Walvis Bay

Wonderlijke excursie waarbij de dieren aan boord van je boot komen...

Walvis Bay is een bijzondere plek in het westen van Namibië. De omgeving is het leefgebied van talloze Kaapse pelsrobben, maar ook jakhalzen, pelikanen, dolfijnen en meer. Een safari hier is een ultieme ontmoeting met de dierenwereld van de Afrikaanse kust. Dit zijn de bezienswaardigheden van Walvis Bay. Met in dit artikel ook tips voor de leukste excursies.

In de volksmond wordt dit gebied Walvis Bay genoemd, al heet het natuurgebied eigenlijk Pelican Point. Maar Walvis Bay is het bijbehorende dorpje, zodat iedereen precies waar het ligt. Het ligt ten zuiden van Swakopmund, de afstand is zo'n 35 kilometer. Dit kun je in een uur over een goede weg rijden.

De zeeleeuwen bij Swakopmund zijn wereldberoemd. Deze kun je zelf al zien, maar er zijn ook diverse excursies. Ook is de kans op pelikanen erg groot. En misschien spot je een van de diverse soorten walvissen die hier leven. Ook komen geregeld andere soorten walvissen voorbij trekken op hun tocht van en naar de Zuidpool.

Pelikaan aan de kust van Walvis Bay. ©Corno van den Berg

Bootexcursie in Walvis Bay

Dit is de meest populaire excursie. Je kunt een tour boeken bij diverse soorten boten. Zo kun je met een kleine zodiac op pad gaan, maar ook met een grote boot waar tientallen mensen op kunnen. Het beste kun je de kleinere motorboten nemen. Dan maak je iets bijzonders mee.

De reden: Dan klimt er onderweg een zeeleeuw aan boord. Al zijn het eigenlijk Kaapse pelsrobben, die ook wel bekend staan als Zuid-Afrikaanse zeebeer. Hun Latijnse naam is Arctocephalus pusillus. Deze dieren wil graag een makkelijke maaltijd. Dus geeft de schipper ze een visje. Het voordeel is dat jij ze goed kunt bekijken en fotograferen. Oh, en ruiken, want het riekt wel een beetje. Al met al zijn dit hele bijzondere momenten vind ik.

Een Kaapse pelsrob aan boord. ©Corno van den Berg

Officieel is het een dolfijnsafari, maar je ziet op de boottocht vanuit Walvis Bay veel meer dieren. Vaak landen lompe, hongerige pelikanen op de boot. Daarnaast spot je met wat geluk diverse soorten dolfijnen en soms een walvis. Hou je ogen dus goed open. En let op de kapitein, die kent dit gebied op zijn duimpje. 

Kajakken in Walvis Bay

Kajakken tussen de pelsrobben in Walvis Bay. ©Corno van den Berg

Een van de beste manieren om de dieren van Walvis Bay te ontmoeten is per kajak. De zeeleeuwen zijn heel nieuwsgierig en komen vanzelf naar je kajak. Ze springen om je heen uit wat water en je weet bijna niet waar je moet kijken. Dit is een bijzondere excursie, die echt de moeite waard is. Ik wist soms niet waar ik moest kijken. Overal waren pelsrobben die om de boot sprongen. Vaak kwamen ze nieuwsgierig met hun kop uit het water om te kijken naar de toeristen. Een heerlijke ervaring.  

Overnachten in Walvis Bay

Dit deel van Namibië is zeer de moeite waard. Ik heb hier meerdere nachten doorgebracht, zodat ik het gebied goed kon verkennen. Je vindt hier kleinschalige hotels, maar ook extreem luxe lodges. Ik sliep onder meer in Pelican Point Lodge, vlakbij honderden pelsrobben. Er zijn ook gezellige appartementen te huur in de omliggende dorpen en steden. Wees er wel op tijd bij, dit is een populair gebied.  

Mijn (extreem luxe) favoriet is Pelican Point Lodge

Welke dieren leven in Walvis Bay?

Honderden flamingo’s in Walvis Bay. ©Corno van den Berg

Ook kun je mogelijk de zeer zeldzame Havisidedolfijn spotten. Dit dier komt alleen hier voor en wordt zwaar beschermd. Desondanks nemen hun aantallen af. Ook zie je meestal grote groepen flamingo's. Deze elegant dieren kun je overal tegen komen, al zijn er enkele plekken waar ze graag voedsel zoeken.

Beste tijd

De tocht kun je het beste in de vroege ochtend maken, dan zijn de meeste dieren aanwezig. De beste tijd om de Kaapse pelsrobben te zien is november en december als ze jongen krijgen. Het is dan zomer (van oktober tot en met maart) en het kan hier dan boven de 40 graden worden. 

De meeste boten vertrekken uit Walvis Bay, vraag ter plekke naar de diverse excursies. Al kun je ook vanuit Pelican Point Lodge vertrekken. Al moet je daar eerst een 15 kilometer lange zandweg af moet rijden. Waarbij je veel dieren zult tegen komen. Aan jou de keuze.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Namibië

Lees mijn Tips

alle 18 artikelen over Namibië

Bekijk alle artikelen