Waarom moet ik hier heen?

De 3.329 meter hoge vulkaan Etna ligt op Sicilië. De beklimming is intens en altijd ietwat gevaarlijk, want de Etna is een zeer actieve vulkaan. Het uitzicht is fenomenaal; zowel onderweg als van boven.

De Etna. Het ruigste stukje Europa volgens velen. Hier kun je ervaren hoe Moeder Natuur boos kan worden. Maar de Etna moet je ook vooral zien en beklimmen. Dan pas krijg je de echte waardering voor deze opvallend actieve vulkaan.

De Etna is ontstaan door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor ontmoet de Afrikaanse Plaat de Euraziatische Plaat van Europa. De Afrikaanse plaat duikt hier onder de Euraziatische, wat met veel natuurgeweld gepaard gaat.

Je kunt naar de hoogste krater met de mooie naam ‘Cratere Nuova’ wandelen, maar je kunt ook eerst met de gondel tot zo’n 2.500 meter gaan. Vanaf daar is het in totaal ongeveer vier uur heen en terug.

Je kunt zowel op de noordkant als de (populairdere) zuidkant omhoog. Let onderweg op de vaak eeuwenoude wijngaarden. En proost natuurlijk na afloop op je succesvolle wandeling met een glas lokale wijn.

Een deel van het wandelpad.
Een deel van het wandelpad. Hein56didden

De erupties van de Etna door de jaren heen kun je zien aan de verschillende kraters. De meeste daarvan zijn slapend (zoals dat heet), maar een aantal bovenop de berg zijn nog steeds actief. Eind 2015 vond volgens experts één van de grootste uitbarstingen van de afgelopen twintig jaar plaats. Met aswolken met een hoogte van zeven kilometer. UNESCO besloot dit natuuricoon tot Werelderfgoed uit te roepen.

Corno’s reistips:

Sicilië heeft als vakantiebestemming veel te bieden. Naast heerlijke stranden, kun je lekker actief op pad. Een absolute aanrader is een huurauto waarmee je je vrij over het eiland kunt bewegen. Een excursie boeken is uiteraard ook een optie. Hierbij een aantal handige tips om je vakantie op Sicilië te regelen.

Let op!

Je kunt hier vrij rondlopen in lagere delen van de vulkaan. Het is niet toegestaan om zonder gids naar de kraterrand te klimmen. Niet alleen het weer kan omslaan, soms ligt hier nog sneeuw in het voorjaar.

Maar de vulkaan kan ook ineens tot leven komen. Een gids herkent de kenmerken en zal alleen naar boven gaan als het relatief veilig is. Relatief ja, dit is immense een actieve vulkaan.

Hoe kom ik er?

De vulkaan Etna domineert door zijn immensheid het landschap erom heen. Je kunt de vulkaan zowel vanaf de grote stad Catania (ten zuidoosten van de Etna) als in Taormina (ten noordoosten van de Etna) zien en ook bereiken.

EilandenVulkanen