Simien Mountains National Park

Het onbekende dak van Afrika

Simien Mountains National Park is een ruig berggebied in Ethiopië. Waar je bijzondere dieren als gelada (een grasetende aap), de unieke Ethiopische wolf, de walia ibex en de lammergier kunt spotten.

Het relatief onbekende Simien Mountains wordt in de volksmond vaak het Dak van Afrika wordt genoemd. Het Simien-gebergte is imposant. Veel mensen kijken verbaasd op: hooggebergte in Ethiopië? Maar met de 4.543 meter hoge Ras Dashen valt niet te spotten.

Twee herders en hun geiten met op de achtergrond Simien Mountains. ©Corno van den Berg

Door het ruige verleden heeft Simien Mountains een ongewoon berglandschap. Met opvallend steile, kromme toppen (vaak pinnacles genoemd) en extreem diepe dalen. Het ontstaan van dit hooggebergte is bijzonder. Waar je heerlijk kunt wandelen, al is het wel steil af en toe. En er zijn wel wandelpaden, maar deze zijn niet altijd even duidelijk heb ik gemerkt.

De unieke dieren van Simien Mountains

Door de ligging (dichtbij de evenaar, maar op grote hoogte) hebben de dieren en planten zich hier anders ontwikkeld. Hier leven, net als in grote delen van Afrika, ook apen. Ook leven hier bijzondere steenbokken, een dier dat alleen in Simien te zien is. En de bijna uitgestorven Ethiopische wolf. Alsook de lammergier.

Gelada

Hier leven, net als in grote delen van Afrika, ook apen. Maar de gelada eet gras. Het is daarmee de enige grasetende aap ter wereld. Die niet bang is voor mensen. Je kunt letterlijk midden in de groep van meestal meer dan honderd dieren gaan zitten. Het is een bijzonder gevoel. 

Ze kijken je af en toe aan en lopen op slechts een meter afstand voorbij. Ondertussen eten ze hun maaltje gras, vlooien ze elkaar en spelen ze met elkaar. Neem de tijd en ga eens een ochtend rustig bij ze zitten. Een unieke ervaring. En wie foto’s maakt zal met speciale foto’s thuis komen.

Waliasteenbok

Een waliasteenbok op de uitkijk in Simien Mountain. ©Corno van den Berg

De waliasteenbok komt op slechts enkele plekken in het park voor, maar je kunt ze redelijk makkelijk spotten. De meest indrukwekkende plek is het uitkijkpunt Sankaber, een soort gat in de rotsen vanwaar je eindeloos ver kunt kijken over de bergen. Meestal kun je hier wel steenbokken spotten op de rotsen, die behoorlijk schuchter zijn.

De andere goede plek is Chenek, dat verderop langs de doorgaande weg ligt naar het oosten. Vraag de gids naar deze plekken, met name Sankaber moet eigenlijk wel op je programma staan. Doe dit wel als het uitzicht over de bergen goed is, laaghangende mist maakt het spotten onmogelijk.

Ethiopische wolf

Een zeldzame Ethiopische wolf. ©Corno van den Berg

Ook vind je hier de bijna uitgestorven Ethiopische wolf. Dit dier komt op een paar plekken voor in Ethiopië. Hij jaagt op marmotten in de bergen. In Simien Mountains moet je geluk hebben om dit dier te zien. 

Roofvogels

Simien Mountains is een synoniem voor roofvogels, je komt ze hier echt overal tegen. Denk aan lammergier, steenarend, en talloze andere soorten gieren, arenden, buizerds en valken. In totaal zijn hier meer dan vijftig soorten roofvogels gespot. Wie hier rond loopt ziet ze vanzelf, meestal zweven ze in de lucht langs de steile rotsen. Zij gebruiken vooral de thermiek in de vroege ochtend als de zon door komt. Let ook op de bijzondere en opvallend grote dikbekraaf, die alleen in dit deel van de wereld voorkomt.

Wandelen in Simien Mountains

In Simien Mountains kun je langs de vele bergtoppen wandelen. ©Corno van den Berg

Simien is bekend vanwege zijn vele wandelmogelijkheden. Met name trektochten over de vele bergruggen zijn populair, net als een tocht door een bergdal. Je kunt hier enkele uren op pad, maar ook een trektocht van meerdere dagen maken. Bij het kleine bezoekerscentrum in het stadje Debark kun je allerhande informatie krijgen over routes, gidsen en meer.

Volgens kenners is het meest dramatische landschap bij Geech te vinden, in het hart van het park. Het is overigens voor bezoekers verplicht een parkwachter te huren, die continu bij je blijft. Zorg wel dat je altijd voorbereid bent op regen, zelfs in het droge seizoen. Het weer kan snel omslaan en een fikse regenbui is hier gewoon.

Reuzenlobelia's

Het bijzondere landschap boven de 3.500 meter in Simien Mountains. ©Corno van den Berg

Simien kent diverse landschappen. Wie boven de 3.500 meter komt ziet ineens reuzenlobelia’s. Deze bijzondere planten geven het landschap een bijna buitenaards tintje. Kijk rustig om je heen en geniet van dit decor. En als er een troep gelada’s voorbij komt kun je zien hoe ze deze planten eten, tussen een maaltje gras door.

Bloeiende bloemen

Na het regenseizoen zijn er veel bloemen in Simien Mountains te zien. ©Corno van den Berg

Aan het einde van de regentijd (begin september) zijn hier opvallend veel bloeiende bloemen te vinden. Die dit toch al opvallend groene gebergte een extra kleurrijk tintje geven. En net als met de diersoorten zijn er genoeg planten te vinden die alleen hier voorkomen. Vraag in het kleine bezoekerscentrum in het plaatsje Debark, waar je sowieso moet melden, naar de meest opvallende soorten.

Kamperen in Simien Mountains

Het glooiende landschap en de pieken van Simien Mountains. ©Corno van den Berg

In Simien Mountains mag je vrij kamperen bij de diverse dorpjes en de diverse campsites die voor trekkers zijn aangelegd. Je moet wel al je eigen spullen meenemen, waaronder ook kookspullen. Maar je krijgt daar wel rust, ruimte en een bijzonder decor voor terug.

Ook al kunnen wolken de pret bederven, maar wie vroeg wil opstaan kan zien hoe de zon boven de rotsen uitkomt en haar zachte licht over het gebied uitstrooit. Langzaam wordt elke uithoek van Simien Mountains belicht. Het gebied ontwaakt dan echt, vooral de vogels laten zich horen. Maar ook de andere dieren die hier leven gaan als de zon op kom op zoek naar een ontbijt. Een ideaal moment voor foto’s en een ideale manier om wakker te worden.

Hoe is Simien Mountains ontstaan?

Het landschap werd in een ver verleden niet, zoals veel gebergtes, omhoog geduwd door immense aardkrachten. Dit was ooit een immense vulkaan. Een van de grootste vulkanen ooit. Een vulkaan die door de diverse ijstijden is geërodeerd. Om niet te zeggen: gesculptuurd en totaal veranderd. IJs, water en regen hebben hier eeuwenlang danig huisgehouden. Wat nu nog goed te zien is. En te ervaren, aangezien het hier behoorlijk kan spoken.

Het is een proces dat moeilijk is voor te stellen. Nu nog zijn er diverse pieken die ver boven de 4.000 meter uit komen. Naast de Ras Dashen zijn de Mounts Biuat (4.437 m) en Abba Yared (4.460 m) het noemen waard. Een weinig voorkomend proces dat ook bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika is te zien. Waardoor Simien niet uniek is, maar wel bijzonder.

Simien Mountains bezoeken

Een gravelweg door Simien Mountains. ©Corno van den Berg

De meeste toeristen komen hier met een 4×4-auto met chauffeur of per openbaar vervoer. Al moet je voor dat laatste wel de tijd nemen. Het beste kun je Simien Mountains bezoeken met een auto met chauffeur. Deze kent de wegen, zodat jij je kunt vergapen aan het landschap. En op zoek kunt gaan naar de unieke dieren die hier leven. Deze tours kun je vooraf boeken. Wat kopzorgen onderweg scheelt.

Beste tijd voor Simien Mountains

Opmerkelijk is dat Simien Mountains het gehele jaar groen is. Ook in de droge tijd (oktober tot ) valt er geregeld een bui.

De regentijd duurt van maart tot eind september, waardoor sommige wegen moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Maar na de regentijd staan allerlei bloemen in bloei, wat een extra dimensie geeft.

Let op!

Door de hoogte kan het in Simien het gehele jaar op de berg koud worden. Zelfs tot onder het vriespunt ’s nachts. Neem genoeg kleding mee.

Hoogteziekte kan boven de 3.000 meter hard toeslaan. Wie hoofdpijn krijgt, kan beter snel afdalen en kijken of het beter wordt. Zo niet, dan is een bezoek aan een arts of zijn medicijnen noodzakelijk.

Hoe kom ik er?

Simien Mountains is niet eenvoudig te bereiken. Dit hooggebergte ligt tussen Aksum en Gonder bij het plaatsje Debark, op zo’n tien kilometer vanaf de hoofdweg. De dichtstbijzijnde luchthaven is Gonder op ongeveer 80 kilometer. Aksum ligt op zo’n 280 kilometer.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Ethiopië

Lees mijn tips

alle 8 artikelen over Ethiopië

Bekijk alle artikelen