Geysir en Strokkur: Mooiste geisers van IJsland - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Geysir en Strokkur

Ontdek de meest beroemde geisers van IJsland

Geysir is de grootste geiser van IJsland. Maar deze geiser spuit nog maar af en toe. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Strokkur, die elke vier tot acht minuten heet water de lucht in spuwt.

De naam Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat spuiten of (op)borrelen betekent. En deze geiser heeft het fenomeen haar naam gegeven. In bijna alle talen, waaronder Engels; geyser.

Deze geiser is bolvormig, heeft een diameter van ongeveer 14 meter met in het midden een gat van ongeveer 3 meter breed en 23 meter diep, gevuld met heet water. Totdat hij spuit.

Geysir bezoeken

Geysir is erg onvoorspelbaar. Soms wacht je meerdere dagen, terwijl je ook 4 uitbarstingen vlak achter kunnen komen. Maar dan komt het water wel 60 tot 80 meter hoog.

De borrelende water van geiser Strokkur in IJsland.

Strokkur

Strokkur ligt vlakbij Geysir. In tegenstelling tot Geysir is Strokkur wel volledig betrouwbaar. Elke vier tot acht minuten spuit deze geiser warm water meters omhoog de lucht in. Soms drie meter hoog, dan weer dertig. Alles met veel mist, dus pas op waar je gaat staan. Of je vindt het leuk om nat te worden natuurlijk.

Hoe maak ik een foto van een geiser?

Als je hier loopt merk je dat iedereen probeert een foto of video te maken van een spuitende geiser. Wat niet eenvoudig is. Bij Geyser moet je geluk hebben, maar bij Strokkur heb je een goede kans op een mooie foto.

Vlak voordat de geiser uitbarst zie je meestal een kleine eruptie aan de oppervlakte. Let er maar eens op als je hier bent. Als je meteen daarna je camera pakt heb je een goede kans. Zo is het mij in ieder geval gelukt.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 33 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen