Waarom moet ik hier heen?

Jakarta, een thuis voor bijna 10 miljoen mensen, is de hoofdstad van Indonesië en gelegen aan de westkust van Java. Deze drukke metropool heeft met zijn oude haven Sunda Kelapa, het Maritiem Museum, Fatahilah Museum en de opgeknapte oude Bataviastad.

Jakarta is een miljoenenstad in het westen van het eiland Java en is de hoofdstad van Indonesië. De stad wordt door velen overgeslagen. Veel reizigers vertrekken zo snel mogelijk na aankomst. En dat is jammer want Jakarta heeft veel leuke dingen voor je in petto. het is een goede plek om te acclimatiseren alsook om je reis af te sluiten.

Bezienswaardigheden Jakarta:

Het zakendistrict:

Jakarta is per definitie een goede plek om even bij te komen van je lange reis. Kijk voor comfortabele hotels in het zakendistrict. Deze hotels zijn goed onderhouden of zelfs gloednieuw. Veel georganiseerde reizen boeken hotels in de oude stad, wat overigens een prima locatie is, maar de hotels zijn er wel aan een opfrisbeurt toe.

In het zakendistrict zijn tevens grote winkelcentra te vinden en bijvoorbeeld foodcourts waar je de lekkerste Indonesische gerechten kunt krijgen voor een fijne prijs.

Kota Tua of Oud Batavia

Hoewel je er misschien niet verblijft is de oude stad van Jakarta, Kota Tua of ook wel Oud Batavia genoemd, wel een leuke bezienswaardigheid. Dit stadsdeel is het oudste overgebleven deel uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Er zijn veel gebouwen in vervallen staat, maar gelukkig worden ook hier veel initiatieven opgepakt om deze te herstellen. Er verschijnen dan ook steeds meer kleine winkeltjes en restaurants in dit deel van de stad.

Fatahillah-plein

Het grote Fatahillah-plein is altijd druk bevolkt met artiesten, verkopers en scholieren. Zij moeten voor hun Engelse lessen vaak toeristen interviewen wat vaak leidt tot grote hilariteit en gegiebel. Er zijn verschillende musea te bezoeken aan dit plein waarvan het wayangpoppen museum het bezoeken het meeste waard is.

En als je er dan toch bent, loop dan even binnen bij Cafe Batavia. Het gebouw uit 1830 is het een na oudste pand aan het plein en is een perfect voorbeeld van de Nederlandse invloeden tijdens koloniale tijd. Het is wellicht niet de meest goedkope plek voor een hapje een een drankje, maar gek is het wel om in de tropen bitterballen en erwtensoep te kunnen eten.

Sunda Kelapa

Voor een nog meer authentieke ervaring kun je een bezoek brengen aan Sunda Kelapa, ofwel de oude haven. Deze ligt vol met authentieke houten vrachtschepen die nog altijd met de hand geladen en gelost worden. Vanuit hier vertrekken ook boten naar andere Indonesische eilanden.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum, gevestigd in de oude handelsforten van de VOC, is absoluut een bezoekje waard. Plan dit op het heetste moment van de dag aangezien het lekker koel is in het museum.

Kemang

Kemang staat bekend om zijn goede restaurants een paar verrassingen in petto. Ook vind je hier opvallend veel goed street food. Waarbij je zowel diverse soorten vlees alsook goed vegetarisch kunt eten. En voor een goede prijs.

Bay Walk Mall

Pak een taxi naar Bay Walk Mall. In deze omgeving, gelegen aan de kust, vind je cafe’s, restaurants waar vooral de lokale bevolking komt. In het weekend zijn er vaak evenementen en is er live muziek te beleven.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Indonesië, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.