Rovinj

Kleurrijke stad aan de kust van Kroatië

Rovinj is een heerlijke stad aan de kust van Kroatië. De historische stad is een van de absolute hoogtepunten voor veel reizigers. Het ligt in Istrië, het schiereiland in het noorden van het land. dit stadje heeft smalle straatjes, gezellige bars en restaurants en een beroemde zonsondergang. In dit artikel lees je alles over de bezienswaardigheden van Rovinj.

Het stadje wordt vaak als romantisch, sfeervol en gezellig omschreven. Wat klopt, al kan het hier erg druk worden met toeristen. Rovinj is eenvoudig te bereiken en perfect om in een aantal uren te bezoeken. Zeker in de namiddag en avond is de stad zeer de moeite waard.

Waarbij je geen vaste route hoeft te hebben. Je kunt simpelweg rondlopen door de straatjes en zelf op ontdekking gaan. Waarbij je vanzelf leuke winkels, terrasjes en doorkijkjes naar de zee zult ontdekken. Dit zijn de attracties van Rovinj.

Oude stad

Wandelen door Rovinj.

De kleurrijke huizen met rode daken zijn vaak opvallend hoog. Dit om schaduw te bieden op warme dagen. Waardoor je vaak relaxt door de smalle straten kunt lopen. De kleuren die je ziet zijn vooral geel, rood en zelfs roze in allerlei tinten. Vergeet de Grisis niet, dit straatje loopt langzaam omhoog en eindigt bij de Sint-Eufemiakerk.

Sint-Eufemiakerk

De Sint-Eufemiakerk wordt vaak de Basiliek van St. Euphemia genoemd, al is het geen echte basiliek. De toren van de kerk zie je zowel van buiten Rovinj als in de stad zelf. De kerk werd gebouwd tussen 1725 en 1736 in barokstijl.

In de kerk vind je relieken van de heilige Eufemia, die in het jaar 303 werd gedood om haar geloof. Ook zie je beeldhouwwerken uit verschillende periodes. Volgens kenners zijn de altaren uit de 18e eeuw van Girolamo Laureate het meest bijzonder.

Adres: Trg Sv. Eufemije, Rovinj

De Sint-Eufemiakerk en Klokkentoren in Rovinj.

Klokkentoren

De klokkentoren staat pal naast de Sint-Eufemiakerk. De toren kun je beklimmen waardoor je een heerlijk zicht hebt over de stad. Je moet een kleine toegangsprijs betalen, maar dat is zeker de moeite waard.

De haven van Rovinj

In de haven van Rovinj zie je veelal kleinere bootjes liggen. Maar dit is de beste plek om foto's te maken van de stad. Naast de bootjes zie je de gekleurde huizen aan de kust. De kerktoren steekt boven alles uit. Je kunt hier zowel overdag als tegen het vallen van de avond goed vertoeven en fraaie foto's maken. Overigens is de pier aan de andere kant van de stad ook een goede plek voor foto's.

De pier is een geliefde plek voor foto’s.

Rovinj Heritage Museum

Het Rovinj Heritage Museum werd in 1954 opgericht door een aantal lokale kunstenaars. Je vindt hier kunst vanaf de 15e eeuw, waaronder veel kunst uit de Renaissance, met meesterwerken van Giovanni Bellini en Bonifazio de Pitati. Het Rovinj Heritage Museum vind je in het voormalige paleis uit de 17e eeuw.

Adres: Trg Maršala Tita 11, Rovinj

Zwemmen in Rovinj

Aan het einde van het stadje kun je via trappetjes het water in. Achter de Sint-Eufemiakerk loopt een pad, vanwaar je zo de zee in kan. Wat heerlijk verkoelend is op een warme zomerdag. Het zwemgedeelte is afgezet, zodat je zonder problemen kunt zwemmen. Ik heb het gedaan en vond het heerlijk tussen het shoppen door.

Batana: Boot tocht in Rovinj

Een batana boottocht in Rovinj. ©Corno van den Berg

De batana is een traditionele boot die door vissers werd gebruikt. Je kunt een batana tocht maken, waarbij de kapitein vaak een bitinade laat horen. Dit zijn de volksliederen van Rovinj, die met liefde worden gezongen.

Bijzonder is dat vaak ook muziekinstrumenten met de stem worden nagedaan. Dit omdat ze simpelweg geen handen vrij hebben tijdnes het varen. Een batana tocht is een ervaring.

Overnachten in Rovinj

Ik sliep in diverse hotels op mijn reis door Istrië. In Rovinj wilde ik authentiek overnachten, want daar had ik goed verhalen over gehoord. Het stadje biedt talloze hotels, hostels en bed & breakfasts die daaraan voldoen. Hou er wel rekening mee dat in het seizoen deze snel zijn volgeboekt. Zorg dus dat je op tijd bent.

Bekijk de leukste accommodaties in Rovinj 

Mijn favoriet is Villa Rovinj, gelegen aan de zeekant.

Eten en drinken

Rovinj staat bekend om zijn bars en restaurants. De Mediterraneo Bar is beroemd, deze bar met terras ligt aan zee en is perfect voor drankjes als cocktails bijvoorbeeld. Maar er zijn veel meer kleine barretjes en eettentjes om te genieten van het warme klimaat, de sfeer en het uitzicht.

De drukte vermijden

Rovinj kan overlopen worden met toeristen. Met name de zomer is populair. In de weekenden is dan de sfeer ver te zoeken vind ik persoonlijk. Ook kan het hier dan ver boven de 30 graden worden.

Het beste kun je in het voorjaar gaan (mei en juni) of in het najaar (half september tot eind oktober). Dan is het weer nog lekker en is het een stuk rustiger.

Rovinj bezoeken

De stad ligt op 35 kilometer van de grote stad Pula. Je kunt deze afstand in 50 minuten rijden. Ook het iets minder bekende plaatsje Poreč ligt aan de kust op 35 kilometer, maar dan in het noorden. Je kunt deze plekken goed combineren op een rondreis door Istrië.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen