Dynjandi-waterval

Fraaie, maar relatief onbekende waterval in IJsland

De Dynjandi waterval is een imposante waterval in IJsland. Deze waterval bestaat eigenlijk uit twee delen of eigenlijk meer. Aan de bovenkant stort het water zich over de breedte van 30 meter over de Dynjandisheiði-hoogvlakte. De lagere waterval is 60 meter breed. In totaal stort het water zich trapsgewijs meer dan 100 meter naar beneden. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Dynjandi waterval.

IJsland herbergt talloze watervallen. In allerlei vormen en maten. Veel daarvan zie je vaak op social media voorbij komen. Maar de Dynjandi-waterval in het westelijke fjordengebied van IJsland zelden. En dat is zonde, want hij is zeker de moeite waard.

Meerdere namen

Het geweld van Dynjandi. ©Corno van den Berg

Deze waterval wordt ook wel Fjallfoss genoemd, terwijl hij bij toeristen vooral bekend is als ‘bergwaterval’, omdat het water van de berg af lijkt te rollen. Het is de grootste waterval in het Westelijke fjordengebied van IJsland.

Wandelen naar andere watervallen

Het onbekende deel van de Dyndjandi-waterval. ©Corno van den Berg

De waterval ligt in een gebied met diverse watervallen. Wie even verder stroomafwaarts loopt, ontdekt de Hæstahjallafoss. Maar ook de Strompgljúfrafoss, de Göngumannafoss (waar je achterlangs kunt lopen), de Hrísvaðsfoss, de Hundafoss en de Bæjarfoss. Het water stroomt uiteindelijk via de Dynjandisvogur in de Arnarfjörður, ook wel bekend als Arendsfjord.

Overnachten in de buurt

Deze waterval ligt erg afgelegen. Ik heb hem bezocht vanuit het veel bekendere Snaefellsnes schiereiland, dat veel zuidelijker ligt. Hier vind je diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen. Je rijdt er in iets meer dan een uur naar toe, in een ongekend fraai landschap. Neem de tijd voor deze trip.

Bekijk de leukste accommodaties van Snæfellsnes schiereiland

Waar komt de naam Dynjandi vandaan?

De naam Dynjandi betekent zoiets als de Donderaar, een verwijzing naar het geluid van de vele watervallen bij elkaar. Als je hier loopt hoor je continu een flink geraas om je heen.

De verschillende watervallen van Dyndjandi. ©Corno van den Berg

Dynjandi Waterval bezoeken

De Dynjandi Waterval kun je niet al te eenvoudig bereiken met een huurauto. De waterval ligt in het uiterste noordoosten van IJsland. Dit deel van West-IIsland begint steeds populairder te worden. En terecht. Hij ligt zo'n 250 kilometer van de beroemde Route 1. Dit is een heerlijke route, voornamelijk over zandwegen. Er is een speciale parkeerplaats. Vandaar kun je naar de diverse watervallen lopen.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen