Waarom moet ik hier heen?

Het is een heuse spookstad, midden in de woestijn van Namibië. Ooit werden hier diamanten gevonden, maar die tijd is voorbij. Wie hier naar toe reist ziet hoe de woestijn het land weer op eist. Waardoor je als fotograaf je hart op kunt halen hier.

De schoonheid van zand

De geschiedenis van Kolmanskop is intrigerend. In 1908 werden in de woestijn van Namibië op diverse plaatsen diamanten ontdekt. Een van de stadjes die ontstond om onderdak en vertier voor de toestromende mijnwerkers te bieden was Kolmanskop.

Kolmanskop, bij Lüderitz
Een verlaten huis in Kolmanskop. Bohumil Cap

Dit stadje ligt middenin de woestijn en werd naar Duits voorbeeld gebouwd. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een dancing, een elektriciteitscentrale, een school, een kegelbaan, een theater en een spoorbaan te vinden.

De schoonheid van Kolmanskop.
Je kunt bij talloze huizen naar binnen. Curtis Simmons

10 jaar later aan het eind van de Eerste Wereldoorlog daalde de diamantprijs enorm, wat het begin van het einde inluidde voor Kolmanskop. In 1936 werden grotere hoeveelheden en waardevollere diamanten gevonden dicht bij de kust.

Het gevolg: de mijnwerkers verkasten naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Tegen 1950 was Kolmanskop helemaal verlaten en viel het ten prooi aan het woestijnzand. Langzaam, maar gestaag worden de gebouwen met woestijnzand gevuld.

Vergane glorie. Matthew and Heather

Moeder Natuur neemt het stadje langzaam over. Dat uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Het stadje wordt nog in diverse films gebruikt, maar het is vooral een populaire plek voor fotografen. Wie de foto’s ziet, begrijpt wel waarom.

Corno’s reistips:

Een reis door Namibië kan eenvoudig worden gecombineerd met een bezoek aan Zuid-Afrika of Botswana. Maar Namibië heeft meer dan genoeg te bieden voor een rondreis van meerdere weken.