Geysir en Strokkur

Ontdek de meest beroemde geisers van IJsland

Geysir is de grootste geiser van IJsland. Maar deze geiser spuit nog maar af en toe. Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Strokkur, die elke vier tot acht minuten heet water de lucht in spuwt. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de populaire Golden Circle. Maar deze hot springs hebben meer attracties om te ontdekken. 

De naam Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat spuiten of (op)borrelen betekent. En deze geiser heeft het fenomeen haar naam gegeven. In bijna alle talen, waaronder Engels; geyser. Deze geiser is bolvormig, heeft een diameter van ongeveer 14 meter met in het midden een gat van ongeveer 3 meter breed en 23 meter diep, gevuld met heet water. Totdat hij spuit.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Geysir bezoeken

Geysir is erg onvoorspelbaar. Soms wacht je meerdere dagen, terwijl er ook 4 uitbarstingen vlak achter kunnen komen. Maar dan komt het water wel 60 tot 80 meter hoog. Dus moet je geluk hebben. 

Het borrelende water van geiser Strokkur in IJsland.

Strokkur

Strokkur ligt vlakbij Geysir. In tegenstelling tot Geysir is Strokkur wel volledig betrouwbaar. Elke vier tot acht minuten spuit deze geiser warm water meters omhoog de lucht in. Soms drie meter hoog, dan weer dertig. Alles met veel mist, dus pas op waar je gaat staan. Of je vindt het leuk om nat te worden natuurlijk.

Hoe maak ik een foto van een geiser?

Als je hier loopt merk je dat iedereen probeert een foto of video te maken van een spuitende geiser. Wat niet eenvoudig is. Bij Geyser moet je geluk hebben, maar bij Strokkur heb je een goede kans op een mooie foto.

Vlak voordat de geiser uitbarst zie je meestal een kleine eruptie aan de oppervlakte. Let er maar eens op als je hier bent. Als je meteen daarna je camera pakt heb je een goede kans. Zo is het mij in ieder geval gelukt.

Overnachten bij Geysir en Strokkur

Het goed gewaardeerde Hotel Geysir ligt op 100 meter van de geisers. Het is dan ook een favoriete plek om te verblijven. Ik heb er geslapen en was aangenaam verrast. De kamers zijn modern en luxe, met goed eten. Met name het ontbijt is uitgebreid en vers. Zoals alles in IJsland is het niet goedkoop, maar zeker de moeite waard. Want je kunt bijvoorbeeld vroeg in de ochtend de geisers bezoeken of juist tot laat in de avond blijven.
Meer informatie: Hotel Geysir

Er zijn meer hotels en hostels in het plaatsje Geysir. Deze zijn vaak iets goedkoper, maar zijn vaak wel sneller vol. 
Meer informatie: Alle hotels in Geysir

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste tijd om Geysir en Strokkur te bezoeken

Je kunt dit deel van IJsland eigenlijk het gehele jaar bezoeken. Behalve misschien in de winter als het weer te slecht is om er te komen. Ik was er in april met sneeuw en ijs en de wegen waren zeer goed begaanbaar. Dit geldt ook voor een niet vierwielaangedreven auto. Zoals je op de video kunt zien had ik zon bij de zonsopgang en sneeuw. Waardoor het gevoel heel anders is.

Eerder was ik er al een keer in juni, toen het 24 uur per dag licht is. Dan kun je zelfs 's nachts gaan, zonder andere mensen. Wat ook een magische belevenis is.

Meer artikelen over de Golden Circle