blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Kolmanskop

Verlaten diamantstad middenin de Namib-woestijn

Kolmanskop is een verlaten stadje in Namibië. Deze plek is erg populair op sociale media. Als je de stad bezoekt zie je al snel waarom. Al is het echte verhaal nog mooier: diamanten. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kolmanskop. Met in dit artikel ook veel tips voor je excursie naar dit stadje.

Het is een heuse spookstad, midden in de woestijn van Namibië. De rijkdom van toen is weg. Wie hier naar toe reist ziet hoe de woestijn het land weer op eist. Waardoor je als bezoeker je hart op kunt halen hier. Neem de tijd voor je bezoek. Doe het niet zoals zoveel toeristen die hier slechts een uurtje blijven.

Geschiedenis van Kolmanskop

Het verleden van Kolmanskop is intrigerend. In 1908 werden in de woestijn van het Afrikaanse land op diverse plaatsen diamanten ontdekt. Een van de stadjes die ontstond om onderdak en vertier voor de toestromende mijnwerkers te bieden was Kolmanskop. En zoals dat gaat is er dan al snel een café, een hotel, winkels, een bank en nog veel meer.

Kolmanskop: De schoonheid van zand

Een van de huizen in Kolmanskop.

Dit stadje ligt middenin de woestijn en werd naar Duits voorbeeld gebouwd. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een dancing, een elektriciteitscentrale, een school, een kegelbaan, een theater en een spoorbaan te vinden. Je ziet nog een bord met daarop de Duitse naam Kolmanskuppe.

10 jaar later aan het eind van de Eerste Wereldoorlog daalde de diamantprijs enorm, wat het begin van het einde inluidde voor Kolmanskop. In 1936 werden grotere hoeveelheden en waardevollere diamanten gevonden dicht bij de kust. 

Kolmanskop bezoeken in Namibië.

Het gevolg: de mijnwerkers verkasten naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Tegen 1950 was Kolmanskop helemaal verlaten en viel het ten prooi aan het woestijnzand. Langzaam, maar gestaag worden de gebouwen met woestijnzand gevuld. 

Moeder Natuur neemt het stadje langzaam over. Dat uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Het stadje wordt nog in diverse films gebruikt, maar het is vooral een populaire plek voor fotografen. Wie de foto’s ziet, begrijpt wel waarom. 

Beste tijd om Kolmanskop te bezoeken

Zonsondergang in Kolmanskop.

Dit stadje kun je op elk moment van de dag bezoeken. Al kan het hier erg warm worden rond het middaguur. Je kunt door de huizen lopen, waar veel schaduw is. Voor foto’s is de zonsondergang het beste geschikt. Dan kun je ook buiten met zacht licht fotograferen. Waardoor deze plek nog iets magischer is. En, de meeste andere toeristen zijn dan verdwenen.

Overnachten in de omgeving

Dit deel van Namibië is intrigerend. Het is verlaten, ruig en extreem moeilijk om in te leven. Als je dat goed wilt ervaren moet je blijven overnachten. In de buurt zijn diverse hotels, lodges en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Het voordeel is dat je tot zonsondergang in Kolmanskop kunt blijven. Wat een magische sfeer geeft. Dit geldt zeker ook voor de zonsopgang, als de zon boven de horizon op komt. Wees wel op tijd met het boeken van je slaapplek, deze locatie wordt steeds populairder. Hierdoor zijn veel hotels vaak volgeboekt.  

Waar ligt Kolmanskop?

Kolmanskop ligt ten oosten van Lüderitz aan de weg B4. Het is ook met een klein vliegtuigje te bereiken, al is dit natuurlijk wel een stuk prijziger.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen