Hike naar The Pinnacles

Bijzondere rotsformaties in het oerwoud van Borneo

De wereldberoemde Pinnacles staan in Gunung Mulu National Park op Borneo. Ze bestaan uit een groep van bijna 50 meter hoge, messcherpe kalkstenen rotsen in het machtige Maleisisch Borneo.

Je kunt via een excursie naar The Pinnacles wandelen, al is het ook wel klimmen. De top van deze berg werd pas in 1978 bereikt, wat aangeeft hoe lastig de steil de berg is en hoe dicht de jungle hier is.

De wereldberoemde Pinnacles bestaan uit een groep 48 meter hoge, messcherpe kalkstenen rotsen, die halverwege de berg Gunung Api liggen. En je kunt er naar toe wandelen.

Hoe zijn The Pinnacles ontstaan?

Erosie door wind en regen heeft voor dit merkwaardige landschap gezorgd. Deze plek wordt vaak omschreven als de slechtste plek om met je parachute te landen.

Wandelen naar The Pinnacles

De wandeling naar The Pinnacles, dwars door de jungle en met een steile klim aan het einde is één van de meest populaire, maar ook één van de zwaarste die Borneo biedt. Toeristen volgen de door de ontdekkers gemaakte route naar de opvallende rotsen. The Pinnacles zijn steile kalkstenen rotsen die het best vanaf de top kunnen worden bekeken. 

Het is een zware en vooral steile klim. En soms moet je scherpe rotsen bedwingen, maar het uitzicht aan het einde is meer dan de moeite waard. Er zijn geen mogelijkheden om bij de Pinnacles te overnachten, dus het is een lange klim (en afdaling).

Pinnacles in Gunung Mulu National Park.

Je mag alleen met een gids op pad. En hij beslist halverwege of je fit genoeg bent om het te halen of dat je eerder terug moet. Overnachten kan op Base Camp 1. Vraag ter plekke naar de condities van het pad. Door regen kan het extra lastig en glad zijn.

Vanaf de top heb je een weids uitzicht over The Pinnacles en omgeving. Maar ook over een groot deel van het regenwoud van Gunung Mulu National Park.

Deze trekking is zeer de moeite waard als je op Borneo bent. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt in Gunung Mulu om deze wandeling te kunnen maken.

alle 6 artikelen over Maleisië

Bekijk alle artikelen