Zie Plitvice in de winter met sneeuw

In de winter veranderen de watervallen in Kroatië in een winter wonderland

De meren van Plitvice liggen in de winter vol met sneeuw en ijs. En dat is ongekend mooi. Dus ook in de maanden januari en februari kun je Plitvice meren goed bezoeken. Dit is het oudste nationaal park van Kroatië, en volgens velen het mooiste. Dit zijn de beste tips om de Plitvice Meren in de winter met sneeuw te bezoeken.

Je verwacht het misschien niet, maar ook in Kroatië kunnen de temperaturen in de winter onder nul duiken. Wat ook geregeld in de winter gebeurt, al is het moment wat lastig te voorspellen.

Plitvice is vooral bekend van de 90 watervallen en 16 meren, maar dan in het voorjaar, de zomer of de herfst. Wat weinigen weten is dat Plitvice in de winter verandert in een witte wereld. Niet de gehele winter, maar vaak wel meerdere weken per jaar.

Plitvice met sneeuw.

Tientallen watervallen bevriezen

Door de kou bevriezen in Plitvice soms de tientallen watervallen (gedeeltelijk). Veel van de meren zitten vol met ijs. Het gevolg is dat dit park totaal verandert.

En af en toe valt er sneeuw. Ik was hier recent in de zomer. Wat een heel ander beeld geeft. Kijk maar hoe mooi Plitvice is in de rest van het seizoen; dus in het voorjaar, zomer en herfst.

Een van de wandelpaden in Plitvice in de winter.

Het park is (bijna) de gehele winter toegankelijk, waardoor je dit fenomeen kunt beleven. Hou er wel rekening mee dat de voorzieningen minder zijn in de winter.

Overnachten bij Plitvice

Als je vroeg in de ochtend op pad wil is het handig om in de regio te blijven slapen. Ik heb dat ook gedaan en vond het erg handig. Je kunt zelfs zo dicht in de buurt verblijven dat je te voet naar de watervallen kan. Zorg wel dat je op tijd boekt, anders zijn de hotels, vakantiewoningen en appartementen vol geboekt.

Mijn favoriet is het gezellige Apartment Goran

Ligt er sneeuw of niet?

Het is handig voorafgaande aan je reis de website van het park te checken voor de laatste informatie. Je kunt daar onder meer zien welk weer het is. De luchthaven van Zadar is het dichtstbij, op zo’n 130 km.

Boek een excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen