Waarom moet ik hier heen?

Door de constante erosie door mist en regen bestaat het bovenste deel van Mount Kinabalu uit alleen ruige rotspartijen. De Mount Kinabalu Summit Trail is een pittige tocht van twee dagen, die ver vooruit gepland moet worden. Maar boven wacht een sensationeel uitzicht, vooral bij zonsopkomst.

Mount Kinabalu is met 4.095 meter de hoogste berg van Borneo. Die hoog boven het regenwoud uitsteekt. En tot de rijkste natuurgebieden ter wereld behoort. De Kinabalu kun je beklimmen. Het is geen lastige klim, maar je moet wel fit zijn.

De Mount Kinabalu, vaak kortweg Kinabalu genoemd, is de enige echte berg tussen de Himalaya in het noorden en de vulkanen op Java en Papoea Nieuw Guinea. Het is een bijzondere plek met talloze speciale planten, waaronder grote vleesetende bekerplanten. En de rafflesia, de grootste bloem ter wereld. De Kinabalu is een berg die je als ‘niet bergbeklimmer’ goed kunt beklimmen.

Een bekerplant op Mount Kinabalu.
Een bekerplant op Mount Kinabalu. Corno van den Berg

De Kinabalu is een indrukwekkende berg, de hoogste van de zogeheten Crocker Range op Borneo. Met ontzag wordt hij door de lokale bevolking Gunung Kinabalu genoemd. Een vreemde puist in het gonzende regenwoud van Borneo, die boven de metershoge bomen uit steekt. En hij is erg populair bij toeristen. Vooral vanwege de beklimming, maar ook vanwege het decor.

Hoogste berg van Zuid-Oost-Azië?

De lokale bevolking denkt dat de Kinabalu met zijn 4.095 meter de hoogste berg van Zuid-Oost-Azië is. Maar dat klopt niet. De Hkakabo Razi in Myanmar is hoger, maar dan ook echt veel hoger met 5.881 meter. In dit deel van de Himalaya liggen overigens talloze toppen die hoger zijn dan de Kinabalu. Maar de Maleisische bevolking rekent Myanmar niet tot Zuid-Oost-Azië, wat officieel wel zo is.

Het ruige landschap op de top van Mount Kinabalu.
Het ruige landschap op de top van Mount Kinabalu. Corno van den Berg

Door zijn ligging kent de berg veel verschillende klimaatzones, waardoor de vegetatie zeer divers is. Kinabalu kent een grote diversiteit aan planten, botanici hebben hier maar liefst meer dan 5.000 soorten geteld. Tot nu toe. Waaronder opvallend veel orchideeën. En een kleine tiental soorten vleesetende bekerplanten. Die net als veel andere planten alleen hier voorkomen.

Daarmee behoort de Kinabalu en het omliggende gebergte tot de rijkste natuurgebieden ter wereld. Daarnaast zijn hier 326 soorten vogels gevonden en lopen hier meer dan 100 soorten zoogdieren rond. Het is een ongekende rijkdom die past bij een natuurschat als Borneo.

Is het een vulkaan?

Lang werd gedacht dat Mount Kinabalu een gedoofde vulkaan is, maar recent onderzoek heeft dit achterhaald. Het gebergte is ontstaan uit graniet, dat is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Wat ongeveer zo’n 15 miljoen jaar geleden gebeurde. Door de kracht van het magma is het graniet ontstaan, dat in zijn geheel langzaam omhoog is gedrukt. Zonder vulkanische uitbarstingen en dergelijke.

De wandeling naar boven kan in de regen plaats hebben.
De wandeling naar boven kan in de regen plaats hebben. Corno van den Berg

Wie hier rond loopt zal verbaasd staan. Feitelijk loop je hier zo de jungle uit, totdat zelfs de boomgrens op houdt. En het graniet in volle glorie tevoorschijn komt. Waarbij je met een beetje geluk in de vroege ochtend de zonsopgang boven de bergen kunt beleven.

Mount Kinabalu is een ‘toeristenberg’, wat betekent dat hij ook door niet-bergbeklimmers kan worden bedwongen. Al wil de term niet zeggen dat het eenvoudig is. In twee dagen moet je een hoogteverschil van 2.200 meter overbruggen (en ook weer terug), in de zon of in de regen (of beiden).

Hoe ziet de beklimming er uit?

In die twee dagen kun je van 1.866 meter omhoog lopen naar Laban Rata, een aantal berghutten op een hoogte van 3.272 meter. Daar loop je op de eerste dag naar toe, via houten trappen, uitgehakte treden in rotsen en steile hellingen. De meeste mensen doen het in vier tot zes uur.

Het hangt af van je fitheid en of je onderweg veel foto’s maakt van de orchideeën en bekerplanten bijvoorbeeld. In de berghut kun je een aantal uren rusten op een bed en een warme maaltijd krijgen. Rond drie uur in de nacht loop je in het donker naar de top, die Low’s Peak wordt genoemd. Deze ligt op 4.095 meter, waar de zon rond zes uur op komt (als het niet bewolkt is).

Het eerste daglicht valt over de rotsen van Mount Kinabalu.
Het eerste daglicht valt over de rotsen van Mount Kinabalu. Corno van den Berg

Na de eerste zonnestralen keer je om, ontbijt je in de berghut. Mm daarna de rest van de weg terug af te leggen. Wat een stevige afdaling is.

De grote vraag is; hoe fit moet je zijn. Als je gezond bent en een goed doorzettingsvermogen hebt moet het je lukken, en vind je het nog leuk ook. Neem zeker een goede zaklamp of hoofdlamp mee. Voor velen is dit het hoogtepunt van hun bezoek aan Borneo.

Het record staat op ruim twee uur en drie kwartier (heen en terug het hele stuk!), terwijl het record van de oudste persoon in handen is van een 92-jarige vrouw.

De weg terug in de vroege morgen.
De weg terug in de vroege morgen. Corno van den Berg

Beste tijd voor Mount Kinabalu

De beste tijd hangt hier vooral samen met de tijd dat het in dit deel van Azië het droogst is. Over het algemeen is dit van januari tot en met april. Dan valt hier gemiddeld minder dan 100 mm per maand. Al is het nog steeds mogelijk dat je tijdens jouw bezoek kletsnat wordt.

Let op!

De beklimming van Mount Kinabalu wordt door toeristen nog weleens onderschat. Hou er rekening mee dat je veel moet klimmen om de top te bereiken.

Neem extra warme kleding mee en een zaklamp voor de tocht op de dag twee als je in het donker omhoog gaat. Voor eten en dergelijke wordt gezorgd via lunchboxes, terwijl in de berghutten warm eten wordt geserveerd. Volgens velen is Laban Rata Resthouse de beste.

Soms moet je via een touw klimmen en ook weer afdalen.
Soms moet je via een touw klimmen en ook weer afdalen. Corno van den Berg

Hoogteziekte kan boven de 3.000 meter hard toeslaan, dus ook hier. Wie hoofdpijn krijgt, kan beter snel afdalen en kijken of het beter wordt. Zo niet, dan is een bezoek aan een arts of zijn medicijnen noodzakelijk.

Meer informatie: www.mountkinabalu.com

Corno’s reistips:

Je bezoek aan Maleisisch Borneo kun je helemaal zelf regelen of via een reisorganisatie regelen. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar Maleisisch Borneo te plannen.

Lees mijn reisverhaal over mijn rondreis door Borneo:

De diversiteit van Maleisisch Borneo is groot. En genoeg voor een intrigerende reis van meerdere weken.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.

BergenHiking