Carnac

Honderden mythische megalieten van een onbekend volk

Carnac in Bretagne is wereldberoemd vanwege de talrijke prehistorische monumenten. Deze monumenten bestaan uit grote stenen, in patronen of afzonderlijk opgetrokken. Het is een van de meest bijzondere plaatsen in Frankrijk. Dit zijn de bezienswaardigheden van Carnac.

Aangenomen wordt dat veel van deze monumenten waren gekoppeld aan rituelen rond de zon en de maan. Wie een kaart van Bretagne bekijkt, ziet op talloze plaatsen symbolen. De meeste zijn bestemd voor megalieten, maar ook voor dolmens, tumuli en andere bouwwerken waar ik nog nooit van heb gehoord.

Volgens archeologen werd rond 5000 v.Chr. begonnen met de bouw ervan. De vreemde bouwsels worden vaak toegeschreven aan de Kelten, maar die kwamen hier pas rond 500 voor Christus. Al gebruikten ze de steenformaties wel voor diverse rituelen.

Carnac, Frankrijk ©Corno van den Berg

Ouder dan Stonehenge

Daarmee zijn het de oudste bouwwerken in Europa, dus ouder dan Stonehenge bijvoorbeeld. En, volgens kenners zijn de diverse bouwsels waarschijnlijk wel verbonden met elkaar. Denk aan prehistorische rituelen, die we niet kennen. Zeker is wel dat de zon en de maan een belangrijke rol spelen in het geheel. De zon komt dan ook boven de rijen stenen op om in het verlengde weer onder te gaan.

Een rij megalieten bij Plouhinec, in de buurt van Carnac. ©Corno van den Berg

Tegenwoordig is Carnac een stadje en worden de rijen stenen omsloten door huizen en weilanden. Er lopen verharde wegen langs de stenen en het is populair bij toeristen. Ik zoek een rustig stuk en vind dat bij Kerlescan. En probeer terug te denken aan hoe het hier moet zijn geweest. Lang geleden, toen de mensen leefden van de jacht en visserij.

Vandaar ook de diverse namen. De staande stenen van bijvoorbeeld Carnac worden in Frankrijk menhirs maar ook megalieten genoemd, terwijl de Engelsen hun steencirkels cromlechs en stonehenges noemen. De grafheuvels zijn dolmens al wordt ook vaak ‘tumuli’ gebruikt. Bij dolmens is de aarde van de heuvel weggehaald.

Overnachten in de omgeving

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het plaatsje Carnac. Mede hierdoor kon ik vroeg in de ochtend op pad, voordat de meeste andere toeristen arriveerden. Je vindt in de nabije omgeving diverse kleine hotels, leuke gites en handige appartementen. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes. 

Meer artikelen over Bretagne