Bretagne

Frans schiereiland met een eigen karakter en een rijk verleden

Bretagne is een divers schiereiland in het westen van Frankrijk. Deze regio beschikt over vele kilometers kust. Met talloze fraaie uitzichtpunten en ruige natuurgebieden. Maar er zijn meer attracties om te ontdekken. Die opvallend divers zijn. Dit zijn de bezienswaardigheden van Bretagne. Met de leukste excursies en bijzondere accommodaties. 

Een rondreis door Bretagne is een bijzondere reis. Wie het schiereiland wil bereizen moet eigenlijk wel met de auto gaan; je eigen auto of een huurauto. Om daarna de wandelschoenen aan te doen.

Bretagne ligt vol met talloze uitkijkpunten over de kust. Met bekende namen als Cap Fréhel, Île de Bréhat en Pointe du Raz. Hier is uitwaaien het devies. Of kies voor Presqu’ile de Crozon, de naam nodigt al uit. Het is één van de meest bekende westelijke punten van Bretagne.

Er zijn bijvoorbeeld zeldzame roze granietblokken te vinden. Schrijvers als Victor Hugo en Gustave Flaubert raakten geïnspireerd door de oceaan en daarnaast heeft Bretagne vele karakteristieke dorpen en steden. Diverse wandelroutes eindigen bij Les Tas de Pois bij Pointe de Penhir.

Carnac

Carnac, Frankrijk ©Corno van den Berg

Het beroemde Carnac in Bretagne is wereldberoemd vanwege de talrijke prehistorische monumenten. Deze monumenten bestaan uit grote stenen, in patronen of afzonderlijk opgetrokken. Het is een van de meest bijzondere plaatsen in Frankrijk met een bijzonder verleden.
Lees mijn tips voor Carnac

Mont Saint-Michel

Schapen bij Mont Saint-Michel.

Mont Saint-Michel is een wereldberoemd klein, rotsachtig getijdeneiland. Met daar bovenop een Middeleeuws stadje. Vanaf een afstandje is het net een sprookje. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken. Dat vaak met Bretagne wordt geassocieerd, maar feitelijk in Normandië ligt.
Lees mijn tips voor Mont Saint-Michel

Passage du Gois

Passage du Gois.

De Passage du Gois is een weg die het eiland Noirmoutier en het vaste land bij Beauvoir-sur-Mer met elkaar verbindt. Al is dat niet altijd te zien. De weg staat geregeld onder water. Het is één van de meest bijzondere wegen in Frankrijk.
Lees mijn tips voor Passage du Gois

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Ploumanac'h en Perros Guirec

De beroemde roze granietkust van Noord-Bretagne. ©Corno van den Berg

De roze rotsen van Ploumanac'h in de regio Perros Guirec zijn wereldberoemd. Deze rotskust is maar liefst 13 kilometer lang. Er is een wandelpad aangelegd zodat je de rotsen goed kunt bekijken.

De beste tijd is rond zonsondergang, als de rotsen extra rood kleuren. De vuurtoren is dan ook zeer de moeite waard. Deze rotsen liggen in het noordelijke deel van Bretagne bij het plaatsje Lannion.

Overnachten in Bretagne

Deze Franse regio biedt een grote keuze aan hotels, bed & breakfasts en gites. Je vindt ze in de steden, de dorpen, maar ook op het platteland. Ik koos voor een mix van steden en afgelegen locaties, zodat ik een paar dagen kon wandelen, maar op andere dagen lekker de stad kon verkennen met een gezellig café. Er is genoeg voorhanden. Met name in het voorjaar en in het najaar is het wat prijs betreft redelijk goed te doen. Dit geldt ook voor de drukte.
Bekijk de leukste accommodaties in Bretagne
Dit zijn mijn favorieten: Au Gray du temps,  Chambres du Beffroi en Hotel Georges

Cap Fréhel

Cap Fréhel.

De landtong Cap Fréhel ligt 70 meter boven zee. Je kunt hier goed wandelen, waarbij je onder meer vuurtorens en een historisch fort tegen komt. Een deel van Cap Fréhel is een vogelreservaat. Hier kun je vogels als alk, zeekoet, kuifaalscholver, drieteenmeeuw en Noordse stormvogel zien. Het wandelpad loopt langs de kust naar het beroemde Fort La Latte.

Fougères

De vestingstad Fougères.

Fougères is een 1000 jaar oude vestingstad in Bretagne. Waar je kunt wandelen tussen de vakwerkhuizen en de geplaveide straatjes in Vieil, de oudste wijk van de stad. De imposante vesting kasteel stamt uit 1020 en in de eeuwen erna steeds groter geworden. Het behoort tot de grootste kastelen in Europa. Vergeet ook de openbare tuin niet boven de middeleeuwse wijk rond de kerk.

GR34 Wandelroute

De GR34 Wandelroute wordt ook wel het Sentier des Douaniers (Douanepad) genoemd. Deze langeafstandsroute is 2.000 kilometer lang en loopt van Mont-Saint-Michel tot aan Saint-Nazaire. Je kunt natuurlijk ook delen ervan wandelen. een paar van de populaire delen zijn: Van Paimpol naar Perros Guirec, door de baai van Morlaix, van Pointe du Raz naar Pointe Penière en over het schiereiland Quiberon.
Meer info: gr-infos.com

Dinan

Het plaatsje Dinan in de avond.

Dinan is vooral bekend om zijn stadswallen van ruim 3 kilometer. Volgens veel bezoekers is het een van de meest schilderachtige stadjes in Frankrijk. De stad ligt aan de river de Rance. Het hoger gelegen deel is ommuurd en eenvoudig te voet te ontdekken. Je kunt het kasteel Château de Dinan bezoeken met een rondleiding.

Les Sept Îles

Eén van de jan-van-genten bij Les Sept Îles in Bretagne. ©Corno van den Berg

De eilandengroep Les Sept Îles liggen ten noorden van de Bretonse kust. Hier leven honderdduizenden vogels, die je met een excursie per boot kunt bezoeken. Les Sept Îles is het belangrijkste vogelreservaat in Frankrijk. De grootste attractie zijn de duizenden jan-van-genten die hier broeden. Maar ook aalscholvers, gewone alken en zeekoeten kun je hier spotten. Er gaan tours vanuit de Perros-Guirec veerboot terminal.

Saint Malo

De havenstad Saint Malo.

De havenstad Saint-Malo ligt in het noorden van Bretagne. De grootste bezienswaardigheid is de oude stadsmuur, die nog overeind staat. De kathedraal Saint-Vincent steekt boven de oude stad uit. De oude stad wordt Ville Inta-Muros genoemd, die verbonden is met het strand l'Eventoil. Je kunt het Kasteel van Saint-Malo bezoeken voor een fraai uitzicht. Ook het aquarium, Grand Aquarium Saint Malo, is de moeite waard.

Boek je excursie online

Bretagne bezoeken

 Het schiereiland Bretagne is geliefd bij reizigers. Je kunt hier goed wandelen door het binnenland, maar ook langs de kust. Het landschap met de kusten is heerlijk ruig en divers. Neem de tijd voor dit gebied, er is genoeg te zien en doen.

Meer artikelen over Bretagne