Waarom moet ik hier heen?

Het Zwarte Woud is wereldberoemd; dit natuurgebied is ideaal om te wandelen, te fietsen of om van de natuur te genieten. Met bergen, rivieren, watervallen, kloven en veel meer. Oh en lekker Schwarzwalder Kirsch: een kersentaart met chocoladecake, slagroom, kersen en kirschwasser.

Lokale naam: Schwarzwald Nationalpark, Engelse naam: Black Forest

Het Zwarte Woud is wereldberoemd geworden door de sprookjes van de gebroeders Grimm; ook nu nog spreekt het tot de verbeelding. Het is een uitgestrekt gebergte met opvallend veel bossen van dennen- en sparrenbomen. Het is ook de bron van de Donau, al is niet helemaal duidelijk waar hij precies begint.

Bezienswaardigheden Zwarte Woud

De Todtnau-waterval behoort tot de mooiste van Duitsland. Hier valt het water 97 meter de diepte in.

De Todtnau-waterval.
De Todtnau-waterval. Corno van den Berg

De Wutachschlucht is de grootste bergkloof van Duitsland. Hier slijt de rivier de Wutach al eeuwenlang door het landschap. Deze natuurlijke kloof is een fijn wandelgebied met watervallen en rotswanden.

De Wutachschlucht.
De Wutachschlucht. Corno van den Berg

De hoogste top van het Zwarte Woud is de Feldberg met een hoogte van 1.493 meter. De top van de berg heeft geen bomen en is ideaal om te wandelen. Volgens diverse wetenschappers vormt het regenwater op de berg de ‘echte’ bron van de Donau.

Het ruige deel van de Feldberg.
Het ruige deel van de Feldberg. Corno van den Berg

Halverwege op de berg ligt de Feldsee, die het water opvangt van de berg. Je kunt er eenvoudig naar toe wandelen.

Relaxen bij de Feldsee.
Relaxen bij de Feldsee. Corno van den Berg

In het stadje St. Blasien staat een immense dom. Deze voormalige abdijkerk heeft een indrukwekkende façade. Het is tevens één van de grootste koepels van Europa.

De Dom van St. Blasien.
De Dom van St. Blasien. Corno van den Berg

Uitgeroepen tot Nationaal Park Zwarte Woud

In 2014 is een groot deel van het gebied uitgeroepen tot nationaal park. Waardoor het extra bescherming kreeg. Dit betekent onder meer dat in sommige delen de jacht is verboden. Terwijl op andere plekken de bouw van huizen wordt beperkt. Net als de houtkap bijvoorbeeld.

In dit natuurgebied leven opvallend veel bijzondere wilde dieren als wolf, vos, wild zwijn, wilde katten en Europese lynx. Hierdoor is het een belangrijk natuurgebied voor Europa. De wolf, wilde kat en lynx worden echter zelden gezien. De vos en wild zwijn vaker, net als ree.

Wandelen in het bos bij Feldberg.
Wandelen in het bos bij Feldberg. Corno van den Berg

Het is nu vooral een plek voor wandelaars, natuurliefhebbers en fietsers. Het ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en de Franse grens.

Meer informatie: www.zwartewoud.info

Bossen