blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Thingvellir National Park

Unieke kloof op de grens van Europa en Amerika

Thingvellir National Park is een bijzondere plek op IJsland. Hier komen de breuklijnen van Europa en Amerika elkaar tegen, wat goed te zien is in het landschap. Sterker nog, je kunt lopen tussen de scheuren. En er zelfs snorkelen, wat een unieke excursie is. Het park is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO en ligt aan de beroemde Golden Circle. Dit zijn de bezienswaardigheden van Thingvellir National Park, dat in de IJslandse taal Þingvellir wordt genoemd.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Een van de drie nationale parken

Het geliefde Thingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland. Voor veel bezoekers aan IJsland is Thingvellir de eerste stop. Het ligt dichtbij de hoofdstad en is meteen een heerlijke introductie in de ruigheid van het eiland. Zo vind je hier watervallen, steile kloven en meren. Deze zijn via wandelpaden en uitkijkpunten te bezoeken.  

In dit natuurgebied is iets bijzonders te zien. In Thingvellir loopt een breuklijn tussen twee tektonische platen. Deze is nog volop in beweging; jaarlijks bewegen deze platen zich enkele millimeters uit elkaar. Al valt IJsland onder Europa, je wandelt op de grens tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Atlantische plaat. Wat op talloze plekken te zien is.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Silfra-kloof

Duiken/snorkelen in de Silfra-structuur. ©Wolfgang Poelzer

Deze kloof tussen de twee tektonische platen wordt de Silfra-kloof genoemd. Deze lijn loopt dwars door het Thingvallavatn meer. Inmiddels is dit een van de meest populaire duik- en snorkel plekken ter wereld. Je kunt met een gids (en een drysuit) een wonderlijke excursie maken. Waarbij je het water in gaat om het kraakheldere water te verkennen. Ik heb het gedaan en vond het bizar mooi.
Lees mijn artikel over snorkelen in de Silfra-kloof

Öxarárfoss Waterval

De Öxarárfoss Waterval.

De meest indrukwekkende waterval van het nationale park is Öxarárfoss. Hij ligt in de kloof die is ontstaan door de breuklijnen. Waarbij het water van de Öxará-rivier plotseling over de rand stroomt de kloof in. Hij eindigt in het Thingvallavatn meer. De waterval is 19 meter hoog en vooral in het voorjaar en winter zeer imposant. Ik bezocht deze eind april en werd nat van de mist.

Thingvallavatn

Thingvallavatn is het grootste natuurlijke meer van IJsland. Het is maar liefst 82 km2 groot en ligt voor het grootste deel in Thingvellir. Ook hier geldt dat de IJslandse naam eigenlijk Þingvallavatn is, maar dit is voor toeristen lastig uit te spreken. Er zitten vis in het meer: forel. Je kunt voor een deel om het meer wandelen, maar  de snorkeltocht is de beste manier om het te ontdekken.

Drekkingarhylur Waterval

De Drekkingarhylur Waterval met het unieke verhaal. ©Corno van den Berg

De plek Drekkingarhylur is voor IJslanders zeer speciaal. Er gaan talloze verhalen de ronde over deze waterval. Aan het begin van de 18e eeuw werden vrouwen die misdaden hadden begaan in een zak gestopt. Ze werden in het diepste deel verdronken. Ik probeerde te achterhalen of ik meer informatie kon vinden. Bijvoorbeeld waarom alleen vrouwen? Maar dat is niet gelukt.  

Lögberg

Wandelen door de Silfra-kloof bij Lögberg. ©Corno van den Berg

Lögberg betekent Rots van de Rechtspraak. Hier werden wetten voorgelezen, wat logisch is als je de locatie bekijkt. Van hier kun je een heerlijke wandeling maken naar Drekkingarhylur, waarbij je vooral tussen de steile rotsen wandelt.

Thingvellir kirkja

Het kerkje in Thingvellir.

De kerk van Thingvellir heet officieel Þingvallakirkja. Als je hier rondloopt, zie je hem vanzelf opduiken in het landschap. De huidige kerk werd in 1859 gebouwd, ook al stamt de kerktoren uit 1907. De kerk heeft drie kerkklokken, de oudste stamt uit 1697, en eentje van 1944. De kerk is niet erg groot, maar wel de moeite waard om te bekijken. En altijd goed voor een foto.

Overnachten bij Thingvellir

Dit natuurgebied is eenvoudig te bezoeken, zeker met een huurauto. De meeste bezoekers willen in de hoofdstad overnachten, maar ook in de natuur. Dit kan bij Thingvellir in knusse Bed & Breakfasts, kleine hotels, maar ook in appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Reykjavik en Úlfljótsvatn

Locatie van Thingvellir National Park

Het ligt in het zuidwesten van het eiland op zo’n vijftig kilometer afstand van de hoofdstad. Het staat overal goed aangegeven, zodat je het niet kunt missen. Neem de tijd voor deze plek; Thingvellir is de moeite waard.
Lees mijn tips voor Reykjavik

Meer artikelen over de Golden Circle