Waarom moet ik hier heen?

Het is een heuse spookstad, midden in de woestijn van Namibië. Ooit werden hier diamanten gevonden, maar die tijd is voorbij. Wie hier naar toe reist ziet hoe de woestijn het land weer op eist. Waardoor je als fotograaf je hart op kunt halen hier.

Kolmanskop is een verlaten stadje in Namibië. Deze stad is populair op sociale media. Als je de stad bezoekt zie je waarom.

De geschiedenis van Kolmanskop is intrigerend. In 1908 werden in de woestijn van het Afrikaanse land op diverse plaatsen diamanten ontdekt. Een van de stadjes die ontstond om onderdak en vertier voor de toestromende mijnwerkers te bieden was Kolmanskop.

Een van de huizen in Kolmanskop.
Een van de huizen in Kolmanskop.

Kolmanskop: De schoonheid van zand

Dit stadje ligt middenin de woestijn en werd naar Duits voorbeeld gebouwd. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een dancing, een elektriciteitscentrale, een school, een kegelbaan, een theater en een spoorbaan te vinden. Je ziet nog een bord met daarop de Duitse naam Kolmanskuppe.

10 jaar later aan het eind van de Eerste Wereldoorlog daalde de diamantprijs enorm, wat het begin van het einde inluidde voor Kolmanskop. In 1936 werden grotere hoeveelheden en waardevollere diamanten gevonden dicht bij de kust.

Kolmanskop bezoeken in Namibië.
Kolmanskop bezoeken in Namibië.

Het gevolg: de mijnwerkers verkasten naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Tegen 1950 was Kolmanskop helemaal verlaten en viel het ten prooi aan het woestijnzand. Langzaam, maar gestaag worden de gebouwen met woestijnzand gevuld.

Moeder Natuur neemt het stadje langzaam over. Dat uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Het stadje wordt nog in diverse films gebruikt, maar het is vooral een populaire plek voor fotografen. Wie de foto’s ziet, begrijpt wel waarom.

Zonsondergang in Kolmanskop.
Zonsondergang in Kolmanskop.

Wanneer Kolmanskop bezoeken?

Dit stadje kun je op elk moment van de dag bezoeken. Al kan het hier erg warm worden rond het middaguur. Je kunt door de huizen lopen, waar veel schaduw is. Voor foto’s is de zonsondergang het beste geschikt. Dan kun je ook buiten met zacht licht fotograferen. Waardoor deze plek nog iets magischer is. En, de meeste andere toeristen zijn dan verdwenen.

Waar ligt Kolmanskop?

Kolmanskop ligt ten oosten van Lüderitz aan de weg B4. Het is ook met een klein vliegtuigje te bereiken.

Corno’s reistips:

Een reis door Namibië kan eenvoudig worden gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika of Botswana. Maar Namibië heeft meer dan genoeg te bieden voor een rondreis van meerdere weken.