Amsterdam Light Festival

Jaarlijks terugkerend festival met lichtgevende kunst in onze hoofdstad

Het Amsterdam Light Festival laat zien hoe mooi de straten en grachten van Amsterdam zijn in de winter. De lampjes, lichten en kunstwerken zijn sfeervol. En geven de stad iets extra's voor een paar maanden. Elk jaar weer.

Het festival is inmiddels een begrip in Nederland. Het festival bestaat sinds 2012 en wordt jaarlijks georganiseerd in en rond de grachten van Amsterdam. Vanaf de kade en vanaf het water kun je elk jaar tientallen wisselende kunstwerken zien. Deze worden elk jaar door verschillende kunstenaars gemaakt. Het is uniek in Nederland.

Het Amsterdam Light Festival vindt plaats rond de jaarwisseling. Het begint al eind november, inclusief Kerst in december en loopt door tot en met half januari. Nationale en internationale kunstenaars, alsook designers en architecten krijgen dan de kans om lichtkunstwerken te maken. Deze zijn meer dan een maand lang te zien op diverse locaties in de stad. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw bezoek aan het Amsterdam Light Festival. 

Wisselend thema

Elk jaar is er een wisselend thema. Zo was het in 2019 Disrupt, oftewel lichtkunst die wil ontregelen. De toeschouwer moet kunnen genieten van de kunst. Maar moet aan het denken worden gezet over de wereld waarin we leven. Op een positieve manier. De bedoeling is om tot verandering te komen, discussies te voeren of simpelweg voor een andere blik. Een paar kunstwerken blijven overigens het hele jaar zichtbaar. Als herinnering aan het Amsterdam Light Festival.

Rondvaart Amsterdam Light Festival

Een rondvaart langs de kunstwerken is volgens velen de beste manier om het festival te beleven. Je kunt met de overbekende rondvaartboten een tocht maken langs de kunstwerken. In de overdekte boten heb je een goed zicht op de stad Amsterdam, maar ook op de lichtinstallaties bijvoorbeeld. De kapitein is tevens je gids.

Een boottocht duurt gemiddeld 75 minuten en vertrekt aan het einde van de middag tot diep in de avond. De eerste tochten op de dag zijn goedkoper dan die later op de avond. De officiële vaarten vertrekken vanaf de steiger van Stromma Damrak Pier 5.

Amsterdam Light Festival Open Boat Tour

Naast de rondvaartboot kun je ook met een open boot langs alle kunst. Dit is een bijzondere manier om de kunstwerken te zien. Ook hier is de kapitein je gids en zal hij je van alles vertellen over de kunstwerken.

Het voordeel van deze boten is dat het veel kleiner is. En dus knusser. Maar er zit geen dak op, dus voor foto’s is dit ook veel beter. En de beleving is wat minder toeristisch.

Met je eigen boot varen

Je kunt ook met een eigen bot de route varen. Deze is meestal zo’n 5 tot 6 kilometer lang. De route is duidelijk aangegeven met lichten en wegwijzers voor de route. Ook vind je bij elk kunstwerk een informatiebord met informatie over de kunstenaar en het desbetreffende werk.

Een boot of sloep huren met kapitein

Als je geen eigen boot hebt kun je deze huren. De boot is meestal voorzien van een kapitein, zodat dit de ideale oplossing is voor je vrienden of een andere groep. De kapitein kent de route en je kunt stoppen hoe lang je wilt. Je huurt dit soort boten per uur en maakt vooraf afspraken.

Je kunt kiezen uit kleine boten, maar ook uit grotere. Er zijn sloepen met of zonder overkapping, enzovoort. Ook zijn er andere soorten boten, zoals een fraaie salonboot. Deze salonboten zijn overdekt en klassiek van vorm. Check wel vooraf hoeveel mensen er maximaal op mogen. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Wandelen Amsterdam Light Festival

Lekker overnachten in Amsterdam

Het Light Festival kun je eenvoudig bezoeken, maar een nachtje doorbrengen in de hoofdstad is ook de moeite waard. Denk aan leuke hotels en hostels, maar ook Bed & Breakfasts die je eenvoudig online kunt boeken.

Bekijk de leukste accommodaties in Amsterdam

Wandeling Amsterdam Light Festival

De kunstwerken en lichtinstallaties kun je op diverse manieren beleven. Veel bezoekers lopen langs de grachten om de kunstwerken te zien. Je kunt eenvoudig wandelend over de grachten de meeste werken bekijken. Zodat je op je gemak kunt kijken en foto’s kunt maken. 

De route is zo’n 6 kilometer lang, maar wel goed te doen. En er staat genoeg bewegwijzering, zodat je niet verdwaald. Al kun je de route ook op de officiële site van het Amsterdam Light Festival vinden.

Boek jouw Light Festival excursie online

Een boottour is eenvoudig online te boeken zodat je zeker weet dat je een plek hebt.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Amsterdam

Lees mijn tips