Ondanks het toerisme kun je op Bali nog verlaten stranden tegen komen.
Ondanks het toerisme kun je op Bali nog verlaten stranden tegen komen. Corno van den Berg

Bali is een overbekend eiland dat veel zonaanbidders aantrekt. In dit deel van Indonesië is nog het echte Indonesië te vinden, de bevolking heeft hun rijke cultuur behouden. Maar Bali heeft meer. Het eiland kent diverse ruige delen, waar de meeste zonaanbidders niet komen. Zoals het ruige westen, met veel beschermde koraalriffen en regenwoud. En het wilde noordoosten waar vulkanen hoog boven het landschap uit steken.

Zon, zee, strand. Dat is Bali. De langgerekte stranden hebben meestal opvallend geel zand, maar sommige (in het oosten) hebben zwart lavazand. Het eiland is dan ook populair bij mensen die graag in de zon liggen. Maar ook bij duikers. En bij surfers. Het zegt veel over dit kleine eiland in de gordel van Smaragd, zoals dit deel vaak wordt genoemd.

Het eiland Bali spreekt tot de verbeelding. Zeker na het zien van deze video, waar Devin Supertramp op pad gaat zonder elektrische hulpmiddelen. Dus zonder wifi, de hulp van online reviews en dergelijke. Maar met behulp van de lokale bevolking. Op ontdekkingstocht op Bali. En dat is mooi, kijk maar:

Beste video Bali

Iedereen kent Bali, maar weinigen weten veel andere eilanden op te noemen van de in totaal 17.508 eilanden die Indonesië telt. Bali vertegenwoordigt vaak het beeld van een exotisch paradijs. Waar iedereen iets van zijn gading vindt. Hier kom je vanzelf het ultieme vakantiegevoel tegen.

Pura Tanah Lot ligt in zee.
Pura Tanah Lot ligt in zee. Corno van den Berg

Overal op het eiland kom je de link met de goden tegen. Bali kent veel Hindoetempels. Deze zijn niet bijzonder groot en imposant, maar sommigen zijn zeer de moeite waard door hun bijzondere ligging. Ze liggen bijvoorbeeld midden in het regenwoud, of staan op een steile rots aan de kust of in een meer.

Het eiland ligt tussen Java en Lombok, maar Bali is een wereld op zich. Door de ligging heeft het eiland zijn eigen klimaat. Het kan op de omliggende eilanden regenen, maar op Bali is het dan vaak droog. Maar het klimaat zorgt ook in de zee voor een wereld van leven.

Die nog wel redelijk intact is. De koraalriffen voor de kust vormen een thuis voor meer dan 1.000 soorten vis, 260 soorten koraal en 70 soorten sponzen. De verscheidenheid is zo groot doordat deze eilanden op de grens van het tropische koraalrif liggen, maar ook veel dieren huisvesten uit de koelere zeeën uit het zuiden.

Ongeveer 75% van de inwoners van Bali zijn Hindoes, 10% is moslim, de rest is christen of niet gelovig. Voor de Balinezen zijn de bergen al eeuwenlang de bron van het leven. Hier leven immers de goden en die bepalen wat er gebeurt. Een vulkaanuitbarsting is een teken van boosheid, maar zorgt ook voor vruchtbare grond. Terwijl de rivieren het kostbare water uit de bergen brengen. Veel wilde dieren kom je er niet tegen, op apen en vooral veel vogels na.

Rafting door het hart van Bali.
Rafting door het hart van Bali. Toby Oxborrow

Beste tijd:
Bali kent ruwweg twee seizoenen, een natte en een droge.

  • Natte seizoen: Het natte seizoen duurt van december tot en met april. Maar dit betekent niet dat het hier dan de gehele dag regent. Af en toe kan er een bui vallen, zeker in december en januari. Vaak is het dan wel vaak bewolkt, terwijl het erg broeierig kan zijn. Wel zijn er dan minder toeristen en is het eiland extreem groen en kleurrijk door de vele bloemen. Aan de andere kant zorgen de regenbuien ervoor dat veel afval in zee stroomt. En zo het strand en het koraalrif bevuilt. De temperatuur varieert tussen de 25 en 30 graden, maar 35 kan ook af en toe voorkomen.
  • Droge seizoen: Dit is het hoogseizoen van Bali. De hotels en resorts zitten vol, de zon schijnt en de stranden zijn goudgeel (of lavazwart) van kleur. De temperatuur kan hier oplopen tot 35 graden, soms zelfs 40 graden. Waardoor het niet altijd meevalt iets te onder nemen. Of het moet natuurlijk een van de vele wateractiviteiten zijn. De luchtvochtigheid is wel veel minder dan in het natte seizoen.

Let op!
Bali kent luxueuze resorts, kleinschalige hotelletjes en privéhuizen die te huur zijn. Allen zijn vanuit Nederland eenvoudig te boeken. Wie graag de lokale sfeer wil proeven kan beter een klein hotel nemen. Wie van alle luxe wil worden voorzien, juist voor een resort. Mixen kan natuurlijk ook, zeker als je rondreist.

Bij alle tempels moeten je benen bedekt zijn. Als je in een korte broek een tempel wilt bezoeken is dat geen probleem, bij de ingang kun je (meestal gratis of tegen een donatie) sarongs krijgen om je benen te bedekken.

De onderwaterwereld van Bali.
De onderwaterwereld van Bali. Doug Anderson

In het vulkaangebied hanteert de lokale bevolking hoge prijzen voor bijvoorbeeld gidsen die je de vulkaan mee op nemen. Maar er zijn ook toegangsprijzen voor auto’s en elke passagier. Terwijl bij de Pura Besakih talloze verkopers je continu lastig vallen. Daarnaast moet je keer op keer extra betalen om weer een deel van de tempel te zien. Laat je goed informeren, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Bali, kun je dit zelf organiseren of een complete (rond)reis boeken. Hieronder mijn tips om je reis te regelen.

Cultuur Duiken Eilandhoppen Snorkelen Strand Traditie