Bunaken National Park

Zie duizenden vissen, maar ook zeekoeien op Sulawesi

Bunaken National Park is een beroemd maritiem park in Indonesië. Met meer dan 3.000 soorten vis alsook de doejong, een soort zeekoe, is het een bijzondere plek.

De koraalriffen rond de eilanden vormen een populaire plek om te duiken en te snorkelen. Dit natuurgebied is een van de mooiste duikparadijzen op aarde. Je vindt dit maritiem park ten noorden van het eiland Sulawesi in Indonesië.

Bunaken is een natuurpark, dat is opgericht in 1991. Het bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Het heeft slechts 6 eilanden en wordt omgeven door de meest diverse koraalriffen die er zijn.

Het eiland Bunaken is het grootste eiland van de regio en hier vind je dan ook de meeste restaurants en accommodaties. Het is de perfecte uitvalsbasis voor jouw reis. Hoewel het natuurpark erg populair is valt de enorme toeristenmassa reuze mee. Je kunt er duiken en snorkelen. Al zijn het voornamelijk duikers die naar Bunaken komen.

Een excursie per boot in Bunaken National Park.

De dieren van Bunaken National Park

De wateren in het natuurpark zijn met ruim 1.550 meter erg diep en je kunt er wel tot 40 meter kijken. Het warme water maakt het een fijne plek om te duiken. Er is een grote diversiteit aan onderwaterleven, met zo’n 300 verschillende koraalsoorten en 3.000 vissoorten en schildpadden is er genoeg te zien onderwater.

Een blauwe mandarijnpitvis op Bunaken National Park.

Een van de meest bijzondere dieren dat hier leeft is de Doejong. Ze worden af en toe gezien bij velden vol met zeegras. En dus niet bij het koraal. Je moet er echt voor op pad gaan. Vraag ter plekke naar sightings van de dieren.

Schade door vissen met dynamiet

Helaas is er de laatste jaren nogal wat schade door bijvoorbeeld vissen met dynamiet toegebracht aan het park. Het is de belangrijkste reden waarom Bunaken nog niet op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat. Door initiatieven om verdere schade te voorkomen staat het park inmiddels wel op de nominatielijst.

Overnachten bij Bunaken Nationaal Park 

Als je dit park goed wilt verkennen is een paar nachten verblijven wel noodzakelijk. Er zijn diverse kleine hotels, goedkope hostels, ruime vakantiewoningen, luxe villa's en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, deze regio is erg populair.   

Wandelen op de eilanden

Wandelen op de eilanden van Bunaken National Park.

Ook de eilanden zelf zijn de moeite waard. Dit geldt zowel voor het hoofdeiland Bunaken, maar ook voor Manado Tua, Mantehage, Nain en Siladen. Je kunt er wandeltochten maken door de mangrovebossen en regenwouden. Waarbij je apen en andere dieren kunt ontmoeten. Ook kun je hier erg goed kajakken en zo de omgeving verkennen.

Naar Indonesië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 19 artikelen over Indonesië

Bekijk alle artikelen