Waarom moet ik hier heen?

De Wutachschlucht; een wonderlijke kloof tussen Freiburg en de Bodensee. Door eeuwenlange erosie snijdt hier de rivier Wutach snijdt door het Zwarte Woud naar de helling van de Schwäbische Alb. Een opvallend ruig gebied dat je het beste te voet kunt verkennen.

Sommige delen van Duitsland zijn lekker ruig. De Wutachschlucht is er een van. Deze natuurlijke kloof is puur natuur en perfect om zelf te ontdekken.

Wandelen door de Wutachschlucht.
Wandelen door de Wutachschlucht.Corno van den Berg

De Wutachschlucht is een ideaal wandelgebied door oude bossen, watervallen en rotswanden. Met de rivier die soms wild en dan weer lekker kabbelend is. De kloof is op diverse plekken 60 tot 170 meter diep. Je kunt de rivier volgen en zo het beste van dit gebied zien. Het wandelroutenetwerk is maar liefst 1.700 km lang, dus er is genoeg.

Een van de wonderlijke watervallen in de Wutachschlucht.
Een van de wonderlijke watervallen in de Wutachschlucht.Corno van den Berg

De vele watervallen:

In dit gebied vind je diverse watervallen. Op diverse plekken loopt het water over de rotsen de diepte in. Ook komt soms het water plotseling tevoorschijn en valt het naar beneden. Wat opvalt is de overdadige plantengroei (door het vele water), maar ook de vele dieren die hier leven.

Een grote zaagbekmoeder met haar jongen.
Een grote zaagbekmoeder met haar jongen.Corno van den Berg

Naast de Wutachschlucht heeft de Wutach-rivier ook diverse zijarmen. Waar ook (kleinere) kloven zijn ontstaan. Met klinkende namen als Lotenbachklamm, de Gutachschlucht, de Haslachschlucht, de Aubachschlucht, de Enge Schlucht, de Gauchachschlucht en de Rötenbachschluch. Ook hier kun je urenlang wandelen.

Bezienswaardigheden Wutachschlucht

De bijzondere waterval.
De bijzondere waterval.Corno van den Berg

De meest bijzondere waterval is de ‘Märchenwasserfall’. Hier loopt het water via honderden straaltjes door het mos naar beneden.
Amselfelsen is een van de hogere rotswanden langs het water. Hij is eenvoudig te zien vanaf het wandelpad door de kloof.

De Wutachschlucht behoort tot de Quellregion Donau: oftewel het brongebied van de wereldberoemde Donau. Als je goed naar de rotsen kun je op diverse plekken oude schelpdieren van een voormalige oerzee zien. Dit is een jong gebied; slechts zo’n 20.000 jaar oud. En de erosie gaat nog steeds door. Elk seconde wordt de Wutachschlucht dieper.

Meer informatie: www.wutachschlucht.de