Waarom moet ik hier heen?

Ujung Kulon National Park beslaat totaal 123.000 hectare, waarvan 78.619 hectare grond, de rest bestaat uit zeeoppervlak. Het park biedt een thuis aan talloze soorten dieren.

Er zijn vijf soorten neushoorns: de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië.

De zeer zeldzame Javaanse neushoorn leeft alleen nog in Ujung Kulon Nationaal Park op Java (Indonesië). De laatste tientallen dieren leven hier in de jungle een verborgen bestaan.

Vroeger strekte het leefgebied van de Javaanse neushoorn zich uit van India tot een groot deel van Indonesië. Maar door (illegale) jacht en met name het verdwijnen van regenwoud staat het dier op de rand van uitsterven.

Ujung Kulon National Park is een enorm natuurreservaat in het uiterste westen van Java. Het park is sinds 1991 Werelderfgoed van UNESCO en is een thuis voor vele inheemse diersoorten waaronder de Javaanse neushoorn. Bij het reservaat horen ook de omringende eilanden en de fameuze Krakatau-vulkaan.

Juist deze laatste is de reden dat de Javaanse neushoorn heeft kunnen overleven in dit gebied. De uitbarsting van de oorspronkelijke Krakatau in 1883 leidde tot een enorme tsunami die nagenoeg alle bewoners van de regio heeft omgebracht. Sindsdien is het gebied onbewoond en daarmee uitermate geschikt als leefomgeving van de schuwe neushoorn.

Met vaste cameravallen wordt geregeld gekeken hoe het gaat met de dieren. De jonge dieren op de beelden hieronder zijn twee mannetjes en een vrouwtje. Het biedt hoop voor deze extreem zeldzame soort.

Je kunt in het park diverse wandelingen maken en je kunt er zelfs kamperen in de jungle. Het is wel een wildreservaat, dus doe dit alleen onder begeleiding van een ervaren gids.

En verwacht niet de neushoorns te zien, de dieren zijn erg schuw. Maar het toegangsgeld dat je betaald wordt wel gebruikt om deze dieren te beschermen. Wel kun je diverse soorten herten en apen spotten, maar ook wilde zwijnen en bijvoorbeeld kleurrijke neushoornvogels.

Meer informatie: www.indonesia.travel/en/destination/area/ujung-kulon-national-park

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Indonesië, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.