blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Little Petra

Het kleine broertje van het wereldberoemde Petra

Little Petra, oftewel Kleine Petra, is een unieke stad in Jordanië. En ja, hij lijkt op zijn grote broer, maar kent minder monumentale gebouwen. Al is de stijl van de Nabateeërs er goed te zien. Maar er is hier wel iets unieks te zien.

Weinig toeristen gaan naar Little Petra, maar wie een compleet beeld wil krijgen van het gebied kan deze kleine nederzetting niet laten liggen. De lokale naam is Al Beidha, al wordt die nauwelijks gebruikt. Iedereen zegt Little Petra.

Net als in het veel beroemdere Petra fungeert een smalle kloof, van zo’n 325 meter, als toegang tot het dorp. Via trappen kun je omhoog klimmen, waarna je uitzicht hebt over de omringende woestijn. De gebouwen zijn niet zo rijk gedecoreerd als in Petra. Maar hier zijn wel aan het plafond van sommige gebouwen fresco’s te zien, wat bij Petra niet zo is.

Een van de vele monumenten in Little Petra.

Het minder bekende Little Petra

Na de ontdekking van Petra wordt tijdens de talloze onderzoeken in het gebied ook Little Petra ontdekt. En dorp dat slechts enkele kilometers verderop blijkt te liggen. Aangenomen wordt dat Petra niet voldoende ruimte had voor alle handelaars (en de bijbehorende kamelen en kameeldrijvers) waardoor naarstig naar extra woonruimte werd gezocht.

De overeenkomsten tussen beide plaatsen zijn opvallend. Ook Little Petra ligt verscholen tussen de rotsen en een smal pad (smaller dan bij Petra) leidt naar de ingang. Opmerkelijk zijn de restanten van een soort stenen beveiliging. Hierdoor kan dit dorp afgesloten worden bij een aanval. 

In Little Petra is geen bronwater voorhanden, in plaats daarvan wordt regenwater opgevangen en via allerlei kanalen naar schaduwrijke plaatsen geleid. Hierbij is toen al cement gebruikt, omdat het poreuze zandsteen te veel water door laat. Het is nog in een redelijke staat, waardoor je de overblijfselen nog kunt zien.

Een muzikant in Little Petra.

Ook hier vind je huizen, tempels, graven, een klooster, waterkanalen en opslagplaatsen voor water. Daarnaast zijn er stallen zichtbaar, grafplaatsen en in de muur uitgehakte bedden voor de bewoners te vinden. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen.

alle 8 artikelen over Jordanië

Bekijk alle artikelen