Woestijnkastelen van Jordanië

Unieke burchten en forten in de eindeloze woestijn

In de woestijn van Jordanië zijn in het verre verleden diverse kastelen gebouwd. Al zijn het waarschijnlijk geen kastelen, maar paleizen van rijke bewoners. 

De meeste woestijnkastelen in Jordanië dateren uit de 8e eeuw, toen er in dit deel van de wereld veel welvaart was. De bouwers zijn de relatief onbekende Omajjaden die hier toen heersten. De kastelen staan inmiddels op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Het is een wonderlijk gezicht. Paleizen en kastelen die midden in het oprukkende zand staan. Al eeuwenlang. In het noorden van Jordanië liepen in het verleden diverse karavaanroutes. En er werd dus flink gehandeld en geld verdiend. En dat wilden sommige kooplui laten zien. Door in de gortdroge woestijn een luxe paleis te laten bouwen.

De woestijnkastelen zijn een fraai restant uit de historie van Jordanië. Met een rijke geschiedenis staan diverse kastelen nog fier overeind.

Qasr Al-Hallabat

Het woestijnkasteel Qasr Al-Hallabat in Jordanië.

De meest bekende van alle kastelen in de woestijn van Jordanië is Qasr Al-Hallabat. Deze stad ligt ten noordoosten van de hoofdstad Amman. De stad is vernoemd naar het woestijnkasteel dat hier al lang staat. Bij het kasteel staat het badhuis van Hammam as-Sarah.

Qasr Hraneh

Het woestijnkasteel Qasr Hraneh in de woestijn. ©Corno van den Berg

Qasr Hraneh is een van de mooiste woestijnkastelen. Bijzonder is een inscriptie van graffiti van een bezoeker. In een van de binnenruimtes is een datum te zien die 24 november 710 aangeeft. Al kan dit woestijnkasteel dus ouder zijn.

Het Qasr Hraneh van binnen.

Quseir Amra

Quseir Amra is een woestijnkasteel in Jordanië.

Het fraaie Quseir Amra was een historisch badhuis. Het behoorde bij een jachtslot dat 80 kilometer ten noorden van Amman ligt. Alleen de hamam is nog intact, de rest is bijna geheel verdwenen. Het is gemaakt van zandsteen.

De beroemde fresco’s van Quseir Amra in Jordanië.

Dit badhuis is uniek door 250 opvallend goed bewaarde fresco’s op de muren. Met name de ontvangstzaal is zeer imposant. Je ziet er badende vrouwen, jachttaferelen en hoe het het is gebouwd.

Woestijnkastelen van Jordanië bezoeken

Je kunt deze kastelen in de woestijn eenvoudig bezoeken met een huurauto. Of met een gids en chauffeur op pad. Neem de tijd voor deze trip. Zeker als je alle kastelen ook van binnen wilt bezoeken. 

alle 8 artikelen over Jordanië

Bekijk alle artikelen