Mont Saint-Michel: 20 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Mont Saint-Michel

Uniek eilandstadje in zee

Mont Saint-Michel in Frankrijk is een wereldberoemd klein, rotsachtig getijdeneiland. Met daar bovenop een Middeleeuws stadje. Vanaf een afstandje is het net een sprookje. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken.

Mont Saint-Michel. Wie het eenmaal heeft gezien is verkocht. Een granieten eiland met daarop een stadje. Dat vaak met Bretagne wordt geassocieerd, maar in Normandië ligt. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek. En een paar excursies in de stad, maar ook de omgeving.

De abdij

De middeleeuwse abdij is de absolute trekpleister. Deze torent boven alles uit. Op de torenspits staat een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt. En dat gewoon in Frankrijk. 

In de zomer (zoals juli en augustus) kun je de abdij ook na zonsondergang bezoeken. Neem hier de tijd voor, want je bent niet alleen. Maar je wordt wel beloond met een uniek uitzicht over de omgeving. Het is de moeite waard.

De abdij van Mont Saint-Michel.

De omgeving

Verken ook vooral het gebied om het eiland, dit is de plek waar de mooiste foto’s worden gemaakt. Zeker in de vroege ochtend of als de zon onder gaat. En daarna. 

Springtij

Springtij is eigenlijk het meest bijzondere moment om Mont Saint-Michel te bezoeken. Niet alleen is dan het hoogwater hoger dan gemiddeld, maar ook het laagwater is dan lager dan gemiddeld. En dus komt het eiland droog te liggen. Terwijl je bij hoogwater kunt kajakken en surfen in de baai van Mont Saint-Michel.

Beste uitkijkpunt

Het beste uitkijkpunt vind je bij de dam aan het einde van de hotels. Je kunt hier de bekende foto’s van de stad maken. Met name in de vroege ochtend en bij zonsondergang is dit de moeite waard. Neem je picknick mee en geniet er van.

Schaapherder

Er is geregeld een schaapherder te zien met zijn schapen. De dieren lopen graag op het gras rond het eiland. Wat extra mooie foto’s oplevert. Vraag netjes of je een foto van de man mag maken.

Schapen bij Mont Saint-Michel.

Wadlopen

In de zomer kun je hier wadlopen. Dit kun je zowel op eigen houtje doen, maar dat kan gevaarlijk zijn door drijfzand. Hou wel altijd het getij en de voorspellingen in de gaten. Het beste kun je met een gids gaan; er gaan dagelijks begeleide wandelingen over het wad rond Mont Saint-Michel.

Tombelaine

Tombelaine is een onbewoond rotseiland, dat je kunt zien liggen vanuit Mont Saint-Michel. Je kunt hier bij laagwater eenvoudig naar toe lopen (en weer terug). Het is een korte wandeling waarbij je onderweg zeehonden en diverse zeevogels kunt zien. Ten slotte heb je een heerlijk zicht op Mont Saint-Michel.

Vermijd het hoogseizoen

Het kan hier druk worden, de beste tijd is buiten de drukke maanden juni, juli en augustus. Moet je toch in het hoogseizoen gaan; dan kun je het beste vroeg in de ochtend gaan. Dan zie je de lokale bevolking boodschappen doen en een kop koffie drinken.

Vermijd het middaguur

Rond het middaguur is het hier vaak erg druk; te druk… In de namiddag is het (iets) rustiger, maar niet veel. 

Ga in de avond

Wie de tijd heeft kan het beste hier in de buurt overnachten. Dat is goedkoper dan in de hotels aan de baai. Ga in de vroege ochtend naar Mont Saint-Michel en ontbijt er bijvoorbeeld. Verlaat de stad om bijvoorbeeld in de omgeving te gaan wandelen of zo. Kom terug in de avond, met name als de zon ondergaat. Dan zie je hoe de horizon verkleurt, de lampen van de huizen en de abdij aan gaan. En alles heel sfeervol wordt. Een bijna onwerkelijk gezicht.

Hoe kom ik hier?

Mont Saint-Michel ligt op zo’n 700 kilometer van Utrecht. Het stadje is ook relatief eenvoudig met de trein te bereiken. Het station Le Train du Mont Saint Michel ligt op drie kilometer van het eiland. Je kunt het lopen, maar ook een shuttlebus nemen. Of een taxi nemen (niet goedkoop).

Je kunt een reis naar Mont Saint-Michel en haar omgeving bijvoorbeeld ook goed combineren met een bezoek aan Bretagne en Normandië.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 72 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen