Waarom moet ik hier heen?

Mont Saint-Michel is een wereldberoemd klein, rotsachtig getijdeneiland. Met daar bovenop een Middeleeuws stadje. Vanaf een afstandje is het net een sprookje. Je kunt hier heerlijk wadlopen, shoppen en foto's maken.

Mont Saint-Michel. Wie het eenmaal heeft gezien is verkocht. Een granieten eiland met daarop een stadje. Dat vaak met Bretagne wordt geassocieerd, maar in Normandië ligt. Met als absolute trekpleister een middeleeuwse abdij, die boven alles uit torent. Op de torenspits staat een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt. Gewoon in Frankrijk.

Verken ook vooral het gebied om het eiland, dit is de plek waar de mooiste foto’s worden gemaakt. Zeker in de vroege ochtend of als de zon onder gaat. En daarna.

Tips voor Mont Saint-Michel

Er is geregeld een schaapherder te zien met zijn schapen. De dieren lopen graag op het gras rond het eiland. Wat extra mooie foto’s oplevert.

Springtij is eigenlijk het meest bijzondere moment om Mont Saint-Michel te bezoeken. Niet alleen is dan het hoogwater hoger dan gemiddeld, maar ook het laagwater is dan lager dan gemiddeld. En dus komt het eiland droog te liggen. Terwijl je bij hoogwater kunt kajakken en surfen in de baai van Mont Saint-Michel.

Het beste uitkijkpunt vind je bij de dam aan het einde van de hotels. Je kunt hier de bekende foto’s van de stad maken. Met name in de vroege ochtend en bij zonsondergang is dit de moeite waard. Neem je picknick mee en geniet er van.

In de zomer (zoals juli en augustus) kun je de abdij ook na zonsondergang bezoeken. Neem hier de tijd voor, want je bent niet alleen. Maar je wordt wel beloond met een uniek uitzicht over de omgeving. Het is de moeite waard.

De abdij van Mont Saint-Michel.
De abdij van Mont Saint-Michel.

Wadlopen

In de zomer kun je hier wadlopen. Dit kun je zowel op eigen houtje doen, maar dat kan gevaarlijk zijn door drijfzand. Hou wel altijd het getij en de voorspellingen in de gaten. Het beste kun je met een gids gaan; er gaan dagelijks begeleide wandelingen over het wad rond Mont Saint-Michel.

Tombelaine

Tombelaine is een onbewoond rotseiland, dat je kunt zien liggen vanuit Mont Saint-Michel. Je kunt hier bij laagwater eenvoudig naar toe lopen (en weer terug). Het is een korte wandeling waarbij je onderweg zeehonden en diverse zeevogels kunt zien. Ten slotte heb je een heerlijk zicht op Mont Saint-Michel.

Beste tijd voor Mont Saint-Michel

Vermijd het hoogseizoen

Het kan hier druk worden, de beste tijd is buiten de drukke maanden juni, juli en augustus. Moet je toch in het hoogseizoen gaan; dan kun je het beste vroeg in de ochtend gaan. Dan zie je de lokale bevolking boodschappen doen en een kop koffie drinken.

Schapen bij Mont Saint-Michel.
Schapen bij Mont Saint-Michel.

Vermijd het middaguur

Rond het middaguur is het hier vaak erg druk; te druk… In de namiddag is het (iets) rustiger, maar niet veel.

Ga in de avond

Wie de tijd heeft kan het beste hier in de buurt overnachten. Dat is goedkoper dan in de hotels aan de baai. Ga in de vroege ochtend naar Mont Saint-Michel en ontbijt er bijvoorbeeld. Verlaat de stad om bijvoorbeeld in de omgeving te gaan wandelen of zo. Kom terug in de avond, met name als de zon ondergaat. Dan zie je hoe de horizon verkleurt, de lampen van de huizen en de abdij aan gaan. En alles heel sfeervol wordt. Een bijna onwerkelijk gezicht.

Corno’s reistips:

Frankrijk; prima te bereizen met de auto, de trein of met het vliegtuig. Een mix van leuke stedentrips, strandvakanties of vertoeven in het binnenland. Hieronder een aantal handige tips om je vakantie in Frankrijk te organiseren.

Hoe kom ik hier?

Mont Saint-Michel ligt op zo’n 700 kilometer van Utrecht. Het stadje is ook relatief eenvoudig met de trein te bereiken. Het station Le Train du Mont Saint Michel ligt op drie kilometer van het eiland. Je kunt het lopen, maar ook een shuttlebus nemen. Of een taxi nemen (niet goedkoop).

Je kunt een reis naar Mont Saint-Michel en haar omgeving bijvoorbeeld ook goed combineren met een bezoek aan Bretagne en Normandië.

Meer informatie: whc.unesco.org/en/list/80

Lees mijn Reisverhaal:

Ik ben eerder afgereisd naar Normandië. Lees mijn reisverhaal en ontdek zelf de diversiteit van de regio.

Normandië; wandelen op de D-Day Stranden

Op 5 mei, onze Bevrijdingsdag, ben ik op een bijzondere plek. De D-Day stranden van Normandië, waar geallieerden in 1944 de eerste stap zetten voor onze bevrijding. Ik rij in een jeep langs de beroemde stranden en steile kliffen, en ontdek op de terugweg Calvados.

Reisverhaal
Normandië D-Day

De D-Day stranden van Normandië wilde ik altijd al bezoeken. En meer horen over de geschiedenis. Ik doe dat te voet langs de kust, maar ook in jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Met een zeer kleurrijke chauffeur.