blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Brúarfoss

Heerlijke wandeling naar de blauwste waterval in IJsland

Brúarfoss behoort niet tot de bekende watervallen op IJsland. De waterval, die soms Brúarárfoss wordt genoemd, is alleen via een wandelroute te bereiken langs de bekende Golden Circle. De trail loopt langs drie watervallen: Hlauptungfoss, Midfoss en uiteindelijk Brúarfoss. IJslanders doen deze wandeling van 6 kilometer (heen en terug) graag. Een van de redenen is het felblauwe water.

In IJsland bezoeken veel mensen de absolute hoogtepunten. Wat zonde is, want daar is het vaak druk. Waardoor de beleving wel wat anders is, toch? Daarom bezoek ik graag minder bekende plekken, waarbij ik geregeld word verrast. Zoals bij de Brúarfoss waterval, die je alleen te voet kunt bereiken. Waarbij je als toetje langs twee andere watervallen loopt.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Blauwste rivier van IJsland

Volgens veel mensen heeft de Brúará rivier het blauwste water in heel IJsland. Dit komt door de vele mineralen die in de verderop gelegen gletsjers zitten. Dat moest ik zien, dus heb ik de wandeling gemaakt. En ja, hij is zeer de moeite waard. Ik kwam slechts een handjevol andere mensen tegen, waardoor ik extra kon genieten.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hlauptungfoss

De ruige Hlauptungfoss waterval. ©Corno van den Berg

De Hlauptungfoss is de eerste waterval die je op deze wandeling tegen komt. Eerlijk is eerlijk, het is niet de meest imposante waterval. Maar je kunt wel van dichtbij zien hoe het water zich door de steile rotsen heen wringt. Waarbij je wel moet opletten, want de rotsen kunnen glad zijn. Ik vond hem eigenlijk wel stoer, omdat je het geweld van het water ziet en hoort. Daarbij valt inderdaad op hoe blauw het water is. Ik ging in het voorjaar en sommige delen waren bevroren, zo zag ik diverse langere ijspegels hangen. 

Midfoss

Een moment pauze bij Midfoss. ©Corno van den Berg

Een andere waterval die je vanzelf tegen komt als je het pad volgt is Midfoss. De naam zegt het al. Hij ligt zo'n 900 meter van de bekendere Brúarfoss. Deze waterval is slechts 2 meter hoog en het minst indrukwekkend van de drie. Wel is het een goede plek voor een stop om wat te drinken en te eten. En om wat te rusten.

Brúarfoss

De Brúarfoss in volle glorie. ©Corno van den Berg

Maar deze wandeling draait vooral om de Brúarfoss; het is de absolute attractie. Als je de brug over de rivier oploopt, doemt de bijzondere hoefijzervorm op van de waterval. Over tientallen meters valt het felblauwe water naar beneden. De naam Bruara betekent 'brugrivier', volgens de geschiedenis was hier ooit een natuurlijke stenen brug over het water. Toen een grote hongersnood in 1602 uitbrak heeft de landeigenaar deze vernield. Waardoor mensen hem niet meer lastig vielen voor voedsel. Volgens de IJslanders verdronk de man zelf later in de rivier.

Overnachten in de buurt

Dit deel van IJsland is magisch mooi. Er zijn in de omgeving diverse Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen te vinden. Wees er wel op tijd bij, want deze regio is erg populair in het voorjaar en zomer.
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Bruarfoss

Locatie van Brúarfoss

Vroeger kon je eenvoudig in een paar minuten naar de Brúarfoss lopen. Maar deze route liep over privéterrein. Diverse toeristen lieten er afval achter en zelfs uitwerpselen. Waarna de eigenaar het pad afsloot. 

De nieuwe wandelroute is dus een stuk langer en is aangegeven. Het vertrekpunt is Weg 355, waar je een kleine parkeerplaats ziet. Ik gebruik Google Maps, aangezien je toch je mobiele data zonder extra kosten kunt gebruiken op IJsland. Dan is het vinden van deze parkeerplek een koud kunstje.

Meer artikelen over de Golden Circle