De Himba

Volk in Namibië met een unieke leefwijze

De Himba zijn een etnische groep die leeft in de regio's Kaokoland en Kunene in het noordwesten van Namibië. Ze leven ook in aangrenzende delen in Angola. Dit kleurrijke volk staat bekend om hun unieke cultuur, traditionele levenswijze en opvallende uiterlijk. Vrouwen hebben een rode kleur, zowel voor hun huis als hun haar. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan de Himba.

De Himba behoren tot de meest authentieke volkeren op aarde. De Himba hebben een diepe spirituele overtuiging en geloven in een bovennatuurlijke kracht die verbonden is met de natuur. Ze vereren hun voorouders en geloven in de rol van sjamanen en genezers binnen hun gemeenschap. Als je genoeg tijd met ze door brengt kun je hierover veel leren. Ze delen hun kennis graag.

De bijzondere rode kleur

Vrouwen dragen vaak een rok gemaakt van geitenhuid. Ze wassen zich nooit, maar smeren zich in met otjize, dit is een mengsel van geitenvet, kruiden en oker. Hierdoor krijgt hun huid een roodachtige kleur. Dit mengsel dient als bescherming tegen de zon en wordt ook gebruikt voor schoonheid en status. De rode kleur wordt geassocieerd met de aarde en spiritualiteit.

De Himba leiden een semi-nomadisch bestaan, waarbij ze rondtrekken met hun vee, voornamelijk geiten en runderen. Ze zijn vaak afhankelijk van veeteelt en de landbouw voor hun voedsel en levensonderhoud. Het traditionele Himba-dorp bestaat uit ronde hutten gemaakt van houten palen en klei. Maar door het toerisme is dit zo goed als verdwenen.

Door de jaren heen zijn ze aan toeristen gewend geraakt. Wat positieve en negatieve gevolgen heeft. Een foto maken is geen probleem, maar een bezoek is allang niet meer bijzonder helaas. Desondanks is een ontmoeting wel intrigerend, want deze mensen zijn trots op hun cultuur. En je zult merken dat ze deze bewust in stand houden. Alleen al daarom is een excursie naar de Himba de moeite waard.

Jouw rol

Als je de Himba bezoekt is het slim om respectvol en ethisch te handelen bij het bezoeken van hun gemeenschappen. Hou rekening met hun privacy en respecteer de traditionele levenswijze. Ik vraag bijvoorbeeld altijd vooraf of ik een foto mag maken. En nee is nee.

Bedreigingen voor de Himba

De levenswijze van de Himba wordt bedreigd door verschillende factoren, waaronder klimaatverandering, droogte en de druk van moderne samenlevingen. Landonteigening en conflicten met mijnbouwbedrijven hebben hun traditionele levensstijl ook ondermijnd. Wel worden er door de Namibische overheid geprobeerd hun cultuur te beschermen.

Overnachten in de omgeving

Dit deel van Namibië vind ik erg intrigerend. Het dorre eindeloze landschap is zowel fraai als desolaat. En hier overleven is zeker niet eenvoudig. Het plaatsje Uis is populair om te verblijven voor een bezoek aan de Himba. Hier vind je diverse hotels, lodges en appartementen. Wees er wel op tijd bij, ze zijn vaak volgeboekt.

Waar leven de Himba?

De Himba (ook wel Ovahimba genoemd) leven in het Kaokoveld; een droog en onherbergzaam gebied in Namibië.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen