Van Gogh Museum

Museum met de meeste schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is wereldberoemd. En terecht, want dit museum heeft de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld. Alsook dat van zijn leerlingen. Je vindt hier zo’n 200 schilderijen van de meester.

Tot de meest bekende werken behoren de Aardappeleters, slaapkamer in Arles en een van drie zonnebloemschilderijen. Het Van Gogh Museum is een van de meest toonaangevende musea in Nederland.

Het Van Gogh Museum laat een fraai beeld zien van de kunst van de meester. Je vindt hier zo'n 200 bekende en minder bekende schilderijen van Vincent. Alsook honderden tekeningen en brieven.

Vincent werd geboren in het Brabantse Zundert. Hij woonde overigens niet lang in Amsterdam, waar hij probeerde af te studeren in theologie. Pas later toen hij in België woonde koos Van Gogh voor het schildersvak. Van Gogh leidde een gecompliceerd leven. Al kon hij wel veel reizen. Onder meer naar Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence en Auvers-sur-Oise in Frankrijk.

Zie mijn tips over de plek waar Vincent ligt begraven: Auvers-sur-Oise

De collectie van het Van Gogh Museum

De geschiedenis van de collectie is een bijzondere. Dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven weinig succes had is algemeen bekend. Hij verkocht slechts twee van zijn schilderijen, nauwelijks genoeg om in leven te blijven. De vele overgebleven werken gingen na de dood van Vincent naar zijn broer Theo van Gogh. Nadat hij overleed kwam de collectie in handen van zijn weduwe Jo van Gogh-Bonger. 

Toen zij overleed ging het over in de handen van Vincent Willem van Gogh. Hij richtte de Vincent van Gogh Stichting op. Dat gebeurde in 1960. Daarin zaten ook enkele kinderen, maar ook iemand van de Nederlandse regering. Langzaam groeide de interesse in zijn werk. In 1962 kreeg de familie 15 miljoen gulden voor de collectie. Deze bestond uit 200 schilderijen van Van Gogh en Paul Gauguin. Maar ook 400 tekeningen en 700 brieven van Vincent.

De familie had wel een voorwaarde. De collectie moest in een museum komen. En daar te zien zijn. In 1973 opende het museum haar deuren. Al snel kreeg het bekendheid in Nederland. Ondertussen werden af en toe schilderijen van Van Gogh op veilingen te koop aangeboden.

Deze leverden miljoenen op, waardoor de interesse wereldwijd toenam. Inmiddels staat het Van Gogh Museum op de lijst van meest prestigieuze musea ter wereld. Dit zijn enkele van de meest bekende schilderijen in het museum.

De Aardappeleters

De Aardappeleters. ©Van Gogh Museum

De Aardappeleters behoort tot de bekendste kunstwerken van Van Gogh. Het stamt uit 1885 en hij maakte het in Nuenen. Het schilderij moest het harde leven van een boerenfamilie laten zien. Met grove gezichten en knokige handen. Hij gebruikte veelal de kleuren van een aardappel. En hij vond de boodschap belangrijker dan anatomie. 

Het schilderij werd matig ontvangen. Het was te donker en zat vol anatomische fouten. Maar nu wordt dit beschouwd als een van de absolute meesterwerken. En het is wereldberoemd.

Zonnebloemen

Vincent schilderde graag zonnebloemen. Er zijn dan ook meerdere beroemde schilderijen van zijn hand met dit onderwerp. Alle exemplaren stammen uit zijn tijd in Arles in Frankrijk. Waarbij hij slechts drie tinten geel gebruikte. in zijn brieven legde hij uit dat zonnebloemen dankbaarheid uitbeelden volgens hem. Het schilderij is het museum is een van de laatste zonnebloemschilderingen die hij maakte.

Zelfportret met grijze vilthoed

Van Gogh met vilthoed ©Van Gogh Museum

Het Zelfportret met grijze vilthoed is iconisch voor het werk van Van Gogh. Hij maakte dit in Parijs in 1887. Volgens liefhebbers is dit een gewaagd, maar zeer geslaagd kleurenexperiment. Waarin hij met streepjes verf een ongekend sterk schilderij maakte. Let op de streepjes rondom zijn hoofd. Het lijkt een soort aureool.

Het Gele Huis (De straat)

Het Gele Huis van Van Gogh. ©Maurice Tromp

Het meesterwerk Het Gele Huis staat ookwel bekend als De straat. Van Gogh schilderde dit in 1888 in Arles. Op het schilderij is de Place Lamartine te zien. Met onder meer het huis waar hij woonde; die met de groene luiken. Links zie je het restaurant waar hij geregeld ging eten. Hij nodigde gelijkgestemde schilders uit om samen te kunnen werken.

Lekker overnachten in Amsterdam

Natuurlijk kun je de stad in een dag bezoeken, maar een nachtje doorbrengen in de hoofdstad is ook de moeite waard. Denk aan leuke hotels en hostels, maar ook Bed & Breakfasts die je eenvoudig online kunt boeken.

Bekijk de leukste accommodaties in Amsterdam

De Slaapkamer

Toen Vincent in Arles leefde maakte hij dit schilderij van zijn slaapkamer. Het was een eenvoudige kamer met een bed, een stoel en een tafel. Aan de muur hangt zijn eigen werk. Het lijkt alsof de achterwand scheef is. Wat in werkelijkheid ook zo was. Opmerkelijk aan dit schilderij is dat er geen schaduwen zijn. Vincent wilde het laten lijken op de oude Japanse prenten. Later zei hij dat dit een van zijn mooiste werken is.

Zelfportret als schilder

Zelfportret Van Gogh. ©Jim Forest

Een ander beroemd zelfportret van Vincent is dat als schilder. Ook dit maakte hij in Parijs, in het jaar 1888. Hij heeft een palet met penselen in zijn hand. Terwijl de schildersezel voor hem staat. Opvallend zijn de felle kleuren die hij gebruikt. Dat was op dat moment modern. Hij zette de kleuren naast elkaar, zodat ze elkaar zouden versterken. En hij maakte zijn baard opvallend oranje van kleur. Het was het laatste schilderij dat hij in Parijs maakte.

De Zaaier

Toen hij rondliep in Arles kwam hij een zaaier tegen. Hij schilderde deze man in 1888. Het is een van de vele tekeningen en schilderijen over zaaiers. Opvallend is dat de lucht groengeel is en het veld paars. Van Gogh plaatste de zon bewust achter de man, zodat het lijkt alsof hij een heilige is.

Korenveld onder onweerslucht

Het schilderij Korenveld onder onweerslucht maakt Van Gogh in juli 1890 in Auvers-sur-Oise. Het is een schilderij van een uitgestrekt veld onder een donkere hemel. Een beeld dat weids is en volgens Van Gogh extreme eenzaamheid uitstraalde.

Gerrit Rietveld

Als je aan komt lopen bij het gebouw sta dan even stil bij de architectuur. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect Gerrit Rietveld.

Koop je ticket online

Het beste kun je je entreeticket online kopen. Dit voorkomt een wachtrij, maar is ook goedkoper. En dus kun je dan gewoon naar binnen als je aankomt. Het kan in de weekenden in de zomer erg druk worden. Ga dan erg vroeg op pad zodat je de meeste mensen voor bent.

Locatie Van Gogh Museum

Het museum ligt aan de Paulus Potterstraat en het Museumplein in Amsterdam.

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Amsterdam

Lees mijn tips