Passage du Gois: Weg verdwijnt in zee in Frankrijk - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Passage du Gois

Een 4,1 km lange natuurlijke oversteek naar het eiland Noirmoutier in Frankrijk

De Passage du Gois is een weg die het eiland Noirmoutier en het vaste land bij Beauvoir-sur-Mer met elkaar verbindt. Al is dat niet altijd te zien. De weg staat geregeld onder water. Het is één van de meest bijzondere wegen in Frankrijk.

Het is een bijzonder gezicht. Deze eeuwenoude weg komt twee keer per dag bij laagwater tevoorschijn. Je kunt er met de auto over heen, maar veel leuker is te wandelen naar het eiland. Al moet je dat dan wel goed plannen.

Het pad door de zee werd eeuwenlang gebruikt door de inwoners van het eiland Noirmoutier om het vasteland van Frankrijk te bereiken. In 1971 werd er verderop een brug aangelegd om Noirmoutier te bereiken; le pont du Noirmoutier.

Ook nu nog populair

Maar de weg blijft onverminderd populair bij toeristen. De 4.150 meter lange Passage du Gois is alleen toegankelijk met eb. Dit is ongeveer 1½ uur bij laagwater en 1½ uur erna.

Een van de vele boten op het scheepskerkhof bij Noirmoutier.

De Passage du Gois is ook beroemd vanwege kokkels en venusschelpen. Bij laag water zie je veel lokale bewoners op het strand, zoekend op de grond. Tijdens de lunch kun je deze verse schelpdieren met een heerlijk glas witte wijn proeven in Noirmoutier of Beauvoir-sur-Mer bijvoorbeeld.

Er zijn in het verleden diverse ongelukken gebeurd. Wie hier loopt zal opvallen dat er veel palen staan. Dit zijn reddingspalen. Als je verrast wordt door het snel stijgende water kun je in een van deze palen klimmen. 

Daarnaast hebben beide toegangen bij de oversteek een kruis, zodat je kunt zien wanneer het veilig is om over te steken. Ook vind je een elektrische klok en een waarschuwingsbord in 3 talen. 

Hoe kom ik er?

De weg ligt tussen Île de Noirmoutier en Beauvoir-sur-Mer.  Dit ligt op 75 kilometer van Nantes. En is goed te combineren met een reis naar Bretagne.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 72 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen