Cruise langs de Dalmatische kust

Een tocht per schip is de beste manier om de kust van Kroatië te zien

Een cruise langs de Dalmatische kust van Kroatië is een relaxte manier om de eilanden te ontdekken. Je hebt talloze opties zoals een zeilboot, maar bijvoorbeeld ook een veerboot tussen de diverse eilanden. Of een klein cruiseschip. Ik heb deze meerdaagse cruise gedaan en vond het heerlijk. Dit zijn de beste tips voor een cruise langs de Dalmatische kust.

De Dalmatische kust van Kroatië leent zich goed voor een cruise. Het klimaat is prettig, de kust is opvallend ruig en zeer afwisselend. Je vaart langs steile bergen, wijngaarden en dorpjes die tegen de rotsen zitten aangeplakt. Ondertussen heb je zwemstops, om lekker te dobberen in de Middellandse Zee.

Diverse soorten cruises langs de Dalmatische Kust

Je hebt verschillende opties om de kust van Dalmatië te ontdekken. Je kunt een dag op pad, maar ook meerdere dagen of een complete rondreis van een week maken.

Klein cruiseschip

De beste manier is een klein cruiseschip. Hier zitten zo’n 30 mensen aan boord en het schip reist langzaam langs de belangrijkste attracties. Het bijzondere is dat je vaak overdag vaart, al is dit maar een paar uur. Vanaf het dek kun je dan genieten van het ruige landschap dat voorbij glijdt.

Het grote voordeel is dat je de avonden kunt spenderen in de stadjes. Je slaapt aan boord op het schip dat in de haven ligt. En dus kun je zo laat als je wilt naar bed gaan. Overdag is er meestal een zwemstop in een van de vele baaitjes. Zodat je kunt relaxen in het warme water. Deze reis duurt meestal een week en begint in Split, waar hij ook weer eindigt. 

Per veerboot

Het stuk tussen Split en Dubrovnik kan goed met een veerboot worden gedaan. Er gaan talloze veerboten tussen de diverse eilanden, alsook tussen de twee steden. Je kunt op een boot stappen en een dag (of meerdere) op een eiland blijven en weer verder gaan. Dit kan zowel met de auto, met de fiets als te voet. 

Als je de ‘populaire’ route wilt vermijden, kun je ook de tocht van Split naar het noorden maken. Deze is ook lekker ruig en veel minder druk met toeristen. Samenvattend: Er is keuze genoeg.

Met een zeilboot

Je kunt natuurlijk ook een dagtocht (of meerdere dagen) maken met een zeilboot. Als je tijd beperkt is kun je aan boord gaan van een zeilschip. Deze vertrekken zowel vanuit Dubrovnik, Split alsook vanuit Makarska.

Een Mediterrane cruise

Ook steeds meer Mediterrane cruises langs diverse landen meren aan in Kroatië. Hierdoor kun je rotsachtige kust goed zien. Ze maken meestal een stop in Dubrovnik, zodat je de stad kunt ontdekken. Geniet ondertussen van de zon, neem een duik en laat de kust langzaam aan je voorbij glijden.

De route van de cruise langs de Dalmatische kust

De meeste tochten zijn een week. Waarbij je op je gemak van Split naar Dubrovnik en terug vaart. Onderweg doe je talloze eilanden aan. DiT zijn de bezienswaardigheden onderweg.

Hvar

Zo kom je langs beroemde eilanden als Hvar, met zijn fraaie haven en kasteel dat boven de stad uittorent. Loop omhoog voor een van de mooiste uitzichten in heel Kroatië.

Zlatni Rat

Het eiland Brac is wereldberoemd door het unieke strand van Zlatni Rat, dat leeft door de stroming. Je komt vaak vroeg in de ochtend aan, als het nog heerlijk rustig is. 

Biokovo Nature Park

Terwijl de stad Makarska veel minder bekend is, maar hier vind je het Biokovo Nature Park. De weg naar boven is magisch, met ook hier ongekende uitzichten.

Mljet National Park

Ook interessant is Mljet National Park op het eiland Mljet, waar je heerlijk kunt relaxen en zwemmen bij twee zoutwatermeren.

Beste tijd voor een cruise

Het voorjaar is ideaal voor een cruise langs de Dalmatische kust, omdat het dan in steden als Dubrovnik en Split nog niet te druk is. Het water van de Middellandse Zee is dan wel ietsje minder warm, maar nog steeds zeer aangenaam. 

In de zomer is het water warm, maar kom je ook overal toeristen tegen. Wat met name in de steden iets teveel van het goede kan zijn. Terwijl het overdag ook dik boven de dertig graden kan worden. In het najaar is het weer iets rustiger en is het zeer prettig.

Let op!

Dit deel van Kroatië is erg populair. Waardoor je altijd veel mensen kunt ontmoeten zodra je van boord bent. Behalve als je de populaire gebieden vermijdt. Zelfs in hoogzomer loop je in Split zo de drukte uit als je het centrum verlaat. Terwijl je op talloze plekken heerlijk kunt wandelen langs de kust, zonder dat het te druk is.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Kroatië

Lees mijn Tips

alle 14 artikelen over Kroatië

Bekijk alle artikelen