Waarom moet ik hier heen?

Plitvice is vooral bekend van de 90 watervallen en 16 meren, maar dan in het voorjaar, de zomer of de herfst. Wat weinigen weten is dat Plitvice in de winter verandert in een witte wereld. Niet de gehele winter, maar vaak wel meerdere weken per jaar.

De Plitvice meren in de winter liggen vol met sneeuw en ijs. En dat is ongekend mooi, dus ook in de maanden januari en februari kun je Plitvice meren goed bezoeken.

Plitvice is het oudste nationaal park van Kroatië. En je verwacht het misschien niet, maar ook in Kroatië kunnen de temperaturen in de winter onder nul duiken. Wat ook geregeld in de winter gebeurt, al is het moment wat lastig te voorspellen.

Plitvice in de winter
Plitvice in de winter Guido Menato

Waardoor in Plitvice soms de tientallen watervallen (gedeeltelijk) bevriezen. Alsook de meren vol met ijs zitten. Het gevolg is dat dit park totaal verandert…

En af en toe valt er sneeuw. Ik was hier recent in de zomer. Wat een heel ander beeld geeft. Kijk maar hoe mooi Plitvice is in de rest van het seizoen; dus in het voorjaar, zomer en herfst.

De grote waterval in de winter.
De grote waterval in de winter. Guido Menato

Zo mooi is Plitvice meren in de sneeuw:

Zo mooi is Plitvice in de winter

Het park is (bijna) de gehele winter toegankelijk, waardoor je dit fenomeen kunt beleven. Hou er wel rekening mee dat de voorzieningen minder zijn in de winter.

Het is handig voorafgaande aan je reis de website van het park te checken voor de laatste informatie. Je kunt daar onder meer zien welk weer het is. De luchthaven van Zadar is het dichtstbij, op zo’n 130 km.

Meer informatie: www.np-plitvicka-jezera.hr

Corno’s reistips:

Plitvice meren zijn goed te bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië. Kroatië kun je vanuit Nederland met de auto bereiken of via een vlucht met huurauto verkennen. Je kunt ook kiezen om een complete rondreis te boeken waarbij vlucht en auto zijn inbegrepen. Hieronder een aantal handige tips voor je bezoek aan de Plitvice meren.

MerenWinter