Waarom moet ik hier heen?

IJsland herbergt talloze watervallen. In allerlei vormen en maten. Veel daarvan zie je vaak op social media voorbij komen. Maar de Dynjandi-waterval in het westelijke fjordengebied van IJsland zelden. En dat is zonde, want hij is zeker de moeite waard.

De Dynjandi is een imposante waterval in IJsland. Deze waterval bestaat eigenlijk uit twee delen of eigenlijk meer. Aan de bovenkant stort het water zich over de breedte van 30 meter over de Dynjandisheiði-hoogvlakte. De lagere waterval is 60 meter breed. In totaal stort het water zich trapsgewijs meer dan 100 meter naar beneden.

Deze waterval wordt ook wel Fjallfoss genoemd, terwijl hij bij toeristen vooral bekend is als ‘bergwaterval’, omdat het water van de berg af lijkt te rollen. Het is de grootste waterval in het Westelijke fjordengebied van IJsland.

Het geweld van Dynjandi.
Het geweld van Dynjandi. Corno van den Berg

Meerdere watervallen in deze regio

De waterval ligt in een gebied met diverse watervallen. Wie even verder stroomafwaarts loopt, ontdekt de Hæstahjallafoss, de Strompgljúfrafoss, de Göngumannafoss (waar je achterlangs kunt lopen), de Hrísvaðsfoss, de Hundafoss en de Bæjarfoss. Het water stroomt uiteindelijk via de Dynjandisvogur in de Arnarfjörður, ook wel bekend als Arendsfjord.

De naam Dynjandi betekent zoiets als de Donderaar, een verwijzing naar het geluid van de vele watervallen bij elkaar. Als je hier loopt hoor je continu een flink geraas om je heen.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
De Dynjandi-waterval ligt in het ruige westen van IJsland en is alleen te voet bereikbaar. De waterval ligt op zo’n tien minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg 60. Deze weg is heerlijk om te rijden met om je heen ruige fjorden.
 
Beste tijd:
Dit gebied is het gehele jaar te bereiken. Al is het in de winter lastiger door de sneeuw. In de zomer is het hier lang licht, in juni en juli zelfs 24 uur.
Boek jouw zomervakantie naar IJsland bij Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa.
 
Zie: https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/ijsland/rondreis/birna

 

Lees ook Mijn Reisverhaal:

De 10 bezienswaardigheden van West-IJsland

Watervallen, gletsjers, goudgele zandstranden, heetwaterbronnen, zwarte lavastranden en veel meer.

Reisverhaal

In 1995 schreef ik mijn eerste reisverhaal; 25 jaar geleden dus. En Droomplekken.nl bestaat dit jaar 10 jaar. Mooie jubilea toch? Mensen vragen vaak wat ik het mooiste vind in Europa? IJsland. Dus dit bijzondere jaar ging ik naar het minder bekende...