De Namib is de oudste woestijn ter wereld. En in het mooiste deel, Namib-Naukluft NP, liggen de hoogste duinen ter wereld. Deze zandbak is extreem droog, maar toch leven er veel dieren. Door deze combinatie is dit waarschijnlijk de mooiste woestijn op aarde.

Namib betekent ‘plaats waar niets is’. Een omschrijving die niet overdreven is. De Namib-woestijn is zo’n 100 kilometer breed en als een slang van 2.000 kilometer kronkelt hij langs de kust van Namibië. Van noord naar zuid. Een immens gebied waar ruimte en rust overheersen. Het is een van de weinige woestijnen die letterlijk eindigt in zee.

Volgens wetenschappers is de Namib 55 miljoen jaar oud, al beweren sommigen dat deze zandbak zelfs 120 miljoen jaar oud is. De wind is hier de grote vormgever, de kenmerkende rode duinen zijn zelfs de hoogste ter wereld. Het hele gebied is er een van tegenstellingen. Zo is het een woestijn, maar je vind hier ook de hoogste berg van Namibië. De Brandberg is 2.573 meter hoog en ligt in het noordwesten van de Namib.

Dit gebied lijkt voor de mens bijna onleefbaar. Op talloze plaatsen aan de rand van de woestijn zijn rotstekeningen gevonden van de San (of bosjesmannen). De tekeningen zijn heel bijzonder. Ze zijn veelal op de rotsen getekend, maar gedeeltelijk ook in de rotsen gekrast. Dit is waarschijnlijk met kwartsstenen gedaan.

De vele afbeeldingen van met name de jacht van de San zijn ook tegenwoordig nog niet te dateren. Wetenschappers schatten ze tussen 2.000 en 16.000 jaar oud. De San worden vaak als de oudste mensen ter wereld beschouwd. Wetenschappers houden er rekening mee dat in dit deel van Afrika al 500.000 jaar geleden mensachtigen rondliepen.

Hun afstammelingen, de San, lopen hier al zo’n 25.000 jaar. Hun leefwijze bestaat vooral uit de jacht met pijl en boog. Ze drenken de pijl in dodelijk gif. Ook verzamelen ze bijvoorbeeld vruchten, knollen en wortels van specifieke planten. Hun kennis van het gebied, de seizoenen, planten en diergedrag is ongeëvenaard.

Namib-Naukluft National Park kent talloze beroemde gebieden. Zoals:

  • Sossusvlei, hier valt slechts af en toe water, wat opvallend veel dieren trekt.
  • Deadvlei, gelegen naast de Sossusvlei. Dit gortdroge gebied toont de extreem harde condities die hier gelden.
    Sesriem Canyon, een smalle kloof (soms maar twee meter breed) van een kilometer die door de Tsauchab-rivier is uitgesleten.
  • Duin 45, om de impact van de toeristen op het landschap te beperken is dit de enige duin die nog beklommen mag worden.
De weg naar de Namib. Corno van den Berg

Het nationale park omvat het meest interessante deel van de Namib-woestijn. Een ideale mix van landschap, mens en dier. Een bezoek is dan ook veel meer een puzzel, waarbij je allemaal puzzelstukjes krijgt over hoe mens en dier hier proberen te overleven. En zich hebben aangepast aan de harde omstandigheden. Wat respect afdwingt en laat zien hoe de natuur zelfs hier op kan reageren. Veel mensen reizen hier in groepsverband, maar het is ook mogelijk zelf een auto te huren en op stap te gaan.

Doen!-tips:
Neem op een sandboard de duinen van Namibië
Ooit al eens van een duin af willen surfen? Bij Swakopmund kun je liggend op je buik (of staand) van de duinen af. Liggend krijg je een soort plaat, terwijl staand veel op snowboarden lijkt. Het gaat niet zo snel als skiën, maar een bijzondere ervaring is het wel. Liften zijn er niet, dus je moet zelf weer omhoog. In Swakopmund zijn diverse aanbieders waar je een ochtend sandboarden kunt boeken. Let op: het zand zit daarna echt overal.

Zoek een fossiel: de welwitschia
De Welwitschia Nature Drive in Namib-Naukluft NP biedt een kans een bijzondere plant te zien: de welwitschia. Deze plant komt alleen in het zuidelijk deel van Afrika voor en kan wel 1.500 jaar worden. Op de route kun je ook dieren als oryx, springbok en zebra tegen komen. De rit duurt zo’n 4 uur als je vanuit Swakopmund start. Rij hem vroeg in de ochtend of in de namiddag, dan heb je kans dieren te spotten. Deze zijn dan het meest actief, terwijl ook de temperatuur aangenaam is.

Vind Ton van der Lee’s Solitaire
De auteur Ton van der Lee kocht jaren geleden een auto in Kaapstad en reed naar het noorden. Hij belandde in het woestijngehucht Solitaire, het enige benzinestation in de wijde omgeving. Naast een benzinepomp (meestal zonder benzine), was er een winkeltje en een oud huis. Er woonden twee mannen, die voornamelijk van de jacht leefden. Van der Lee begon in Solitaire een kleine camping en een restaurantje (dat zijn naam nog heeft). Toen het te druk werd, vertrok hij. Tegenwoordig is het een stopplaats voor veel toeristen. Neem de tijd, proef van de heerlijke verse appeltaart en fotografeer de vele roestende auto’s langs de kant van de weg.

Maak een nachtwandeling
In Sossusvlei kun je bij het vallen van de nacht een tocht maken onder leiding van een gids. Niet alleen het landschap staat centraal, maar ook de wijsheid van de huidige en voormalige mensen die hier leefden.

Vind de ‘Little Five’ van de Namib-woestijn
De Big Five van de safari kom je hier niet tegen, maar er is wel een ‘little five’. Denk daarbij aan: de Namaqua kameleon, één van de slechts twee soorten die in Namibië voorkomen. Ook vind je hier diverse soorten hagedissen en kevers die de warmte aan kunnen. Bijzonder is de ‘FitzSimons burrowing skink’, die alleen hier voorkomt. De ‘sand dwelling spider’ (of ‘cartwheeling spider’) is een opvallend lichtgekleurde spin. Het meest bekend is misschien Peringuey’s adder (ook wel sidewinder genoemd) een slang die wij dwergpofadder noemen. Deze safaritochten zijn heel bijzonder en verrassend. Vraag er ter plekke naar.

Beste tijd:
De Namib-woestijn wordt vooral gezien als een ‘landschapspark’. Wie vooral de landschappen wil zien kan de woestijn het beste bezoeken in de winter. De temperatuur van april tot en met oktober is zo’n 25 graden. De wind komt dan wel vanuit het oosten, die overigens nog steeds opvallend warm kan zijn. ’s Nachts koelt het hier erg af.

Voor veel dieren geldt dat je ze altijd kunt tegen komen. Al zijn er in de zomer wel veel dieren rond de weinige waterpoelen te vinden.