht: Het Carnaval van het Zwarte Woud

Fastnacht is het carnaval van het Zwarte Woud.
Fastnacht is het carnaval van het Zwarte Woud.

Het jaarlijkse carnaval in het Zwarte woud wordt Fastnacht genoemd. En is net iets anders dan het carnaval bij ons. Hier lopen de bewoners in een optocht rond als heksen, narren of dieren uit het woud. Terwijl ze Narri Narro roepen. Waarop jij dus moet reageren met Narro. Al wordt het steeds gewoner om simpelweg uitbundig verkleed te gaan. De optocht is interessant om te zien. Ook is er een stadsfeest met optredens en muziek. Zoals het hoort wordt het in februari georganiseerd.

Uitgeroepen tot Nationaal Park Zwarte Woud

In 2014 is een groot deel van het gebied uitgeroepen tot nationaal park. Waardoor het extra bescherming kreeg. Dit betekent onder meer dat in sommige delen de jacht is verboden. Terwijl op andere plekken de bouw van huizen wordt beperkt. Net als de houtkap bijvoorbeeld.

In dit natuurgebied leven opvallend veel bijzondere wilde dieren als wolf, vos, wild zwijn, wilde katten en Europese lynx. Hierdoor is het een belangrijk natuurgebied voor Europa. De wolf, wilde kat en lynx worden echter zelden gezien. De vos en wild zwijn vaker, net als ree.

Het is nu vooral een plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Het immense natuurgebied ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en de Franse grens.

Corno’s reistips:

Duitsland is een divers land. Je kunt het vrijwel het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Genoeg steden voor een leuke stedentrip. Hieronder een aantal handige tips om je trip naar Duitsland te regelen.

Bossen