Waarom moet ik hier heen?

Geysir is de geiser die dit natuurfenomeen haar naam gaf. Maar deze geiser spuit nog maar af en toe. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Strokkur, die elke vier tot acht minuten heetwater de lucht in spuwt.

Geysir is de grootste geiser van IJsland. De naam Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord ‘að gjósa’, dat spuiten of (op)borrelen betekent. En deze geiser heeft het fenomeen haar naam gegeven. In bijna alle talen, waaronder Engels; geyser. Deze geiser is bolvormig, heeft een diameter van ongeveer 14 meter met in het midden een gat van ongeveer 3 meter breed en 23 meter diep, gevuld met heet water. Totdat hij spuit.

Geysir en Strokkur

Geysir ligt vlakbij Strokkur, een andere beroemde geiser. In tegenstelling tot Strokkur is Geysir erg onvoorspelbaar. Soms wacht je een half uur, terwijl je ook 4 uitbarstingen vlak achter kunnen komen. Maar dan komt het water wel 60 tot 80 meter hoog.

De geiser Strokkur in IJsland.
De geiser Strokkur in IJsland.

Strokkur is wel volledig betrouwbaar. Elke vier tot acht minuten spuit deze geiser warm water meters omhoog de lucht in. Soms drie meter hoog, dan weer dertig. Alles met veel mist, dus pas op waar je gaat staan. Of je vindt het leuk om nat te worden natuurlijk.

Hoe maak ik een foto van een geiser?

Als je hier loopt merk je dat iedereen probeert een foto te maken van een spuitende geiser. Wat niet eenvoudig is. Bij Geyser moet je geluk hebben, maar bij Strokkur heb je een goede kans op een mooie foto. Vlak voordat de geiser uitbarst zie je meestal een kleine eruptie aan de oppervlakte. Let er maar eens op als je hier bent. Als je meteen daarna je camera pakt heb je een goede kans. Zo is het mij in ieder geval gelukt.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Geisers