Waarom moet ik hier heen?

Little Petra is letterlijk een kleinere versie van Petra. Maar wie echt wil begrijpen hoe de Nabateeërs leefden moet hier ook naar toe. En je vindt hier fresco's, wat in Petra niet zo is.

Little Petra, oftewel Kleine Petra. Deze unieke stad in Jordanië lijkt op zijn grote broer, maar kent minder monumentale gebouwen. Al is de stijl van de Nabateeërs er goed te zien. Weinig toeristen gaan naar Little Petra, maar wie een compleet beeld wil krijgen van het gebied kan deze kleine nederzetting niet laten liggen. De lokale naam is Al Beidha, al wordt die nauwelijks gebruikt. Iedereen zegt little Petra.

Net als in het veel beroemdere Petra fungeert een smalle kloof, van zo’n 325 meter, als toegang tot het dorp. Via trappen kun je omhoog klimmen, waarna je uitzicht hebt over de omringende woestijn. De gebouwen zijn niet zo rijk gedecoreerd als in Petra. Maar hier zijn wel aan het plafond van sommige gebouwen fresco’s te zien, wat bij Petra niet zo is.

Een van de vele monumenten in Little Petra.
Een van de vele monumenten in Little Petra.

Het minder bekende Little Petra

Na de ontdekking van Petra wordt tijdens de talloze onderzoeken in het gebied ook Little Petra ontdekt. En dorp dat slechts enkele kilometers verderop blijkt te liggen. Aangenomen wordt dat Petra niet voldoende ruimte had voor alle handelaars (en de bijbehorende kamelen en kameeldrijvers) waardoor naarstig naar extra woonruimte werd gezocht.

De overeenkomsten tussen beide plaatsen zijn opvallend. Ook Little Petra ligt verscholen tussen de rotsen en een smal pad (smaller dan bij Petra) leidt naar de ingang. Opmerkelijk zijn de restanten van een soort stenen beveiliging. Hierdoor kan dit dorp afgesloten worden bij een aanval.

In Little Petra is geen bronwater voorhanden, in plaats daarvan wordt regenwater opgevangen en via allerlei kanalen naar schaduwrijke plaatsen geleid. Hierbij is toen al cement gebruikt, omdat het poreuze zandsteen te veel water door laat. Het is nog in een redelijke staat, waardoor je de overblijfselen nog kunt zien.

Een muzikant in Little Petra.
Een muzikant in Little Petra.

Ook hier vind je huizen, tempels, graven, een klooster, waterkanalen en opslagplaatsen voor water. Daarnaast zijn er stallen zichtbaar, grafplaatsen en in de muur uitgehakte bedden voor de bewoners te vinden. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen.

Bekijk mijn reisverhaal over Petra en Jordanië:

Dwalen door Jordanië

Ik ga naar Jordanië; voor de tweede keer. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar nu vooral voor minder bekendere plekken.

Reisverhaal

Jordanië blijft verbazen. Niet alleen door unieke plekken als Petra en Wadi Rum. Ik ging juist terug voor dingen die minder bekend zijn. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken.

Hoe kom ik in Little Petra?

Een bezoek is niet moeilijk, het ligt op slechts enkele kilometers van Petra. Let ook hier op hoe dit stadje veilig in de rotsen ligt. Je kunt hier heerlijk dwalen tussen de gebouwen.

Vraag dus ter plekke naar de mogelijkheden om Little Petra te bezoeken. Je zult merken dat het een stuk rustiger is dan Petra, maar dezelfde heerlijke sfeer heeft.

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Petra wordt vaak gecombineerd met een rondreis door Jordanië. Hieronder mijn tips om je reis naar Petra te regelen.

Nabateeërs