Waarom moet ik hier heen?

Een woestijn met bergen en met rotswanden van zandsteen en graniet. Een bizarre contradictie. Wadi Rum dompelt je onder in een landschap dat kleineert, maar vooral inspireert. Je moet het zien om te geloven.

De ruigheid van Wadi Rum.
De manier om de ruigheid van Wadi Rum te ontdekken. Corno van den Berg

Superlatieven, het regent ervan bij het groepje toeristen in de avond in het bedoeïenenkamp. Het is altijd leuk om even mee te luisteren. ‘Het is net een maanlandschap’ komt voorbij. En: ‘Dit is het mooiste ter wereld’. Of: ‘ Iemand anders, iets nuchterder: ‘wat een grote zandbak’. ‘Ik krijg ineens de drang om dit te schilderen,’ roept iemand ineens. Het is even stil in het groepje. Wadi Rum maakt de tongen los, dat is zeker.

Zand, zon en wolken in Wadi Rum.
Zand, zon en wolken in Wadi Rum. Corno van den Berg

De zonsondergang kleurt de rotsen rood, geel en alles er tussen in. Je kunt de opvallende kleuren proberen te vangen met een camera. Wat nog niet meevalt, want overal is wel wat te zien. Leg je de eindeloze woestijn vast, of juist de rotsen? Of een mix?

Een gids wijst een afbeelding van Thomas Edward Lawrence in Wadi Rum aan.
Een gids wijst een afbeelding van Thomas Edward Lawrence in Wadi Rum aan. Corno van den Berg

In Wadi Rum zijn diverse plekken de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier in de voetsporen van ‘Lawrence of Arabia’ uit 1962 treden. De film verhaalt over de Britse militaire strateeg Thomas Edward Lawrence (1888-1935). Hij versloeg de Turken, die meer dan 500 jaar hadden geheerst over een groot deel van het Midden-Oosten. En dat voor iemand die schrijver wilde worden…

Zijn talrijke verslagen vertellen het harde leven in de woestijn. Het is nu het thuis voor bedoeïenen, een voormalig nomadenvolk dat tegenwoordig de toerist met open armen ontvangt. Die mag even snuiven aan het ruige leven in deze vreemde rotswoestijn.

Eén van de rotstekeningen in Wadi Rum.
Eén van de rotstekeningen in Wadi Rum. Corno van den Berg

Maak een stop in Khaz’ali Canyon, waar veel rotstekeningen zijn te vinden. Ze dateren uit de tijd tussen 400 voor Chr. en 400 na Chr. Naast een soort letters vallen vooral de talloze afbeeldingen van mensen en antilopen op.

Een bedoeïenkamp in Wadi Rum.

Een overnachting in Wadi Rum hoort er bij. Denk aan een bedoeïenkamp met tenten waarin je slaapt. Een bijzondere ervaring, met name omdat je dan ook de zonsondergang alsook de zonsopgang kunt meemaken. En die zijn magisch hier…

Er is nog veel meer: Vanuit een luchtballon kun je op zoek naar rondcirkelende gieren of steenbokken. De rotsen kun je beklimmen, op handen en voeten. Terwijl een mountainbiketocht hier een echte uitdaging is. Dit alles met muziek en (mannelijke) buikdansers…

Meer informatie: wadirum.jo

Corno’s reistips:

Een bezoek aan Wadi Rum wordt vaak gecombineerd met een rondreis door Jordanië. Hieronder mijn tips om je reis naar Wadi Rum te regelen.

Dwalen door Jordanië

Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken.

Reisverhaal
Zand, zon en wolken in Wadi Rum.

Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken.

Filmlokaties