Ubud

Kunstenaarsdorp tussen tempels en rijstvelden waar je heerlijk kunt relaxen

Ubud is eigenlijk wel een verplicht nummer als je naar Bali gaat. Ubud is het cultureel centrum van het eiland, waar de traditionele hindoe-cultuur nog springlevens is.  Ik heb de leukste excursies verzameld, zodat je je reis goed kunt voorbereiden. Met tips over tours en hoe je Ubud het beste kunt beleven. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ubud.

Het stadje is een bonte mix van Balinese cultuur, winkeltjes en kunstenaars. Stap op de fiets voor een tocht tussen knalgroene rijstvelden, volg een workshop en leer Indisch koken, begin de dag met een zonnegroet en geniet van de magie van Ubud. Meer is meer te doen: Denk aan watervallen, rijstvelden en tempels. Sommigen zijn overbekend, anderen juist niet. De naam is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent. 

Jalan Raya Ubud

De markt op Jalan Raya Ubud.

De Jalan Raya Ubud is de hoofdstraat van Ubud. Hier vind je talloze winkels met talloze open lucht workshops waar vaklieden hun kunstwerken maken. Ook vind je hier cafés, restaurants, hotels en hostels.

Puri Saren Agung paleis

De Puri Saren Agung Tempel in Ubud.

In het Puri Saren Agung paleis in Ubud kun je talloze optredens van diverse Balinese dansgroepen meemaken. Let er wel op dat het hier druk kan worden en dat het toeristisch is.

Pasar van Ubud

De markt (die eigenlijk ‘pasar’ heet) is altijd leuk. En lekker, want je kunt hier ook goedkoop (en vers) eten kopen. Daarnaast is het er altijd druk. Je vindt de Pasar van Ubud aan de Jalan Raya, de hoofdweg in het stadje. Het beste kun je in de ochtend gaan. dan is alles vers en iets minder druk met toeristen.

Tegallalang rijstvelden van Ubud

De Tegallalang rijstvelden bij Ubud.

In de omgeving van Ubud bevinden zich veel rijstvelden, die beroemd zijn geworden door Instagram. De reden: Sommigen liggen op redelijk steile heuvels. Waardoor je heerlijke foto’s kunt maken van de terrassen op diverse hoogtes.

De meeste bekende zijn de Tegallalang rijstvelden, deze liggen ten noorden van Ubud. Kijk niet alleen vanaf de weg, maar duik echt ook de rijstvelden in. Met wat geluk zie je mensen werken, zoals rijst planten of zelfs oogsten. Dan zie je op alle velden mensen aan het werk. In de vroege ochtend valt de zon door de bomen waardoor het een extra sfeer krijgt. En je bent dus de meeste toeristen voor.

Monkey-Forest van Ubud

Apen in het Monkey Forest bij Ubud op Bali.

Het Apenwoud staat vooral bekend als het Monkey-forest. Dit bos is het thuis van zo’n 200 makaken. Deze dieren zijn opvallend tam en kun je eenvoudig op je schouder of hoofd laten zitten. Let wel op: ze willen nog wel eens poepen. 

Ook in dit bos bevindt zich de beroemde Apengrot, dit is een oud Hindoestaans tempelcomplex. Ook hier maak je een grote kans om de apen tegen te komen, waardoor je goede foto’s kunt maken van de apen en de overblijfselen van de tempel.

Pura Dalem Agung Padantegal

Een bekende tempel in Ubud zelf is de Pura Dalem Agung Padantegal. In deze tempel worden veel traditionele dansen opgevoerd, allemaal met een wisselende betekenis. Veel van deze dansen, en hun gezangen, zijn al eeuwenoud. Ze worden, ook nu nog, van generatie op generatie overgedragen. Vraag ter plekke naar het programma van de dag.

Tegenungan Waterfall

Tegenungan waterval bij Ubud.

Dit is verreweg de mooiste waterval van Ubud. Je vindt hem op zo’n 10 kilometer ten zuiden bij het plaatsje Tegenungan. Volg de bordjes totdat je bij de ingang komt. Je moet entree betalen. De weg naar de waterval is erg makkelijk te doen, je hebt geen wandelschoenen nodig. 

Je kunt zowel voor de waterval staan als er om heen lopen. Zodat je van bovenaf kijken naar het vallende water. Het beste kun je in de vroege ochtend op pad gaan, dan ben je de meeste toeristen voor. En is het licht beter voor foto’s. Een ander goed moment is de zonsondergang, als er mooi licht is.

Pura Tirta Empul

De tempel Pura Tirta Empul bij Ubud.

Pura Tirta Empul is een tempel met heilig water uit de nabijgelegen heilige Tampak bron. Het water wordt gebruikt voor reinigingsrituelen. Je kunt hier zien hoe de lokale bevolking zich onderdomplet in het water. Als je het vraagt mag je foto’s maken.

Overnachten in Ubud

Ubud is perfect om een paar nachten te verblijven. Je hebt een ruime keuze uit kleine hotels, luxe villa's, hostels en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Het beste kun je je voorkeuren goed invullen om het juiste hotel dat bij je wensen past te vinden. Ook de wat luxere hotels zijn vaak niet al te duur. Let ook op de reviews en waardering van andere reizigers, dan kun je echte koopjes vinden. Wees er wel op tijd bij met boeken van je hotel.   

Geschiedenis van Ubud

Weinig toeristen weten dat het kunstenaarsdorpje Ubud op Bali feitelijk is gesticht door twee westerse kunstenaars: Walter Spies en Rudolf Bonnet. In de jaren dertig werkten zij veel samen met een lokale kunstenaar, waaruit de kunstenaarsvereniging Pitamaha ontstond. Het zorgde voor een artistieke renaissance in het slaperige Ubud. Kijk zelf maar.

Toen de eerste toeristen kwamen, trok dat veel nieuwe kunstenaars aan. En ontsproten in talloze omliggende dorpjes scholen voor houtbewerkers, schilders, steenbewerkers, enz. Ubud is het centrale middelpunt met talloze winkels, hotel en restaurants, maar de omliggende dorpjes zijn het leukst. Hier zijn ook nog veel kunstenaars aan het werk te zien. 

Houtbewerkers in een dorpje bij Ubud. ©Corno van den Berg

Elk dorpje in de omgeving heeft zijn eigen specialiteit. Je ziet het al snel, de kunstwerken staan langs de weg uitgestald. De prijzen in de dorpjes zijn lager dan in Ubud, terwijl afdingen op heel Bali volkssport nummer 1 is. Net als in heel Indonesië.

Scooter of taxi?

Je kunt in het stadje heerlijk rond lopen, het is niet erg groot en de meeste hotel en hostels liggen bij het centrum. Als je rijstvelden of tempels wilt ontdekken heb je twee opties. 

Je kunt een scooter huren en zelf op pad. Dit is heel eenvoudig en wat het verkeer betreft valt het mee. Opletten is het wel het devies. 

Een taxi huren in Ubud is eenvoudig en goedkoop. Zeg vooraf wat je wilt doen, bijvoorbeeld voor een hele dag. Bespreek ook vooraf de prijs en ga op pad. Betaal pas achteraf, zodat de chauffeur blijft wachten op je.

Locatie van Ubud

Het toeristendorp en de kleinere dorpjes liggen in het hart van Bali, op een klein uur rijden van Kuta, Sanur en Denpasar.

Naar Bali?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips