Waarom moet ik hier heen?

Simien Mountains National Park is een ruig berggebied in Ethiopië. Waar je bijzondere dieren als gelada (een grasetende aap), de unieke Ethiopische wolf, de walia ibex en de lammergier kunt spotten.

Simien Mountains, ook wel Simien-gebergte genoemd, in Ethiopië wordt vaak het Dak van Afrika genoemd. Zowel liefkozend als bewonderend. Veel mensen kijken verbaasd op: hooggebergte in Ethiopië? Maar met de 4.543 meter hoge Ras Dashen valt niet te spotten. Dit is een plek waar talloze bijzondere dieren leven, zoals grasetende apen, een wolf en een steenbok, die alleen hier voorkomen. Terwijl in de lucht lammergieren en talloze andere roofvogels cirkelen. Niet een, maar velen.

Een Ethiopische wolf in Simien Mountains.
Een zeldzame Ethiopische wolf. Corno van den Berg

Door het ruige verleden heeft Simien Mountains een ongewoon berglandschap. Met opvallend steile, kromme toppen (vaak ‘pinnacles’ genoemd) en extreem diepe dalen. Het ontstaan van dit hooggebergte is bijzonder. Waar je heerlijk kunt wandelen, al is het wel steil af en toe. En er zijn wel wandelpaden, maar deze zijn niet altijd even duidelijk heb ik gemerkt.

Twee herders en hun geiten met op de achtergrond Simien Mountains.
Twee herders en hun geiten met op de achtergrond Simien Mountains. Corno van den Berg

De unieke dieren van Simien Mountains:

Door de ligging (dichtbij de evenaar, maar op grote hoogte) hebben de dieren en planten zich hier anders ontwikkeld. Hier leven, net als in grote delen van Afrika, ook apen. Maar de gelada eet gras. Het is daarmee de enige grasetende aap ter wereld. Die niet bang is voor mensen. Ook leven hier de Waliasteenbok, een dier dat alleen in Simien te zien is. En de bijna uitgestorven Ethiopische wolf. Alsook de lammergier.

Simien Mountains is een bijzonder wandelgebied, dat relatief makkelijk te voet is te ontdekken. Met een 4×4 auto kun je echter de omvang zien van dit gebied. Maar wat opvalt is dat de meeste bezoekers rustig gaan zitten en dit decor in hun opnemen. Net zoals de gelada’s dat ’s ochtends doen als de ochtendzon boven de bergen uit komt.

Bezienswaardigheden Simien Mountains:

Word één met de gelada

Een geladamannetje laat zich goed bekijken in Simien Mountains.
Een geladamannetje laat zich goed bekijken in Simien Mountains. Corno van den Berg

Het is een bijzonder gevoel. De gelada’s zijn niet bang voor mensen, dus je kunt letterlijk midden in de groep van meestal meer dan honderd dieren gaan zitten. Ze kijken je af en toe aan en lopen op slechts een meter afstand voorbij. Ondertussen eten ze hun maaltje gras, vlooien ze elkaar en spelen ze met elkaar. Neem de tijd en ga eens een ochtend rustig bij ze zitten. Een unieke ervaring. En wie foto’s maakt zal met speciale foto’s thuis komen.

Wandel langs bergruggen

Simien is bekend vanwege zijn vele wandelmogelijkheden. Met name trektochten over de vele bergruggen zijn populair, net als een tocht door een bergdal. Je kunt hier enkele uren op pad, maar ook een trektocht van meerdere dagen maken. Bij het kleine bezoekerscentrum in het stadje Debark kun je allerhande informatie krijgen over routes, gidsen en meer.

In Simien Mountains kun je langs de vele bergtoppen wandelen. Corno van den Berg

Volgens kenners is het meest dramatische landschap bij Geech te vinden, in het hart van het park. Het is overigens voor bezoekers verplicht een parkwachter te huren, die continu bij je blijft. Zorg wel dat je altijd voorbereid bent op regen, zelfs in het droge seizoen. Het weer kan snel omslaan en een fikse regenbui is hier gewoon.

Zoek de schuchtere waliasteenbok

Een waliasteenbokvrouwtje op de uitkijk in Simien Mountain. Corno van den Berg

De waliasteenbok komt op slechts enkele plekken in het park voor, maar je kunt ze redelijk makkelijk spotten. De meest indrukwekkende plek is het uitkijkpunt Sankaber, een soort gat in de rotsen vanwaar je eindeloos ver kunt kijken over de bergen. Meestal kun je hier wel steenbokken spotten op de rotsen, die behoorlijk schuchter zijn. De andere goede plek is Chenek, dat verderop langs de doorgaande weg ligt naar het oosten. Vraag de gids naar deze plekken, met name Sankaber moet eigenlijk wel op je programma staan. Doe dit wel als het uitzicht over de bergen goed is, laaghangende mist maakt het spotten onmogelijk.

Ga extreem vogelen

Simien Mountains is een synoniem voor roofvogels, je komt ze hier echt overal tegen. Denk aan lammergier, steenarend, en talloze andere soorten gieren, arenden, buizerds en valken. In totaal zijn hier meer dan vijftig soorten roofvogels gespot. Wie hier rond loopt ziet ze vanzelf, meestal zweven ze in de lucht langs de steile rotsen. Zij gebruiken vooral de thermiek in de vroege ochtend als de zon door komt. Let ook op de bijzondere en opvallend grote dikbekraaf, die alleen in dit deel van de wereld voorkomt.

Ontdek het veranderende landschap

Het bijzondere landschap boven de 3.500 meter in Simien Mountains. Corno van den Berg

Simien kent diverse landschappen. Wie boven de 3.500 meter komt ziet ineens reuzenlobelia’s. Deze bijzondere planten geven het landschap een bijna buitenaards tintje. Kijk rustig om je heen en geniet van dit decor. En als er een troep gelada’s voorbij komt kun je zien hoe ze deze planten eten, tussen een maaltje gras door.

Zie de bloemen bloeien

Na het regenseizoen zijn er veel bloemen in Simien Mountains te zien. Corno van den Berg

Aan het einde van de regentijd (begin september) zijn hier opvallend veel bloeiende bloemen te vinden. Die dit toch al opvallend groene gebergte een extra kleurrijk tintje geven. En net als met de diersoorten zijn er genoeg planten te vinden die alleen hier voorkomen. Vraag in het kleine bezoekerscentrum in het plaatsje Debark, waar je sowieso moet melden, naar de meest opvallende soorten.

Word wakker bij het eerste ochtendlicht

Het glooiende landschap en de pieken van Simien Mountains. Corno van den Berg

Ook al kunnen wolken de pret bederven, maar wie vroeg wil opstaan kan zien hoe de zon boven de rotsen uitkomt en haar zachte licht over het gebied uitstrooit. Langzaam wordt elke uithoek van Simien Mountains belicht. Het gebied ontwaakt dan echt, vooral de vogels laten zich horen. Maar ook de andere dieren die hier leven gaan als de zon op kom op zoek naar een ontbijt. Een ideaal moment voor foto’s en een ideale manier om wakker te worden.

Kampeer op grote hoogte

In Simien Mountains mag je vrij kamperen bij de diverse dorpjes en de diverse campsites die voor trekkers zijn aangelegd. Je moet wel al je eigen spullen meenemen, waaronder ook kookspullen. Maar je krijgt daar wel rust, ruimte en een bijzonder decor voor terug.

Hoe is Simien Mountains ontstaan?

Het landschap werd in een ver verleden niet, zoals veel gebergtes, omhoog geduwd door immense aardkrachten. Dit was ooit een immense vulkaan. Een van de grootste vulkanen ooit. Een vulkaan die door de diverse ijstijden is geërodeerd. Om niet te zeggen: gesculptuurd en totaal veranderd. IJs, water en regen hebben hier eeuwenlang danig huisgehouden. Wat nu nog goed te zien is. En te ervaren, aangezien het hier behoorlijk kan spoken.

Het is een proces dat moeilijk is voor te stellen. Nu nog zijn er diverse pieken die ver boven de 4.000 meter uit komen. Naast de Ras Dashen zijn de Mounts Biuat (4.437 m) en Abba Yared (4.460 m) het noemen waard. Een weinig voorkomend proces dat ook bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika is te zien. Waardoor Simien niet uniek is, maar wel bijzonder.

Een gravelweg door Simien Mountains.
Een gravelweg door Simien Mountains. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

Ethiopië; een vakantiebestemming die niet op iedereen zijn Bucket List terug komt. Een zeer divers land. Prachtige natuur en bijzondere historische culturele plekken zijn de ultieme combinatie voor een reiziger. Een rondreis door Ethiopië is een reis die je niet snel vergeet.

Beste tijd voor Simien Mountains:

Opmerkelijk is dat Simien Mountains het gehele jaar groen is. Ook in de droge tijd (oktober tot ) valt er geregeld een bui.

De regentijd duurt van maart tot eind september, waardoor sommige wegen moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Maar na de regentijd staan allerlei bloemen in bloei, wat een extra dimensie geeft.

Let op!

Door de hoogte kan het in Simien het gehele jaar op de berg koud worden. Zelfs tot onder het vriespunt ’s nachts. Neem genoeg kleding mee.

Hoogteziekte kan boven de 3.000 meter hard toeslaan. Wie hoofdpijn krijgt, kan beter snel afdalen en kijken of het beter wordt. Zo niet, dan is een bezoek aan een arts of zijn medicijnen noodzakelijk.

Hoe kom ik er?

Simien Mountains is niet eenvoudig te bereiken. Dit hooggebergte ligt tussen Aksum en Gonder bij het plaatsje Debark, op zo’n tien kilometer vanaf de hoofdweg. De dichtstbijzijnde luchthaven is Gonder op ongeveer 80 kilometer. Aksum ligt op zo’n 280 kilometer.

De meeste toeristen komen hier met een 4×4-auto met chauffeur of per openbaar vervoer. Al moet je voor dat laatste wel de tijd nemen.