Waarom moet ik hier heen?

IJsland herbergt talloze watervallen. In allerlei vormen en maten. Veel daarvan zie je vaak op social media voorbij komen. Maar de Dynjandi-waterval in het westelijke fjordengebied van IJsland zelden. En dat is zonde, want hij is zeker de moeite waard.

De waterval in het voorjaar. David Lee

De Dynjandi is een imposante waterval die uit twee delen bestaat. Aan de bovenkant stort het water zich over de breedte van 30 meter over de Dynjandisheiði-hoogvlakte. De lagere waterval is 60 meter breed. In totaal stort het water zich trapsgewijs meer dan 100 meter naar beneden.

Deze waterval wordt ook wel Fjallfoss genoemd, terwijl hij bij toeristen vooral bekend is als ‘bergwaterval’, omdat het water van de berg af lijkt te rollen. Het is de grootste waterval in het Westelijke fjordengebied van IJsland.

De getrapte waterval.
De getrapte waterval. Didier Baertschiger

De waterval ligt in een gebied met diverse watervallen. Wie even verder stroomafwaarts loopt, ontdekt de Hæstahjallafoss, de Strompgljúfrafoss, de Göngumannafoss (waar je achterlangs kunt lopen), de Hrísvaðsfoss, de Hundafoss en de Bæjarfoss. Het water stroomt uiteindelijk via de Dynjandisvogur in de Arnarfjörður (ook wel bekend als Arendsfjord).

De naam Dynjandi betekent zoiets als ‘Donderaar’, een verwijzing naar het geluid van de vele watervallen bij elkaar. Als je hier loopt hoor je continu een flink geraas om je heen.

De complete Dynjandi-waterval.
De complete Dynjandi-waterval. Diego Delso

Hoe kom ik hier?

De Dynjandi-waterval ligt in het noordwesten van IJsland en is alleen te voet bereikbaar. De waterval ligt op zo’n tien minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg 60.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.