Jakarta

Vergeten stad van de archipel van Indonesië

Jakarta is een miljoenenstad in het westen van het eiland Java en is de hoofdstad van Indonesië. De stad wordt door velen overgeslagen. Veel reizigers vertrekken zo snel mogelijk na aankomst. En dat is jammer want Jakarta heeft veel leuke dingen voor je in petto.

Het is een goede plek om te acclimatiseren bij aankomst alsook om je reis af te sluiten. Dit zijn de bezienswaardigheden van Jakarta. Met veel attracties uit het verleden en van nu. Met ook enkele leuke excursies.

Het zakendistrict

Jakarta is per definitie een goede plek om even bij te komen van je lange reis. Kijk voor comfortabele hotels in het zakendistrict. Deze hotels zijn goed onderhouden of zelfs gloednieuw. Veel georganiseerde reizen boeken hotels in de oude stad, wat overigens een prima locatie is, maar de hotels zijn er wel aan een opfrisbeurt toe. 

In het zakendistrict zijn tevens grote winkelcentra te vinden en bijvoorbeeld food courts waar je de lekkerste Indonesische gerechten kunt krijgen voor een fijne prijs. 

Kota Tua of Oud Batavia

Het koloniale deel van Jakarta.

Hoewel je er misschien niet verblijft is de oude stad van Jakarta, Kota Tua of ook wel Oud Batavia genoemd, wel een leuke bezienswaardigheid. Dit stadsdeel is het oudste overgebleven deel uit de tijd van de Nederlandse overheersing.

Er zijn veel gebouwen in vervallen staat, maar gelukkig worden ook hier veel initiatieven opgepakt om deze te herstellen. Er verschijnen dan ook steeds meer kleine winkeltjes en restaurants in dit deel van de stad.

Sunda Kelapa

De oude haven van Jakarta: Sunda Kelapa

Voor een nog meer authentieke ervaring kun je een bezoek brengen aan Sunda Kelapa, ofwel de oude haven. Deze ligt vol met authentieke houten vrachtschepen die nog altijd met de hand geladen en gelost worden. Vanuit hier vertrekken ook boten naar andere Indonesische eilanden.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum, gevestigd in de oude handelsforten van de VOC, is absoluut een bezoekje waard. Plan dit op het heetste moment van de dag aangezien het lekker koel is in het museum.

Fatahillah-plein

Het gezellige Fatahillah-plein in Jakarta.

Het grote Fatahillah-plein is altijd druk bevolkt met artiesten, verkopers en scholieren. Zij moeten voor hun Engelse lessen vaak toeristen interviewen wat vaak leidt tot grote hilariteit en gegiebel. Er zijn verschillende musea te bezoeken aan dit plein waarvan het wayangpoppen museum het bezoeken het meeste waard is.

En als je er dan toch bent, loop dan even binnen bij Cafe Batavia. Het gebouw uit 1830 is het een na oudste pand aan het plein en is een perfect voorbeeld van de Nederlandse invloeden tijdens koloniale tijd. Het is wellicht niet de meest goedkope plek voor een hapje een een drankje, maar gek is het wel om in de tropen bitterballen en erwtensoep te kunnen eten.

Overnachten in Jakarta

Veel reizigers arriveren in Jakarta voor hun reis. Lang niet iedereen blijft hier even acclimatiseren, wat zonde is. Er zijn talloze kleine hotels, goedkope hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakanties. 

Kemang

Kemang staat bekend om zijn goede restaurants een paar verrassingen in petto. Ook vind je hier opvallend veel goed street food. Waarbij je zowel diverse soorten vlees alsook goed vegetarisch kunt eten. En voor een goede prijs.

Bay Walk Mall

Pak een taxi naar de Bay Walk Mall. In deze omgeving, gelegen aan de kust, vind je cafe’s, restaurants waar vooral de lokale bevolking komt. In het weekend zijn er vaak evenementen en is er live muziek te beleven.

Naar Indonesië?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 19 artikelen over Indonesië

Bekijk alle artikelen