Bromo Vulkaan

Gevaarlijk, mooi en ruig landschap

De wereldberoemde Bromo vulkaan beklimmen is een van de meest populaire excursies in Indonesië. De Bromo vulkaan is 2.392 meter hoog en zeker niet de hoogste, maar wel de mooiste. Dit zijn de beste tips voor de excursie naar de top van de Bromo vulkaan. 

De Bromo is één van vijf vulkanen in het imposante Bromo Tengger Semeru National Park op Java. Deze vulkaan op Java is verreweg de bekendste vulkaan van Indonesië. Het is tevens de meest toegankelijke en dus de meest bekende vulkaan. Met twee andere vulkanen ligt de Bromo in een onaardse zandzee van zo’n 10 kilometer doorsnee.

De vijf vulkanen in dit deel van Indonesië staan te midden van de Tenggerzandzee, een uitgestrekte zandvlakte. Je hebt hier talloze keuzes voor een wandelexcursie om dit gebied te leren kennen.

Zonsopgang op de Bromo vulkaan

De Bromo vulkaan bij zonsopgang.

Het is al jaren erg populair om de zonsopgang op de Bromo-vulkaan te zien, maar dit kan erg druk worden. Je kunt kiezen uit diverse tours. Maar ze hebben algemeen dat je bij zonsopgang bij het uitkijkpunt staat. Zodat je het eerste licht over de Bromo vulkaan en de andere vulkanen kunt zien vallen.

Alternatief: Zonsondergang op de Bromo vulkaan

De zonsondergang bij de Bromo vulkaan.

Je kunt ook de zonsondergang mee maken bij de Bromo. Ook dit levert bijzondere foto’s op, en het heeft een groot voordeel. Het is veel minder druk.

Alternatief 2: Overdag

Ook kun je de Bromo vulkaan overdag beklimmen. En dan vervolgens voor een langere tijd de kraterrand verkennen. Je ziet de gevaarlijke gassen uit de bodem komen. Het voordeel is dat je veel meer tijd hebt in dit ruige landschap.

Excursie Bromo Vulkaan beklimmen

Met name in juli en augustus zijn er veel toeristen. Dit geldt zeker ook voor het weekend als veel lokale inwoners omhoog gaan. Zoek naar een excursie die een andere uitkijkpunt gebruikt. Zodat je de meeste andere toeristen mist bij het mooiste moment van de dag.

Je wordt midden in de nacht opgehaald bij je accommodatie. Dit is ergens tussen drie uur en vier uur. Je wordt gebracht naar berg Penanjakan. Je moet zelf omhoog lopen via een redelijk steil pad. Maar als je fit bent is dit geen probleem.

Als de zon boven de horizon komt wordt je naar een volgend punt gebracht. En kun je het maanlandschap zelf verkennen. Neem hier de tijd voor. Als de zon hoger komt wordt het steeds mooier.

Zelf de Bromo beklimmen

Wandelaars bij de Bromo vulkaan.

Je kunt ook zelf de Bromo vulkaan beklimmen. De meeste wandelaars vertrekken vanaf Cemoro Lawang. Je loopt dan in zo’n 45 minuten omhoog. Het voordeel is dat je de meeste andere toeristen niet tegen komt. Vraag in Cemoro Lawang hoe je het beste omhoog kunt gaan.

Overnachten in de omgeving

De meeste reizigers verblijven minimaal een nacht in de buurt. Er zijn talloze hotels, hostels, luxe villa's, vakantiewoningen en appartementen in de omliggende dorpen. Deze kun je eenvoudig online boeken. dit is een populaire regio, zorg dus dat je op tijd bent. Dan is het ook goedkoper. 

Beste tijd voor de Bromo vulkaan

Het droge seizoen is de beste tijd. Deze begint in april en eindigt in oktober. Maar je kunt deze excursie het gehele jaar doen. En als je buiten het droge seizoen gaat is het rustiger. Zorg wel dat je een goede regenjas bij je hebt. Net als goede wandelschoenen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Indonesië

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Indonesië

Bekijk alle artikelen